Svatý Řehoř z Nareku se stane učitelem církve

Papež František schválil udělení titulu učitel univerzální církve svatému Řehoři z Nareku. Mnich a kněz se narodil mezi lety 940 a 951 v tehdejší Arménii (dnešním Turecku), zemřel roku 1003. Je považován za jednoho z největších autorů arménské literatury.

Papež František schválil udělení titulu „učitel univerzální církve“ teologovi, básníkovi a spisovateli sv. Řehoři z Nareku. Jak informovalo Tiskové středisko Svatého stolce, titul má být udělen v brzké době.

Svatý Řehoř z Nareku se narodil mezi lety 940 a 951. Jako dítě byl svěřen do kláštera v Nareku u jezera Van (někdejší Arménie, dnešní Turecko). Zde byl vzděláván, vysvěcen na kněze, stal se mnichem a následně i učitelem. Za datum smrti se považuje 7. říjen 1003.

Sv. Řehoř byl jedním z největších autorů arménské literatury. Mezi jeho díla paří např. Komentář k Šalamounově Velepísni, Enkomia neboli chvalozpěvy, Litanie, více než 20 ód a dílo Slovo rady ke správné víře a čistému životu v ctnosti.

Nejvýznamnějším dílem je pak Kniha nářku (někdy také nazývaná jako Modlitební kniha), kterou autor dokončil rok před svou smrtí.  Spis považovaný za perlu křesťanské literatury a u Arménů známý jako „Narek“ se skládá z 95 modliteb. Každá začíná slovy: „Promlouvání k Bohu z hloubi srdce“. Hlavním tématem je odloučení člověka od Boha a jeho touha po opětovném spojení s ním. 

 

Svatý Řehoř z Nareku

 

Sám Řehoř nazval dílo „Encyklopedií modlitby pro všechny národy“. Doufal totiž, že bude sloužit jako průvodce modlitbou pro lidi na celém světě. „Jedná se o jedinečnou stavbu víry v křesťanské literatuře, a to pro své bohaté obrazy, subtilní teologii, biblické vzdělání a upřímnou bezprostřednost komunikace s Bohem,“ napsal odborník na arménskou literaturu Thomas J. Samuelian.

V češtině vyjde na toto téma studie nazvaná Svatý Řehoř z Nareku, teologie, motivy a hudba v díle autorů Haiga Utidjiana a Evžena Kindlera.

Titul „učitel církve“ se uděluje některým světcům, jejichž učení a život mají pro život církve mimořádný význam.

Zdroj: tisk.cirkev.cz

Mléčka Ondřej