Chrám svaté Moudrosti v tureckém Trabzonu se opět stane mešitou

Chrám sv. Moudrosti, TrapezuntOficiální turecká místa v minulých dnech oznámila, že bylo přijato rozhodnutí učinit z chrámu Svaté Moudrosti v Trapezuntu (současný tur. Trabzon) opět mešitu – dosud byla muzeem. Jako první s touto iniciativou vystoupil již v červenci 2012 vicepremiér Bülent Arınç.

Generální ředitel tureckých fondů (General Directorate of Foundations) dr. Adnan Ertem oznámil, že „neexistují žádné překážky pro to, aby chrám Svaté Moudrosti nezačal opět fungovat jako mešita, což se stane v nejbližších dnech… chtěli bychom, aby se tak stalo i s chrámem Svaté Moudrosti v Istanbulu, ale nezávisí to pouze na nás. Toto rozhodnutí musí přijmout vláda, jedná se o její zodpovědnost“.

Chrám Svaté Moudrosti (řec. Hagia Sophia) patří mezi přední byzantské památky Turecka. Nachází se v něm unikátní fresková výzdoba ze 13. století, jejíž restaurace proběhla v letech 1958–1964 za účasti odborníků z Edinburghské univerzity. Chrám nechal postavit v letech 1238–1263 byzantský císař Manuel I. V roce 1461, po dobytí Trapezuntu osmanským vládcem Mehmedem II., byl chrám přeměněn na mešitu. Během první světové války, kdy oblast obsadila ruská vojska, se v něm nacházel lazaret a sklad. Od roku 1964 se chrám stal muzeem.

Předání původního byzantského chrámu místní muslimské obci je odborníky vnímáno jako politický akt, který souvisí s postupnou islamizací Turecka.

Zdroj: z materiálů tiskových agentur  

-mp-