Šokující! Militanty Pravého sektoru možná bude financovat EU!

Zní vám to absurdně? Jenže dlouhodobá absence jakékoliv kritiky radikálních, nacionálních a neonacistických vlivů na pomajdanovskou vládu ze strany „demokratického“ Západu k tomu směřuje.

Evropští daňoví poplatníci, a tedy i občané České republiky, mohou nepřímo financovat extremistické ukrajinské dobrovolnické prapory v případě přijetí návrhu zákona Nejvyšší radou, který má udělit bojovníkům těchto radikálních milicí oficiální status ukrajinských vojáků.

Bude-li přijat Nejvyšší radou Ukrajiny návrh zákona převedení militantních členů dobrovolnických praporů na status ukrajinských vojáků, jak to předložil vůdce pravicových nacionalistů Pravý sektor Dmytrij Jaroš, potom zajištění těchto jednotek může ležet na bedrech evropských daňových poplatníků, píše varovně Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

 

Bojovník Pravého sektoru s nacistickými symboly

 

Vzhledem k politické a ekonomické krizi nemusí mít Ukrajina dostatek finančních prostředků k zajištění armády, uvedla publikace, v takovém případě zřejmě oficiální orgány země požádají o pomoc Evropskou unii a Spojené státy. Článek připomíná, že prezident Spojených států Barack Obama v nedávném telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou vyzval EU, aby podpořila Ukrajinu poskytnutím finanční půjčky.

Podle zákona předloženého v ukrajinském parlamentu, uvádí Deutsche Wirtschafts Nachrichten, by mělo 17 dobrovolnických jednotek získat oficiální status, což znamená poskytování sociálních záruk pro všechny vojáky dobrovolnických praporů.

Publikace rovněž uvádí, že přijetí zákona se brání ukrajinští oligarchové, kteří považují ukrajinské polovojenské dobrovolníky za hrozbu.

Nedávno vedení dobrovolnických praporů vytvořilo svůj vlastní generální štáb a dává najevo svoji nedůvěru vůči úřadům v Kyjevě.

Pravý sektor patří k nejmilitantnějším nacionalistům, hlásí se k odkazu Stepana Bandery, nosí nacistické insignie, a bere často zákon do svých rukou v podobě teroru vůči představitelům místních orgánů samosprávy. Jejich lídr Jaroš okamžitě odmítl dohod z Minsku a vyhradil si právo na „pokračování války“. On sám potvrdil novinářům, že do Národní rady nosí zbraň a vyhrožoval, že v ní proti „zrádcům“ odpálí granát. Pravý sektor, jakož i další dobrovolnické prapory se rovněž odmítají podřídit armádnímu velení v Kyjevě.

Zdroj: prvnizpravy.cz, deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

-mk-