Studie Princetonské univerzity: v USA už demokracie není

Spojené státy americké nelze dále považovat za ideál demokracie pro celý svět, protože samy nejsou demokratickou zemí. K tomuto nečekanému závěru dospěli vědci z jedné z nejprestižnějších amerických univerzit.

USA už nejsou demokracií, protože politická rozhodnutí, která jsou přijímána státem, neslouží potřebám občanů, nýbrž zájmům malé skupiny lidí, představující takzvanou ekonomickou elitu. Německý podnikatelský zpravodaj Deutsche Wirtschafts Nachrichten považuje tento závěr vědců z Princetonské univerzity za „ohromující“.

Ilustrační foto

Výsledky výzkumu, které byly prováděny jednou z nejstarších a nejprestižnějších amerických univerzit, „jsou důležité z hlediska zahraniční politiky: pokud se USA vměšují do nějakého konfliktu, jako například nyní s Ruskem, nejedná americká vláda v zájmu amerického lidu, ale na základě komerčních výhod“, píše deník.

Hlavním výsledek studie spočívá v tom, že politické a společenské skupiny zastupující zájmy Američanů, ale také sami američtí občané ve své většině „mají malý vliv, anebo nemají vůbec žádný vliv na politiku své země,“ cituje DWN autora studie Martina Gilense, který ji sepsal spolu s Benjaminem Pagem z Northwesternské univerzity.

Díky zkoumáním četných průzkumů veřejného mínění vědci přišli k závěru, že základní princip ústavy USA – podřízení se moci vůli většiny – není nijak realizována v praxi.

 „Naše studie ukazuje, že většina Američanů má ve skutečnosti velmi malý vliv na politiku. Američané mají samozřejmě hlasovací právo, svobodu projevu a sdružování, protože však ve vládě dominují silné ekonomické organizace a malá skupinka vlivných politiků, nárok USA na to, aby mohly být považovány za vzor demokratické společnosti, vyvolává vážné pochybnosti“, píše Gilense.

Závěry vědců by se měly stát vážným varováním pro evropské lídry, domnívá se vydání. Problémy a konflikty, kterým dnes svět čelí, jsou do značné míry způsobeny politikou USA, která již dlouho slouží zájmům omezeného kruhu osob.  

(překlad čtenářky serveru)

Originál: „Исследование Принстонского университета: в США больше нет демократии“, vyšel na ria.ru dne 26. 4. 2015.

-mk-