Povodeň nadělala velké škody, tato vláda je však nadělala mnohem větší

Do Prahy dorazila za poslední dekádu už druhá stoletá voda, pro Českou republiku to představuje velké materiální škody, ale bohužel i zmařené životy lidí. Povodeň je něco na co jsme měli být dobře připraveni a nejsme, nicméně je to příroda a za počasí prostě nikdo nemůže. Za naši ekonomickou situaci ale nese někdo odpovědnost a tím je vláda a v rámci vlády politické strany, které vládnou. Čekal jsem, že budou vládnout špatně, ale skutečnost je ještě horší než jste čekali. ODS, TOP 09 a strana Lidem (VV) přinesli této zemi za poslední tři roky své vlády mnohem větší materiální škody než stoletá voda a zmařili mnohem více životů, než dokáže jakákoliv povodeň.

Nejdelší hospodářská recese v dějinách České republiky trvá už druhý rok a zchudli jsme při ní jako republika a i jako jedinci. Hospodářský pokles je za poslední čtvrtletí podle údajů ČSU zveřejněných 4. 6. 2013 meziročně 2,2 procenta a čtvrtletně 1,1 procenta. Jenom za poslední rok jsme tedy zchudli o 80 mld. Kč na naší ekonomické výkonnosti oproti roku předchozímu. Za pokles ekonomiky může částečně vývoj v zahraničí, ale na ten už se tato vláda vymlouvat nemůže.

Podíváme li se totiž na průměrné výkony okolních ekonomik jako je Slovensko, Rakousko a Polsko, tak je zřejmé, že v posledních letech jsou zde externí vlivy obdobné, ale přesto v průměru se jim daří výrazně lépe než nám. Tento trend nastal s nástupem vlády ODS v roce 2007, před rokem 2007 se totiž České republice dařilo výrazně lépe než okolním zemím a Paroubkova vláda předávala republiku se solidním růstem HDP 6-7 procent.

Tato změna trendu je vliv naprosté neschopnosti ODS a TOP 09 ekonomicky řídit tuto zemi, který nás stojí dle našich odhadů ročně minimálně 4 procenta HDP. 4 procenta HDP to je asi tak 150 mld. Kč, za dobu Nečasovy vlády tedy celkem 450 miliard a budeme-li to brát jako výsledek vlády ODS od roku 2007 tak mluvíme o nějakých 900 miliardách Kč jenom na ztrátách HDP. V průměru každý z nás tedy zchudl o 90 000 Kč, což je více než polovina veřejného dluhu (170 000 Kč) připadajícího na každého občana České republiky.

Fakt, že neinvestujeme do budoucnosti, indikuje to, že tvorba fixního kapitálu se nám snížila meziročně o 8,7 procent a stavební výroba nám klesla o 20,6 procent. Fakt, že ztrácíme konkurenceschopnost, dokumentuje asi nejlépe meziroční pokles zahraničního obchodu o 6,5 procenta a pokles průmyslové výroby o 6 procent.

Snad jediným důležitým ekonomickým ukazatelem, který je v kladných číslech, je inflace ve výši 2,7 procent. Tedy drahotě se za této vlády obzvláště daří, a rovněž tak oligopolům v oblastech telekomunikací, potravin a energií.

Postoj Kalouskova ministerstva k vývoji ekonomiky nejlépe charakterizuje fakt, že makroekonomická predikce na rok 2013, která zcela nerealisticky předvídala kladná čísla, prostě z webu ministerstva zmizela a vláda se pro jistotu k ekonomickým výsledkům příliš nevyjadřuje.

V minulých volbách se podařilo ODS a TOP 09 prodat voličům velkou lež, a tou lží je hrozba předlužení České republiky. Nicméně pokles HDP nás ohrožuje mnohem více než nárůst veřejného dluhu. Jaký je výsledek všech úspor a navyšování DPH? Deficit veřejných rozpočtů podstatně neklesá, zadluženost roste, míra úspor klesá a navíc ještě chudneme, klesá nám ekonomická aktivita a výkonnost, ztratili jsme konkurenceschopnost v našem zahraničním obchodě, roste u nás drahota a zvýšilo se ekonomické zotročování obyvatelstva před dluhové a exekuční pasti.

Až Vám tedy zase bude někdo posílat do poštovní schránky složenku s Vaším podílem na veřejném dluhu (170 000 Kč) vytvořeném za posledních dvacet let (za který se mimo jiné postavili dálnice, mosty, školy a nemocnice), tak byste mu měli poslat zpátky složenku na 90 000 Kč, o které jste zchudli za posledních 6 let díky vládě ODS a TOP 09. A až se na Vás budou usmívat z předvolebních plakátů a chtít Váš hlas, vzpomeňte si, kolik nás stáli a vystavte jim účet. A myslete na to, že jejich vláda je horší než stoletá voda.

Zdroj: vasevec.cz

Drapák Filip