Duka: Neopomíjejme, že příbuzenské vztahy i posmrtný kult sv. Václava dosahovaly až do Kyjevské Rusi

Ruská ikona svatého VáclavaSTARÁ BOLESLAV (U PRAHY) - Na poutní mši ve Staré Boleslavi u Prahy, kde byl zavražděn patron země, kníže Václav, byl dnes korunován kovový reliéf Madony s dítětem, zvaný Palladium země české. Několik tisíc lidí na Mariánském náměstí za slunečného počasí přihlíželo korunovaci reliéfu legendou svázaného se svatým Václavem, kterou provedl apoštolský nuncius v ČR Giuseppe Leanza.

Podle pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky, který měl na mši kázání, kroniky hovoří o tom, že Palladium zavěsila na krk svatému Václavovi svatá Ludmila. Ta jej měla dostat od svatého Metoděje ke křtu. Korunky přinesly ke korunovaci Palladia politické vězenkyně, které takto odkázaly na etapu komunistického režimu. Originál Palladia byl totiž do roku 1968 uschován na StB.

Chraňme náš právní řád, především svou vlastní slušností

Při mši byla tradičně vystavena lebka svatého Václava, která je nejvýznamnější svatováclavskou relikvií. Kardinál Duka zdůraznil, že svatý Václav by měl být připomenutím pro to, jak spravovat stát a že není dobré za sebe nechat pracovat druhé. „Chraňme proto náš právní řád. Především svou vlastní slušností, ale také trváním na jeho uplatňování. Chraňme svou státnost, chraňme svou demokratickou ústavu. Navenek svatý Václav hájil mír své země diplomaticky i se zbraní v ruce. Výrazně přispěl k tomu, že jsme se přiklonili ke kultuře evropského křesťanského západu. V této souvislosti nemůžeme dnes pominout, že jeho příbuzenské vztahy i posmrtný kult dosahovaly až do Kyjevské Rusi. Zavazuje nás to a vyzývá. Mír vždy něco přináší a něco stojí, válka stojí víc a dobrého nepřinese nikdy nic,“ řekl.

Po celý den je ve Staré Boleslavi duchovní a kulturní program. Svatováclavské relikvie jsou dnes pro návštěvníky vystaveny v kryptě Baziliky svatého Václava. Od května letošního roku je tam natrvalo uložen i jeden z ostatků patrona země.

Na památku dnešní korunovace vydala Česká mincovna zlaté a stříbrné mince v nízkém nákladu 200 a 500 kusů. Jejich zvláštností je velký průměr 50 milimetrů a reliéf madony s dítětem pokovený ryzím zlatem.

Národní svatováclavskou pouť obnovila v roce 2003 římskokatolická církev. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal nyní už bývalý papež Benedikt XVI. Tehdy na akci dorazilo 50.000 lidí.

Reliéf Palladium země české vznikl v době od konce 14. století do poloviny 15. století. Po staletí je jednou z hlavních národních duchovních tradic a jedním ze symbolů české státnosti. Podle kardinála Duky je obraz Panny Marie s Ježíškem svědectvím úcty k dítěti a rodině.

Zdroj: christnet.cz

-mp-