„Musíme hájit posvátnost manželství“, prohlásil na synodě ve Vatikánu ruský metropolita Ilarion (Alfejev)

Metropolita Ilarion AlfejevMetropolita volokolamský Ilarion (Alfejev), ředitel synodálního Oddělení vnějších církevních vztahů Moskevského patriarchátu, vyzval katolickou církev k jednotnému postoji proti pokusům o zrušení tradičního chápání sňatku.

Pravoslavná církev, stejně jako katolická, se ve svém učení o rodině vždy opírala o Písmo svaté a tradici a hájila princip posvátnosti manželství, který má základ ve slovech samotného Spasitele. V naší době musí být tato pozice ještě více sjednocenou a jednomyslnou“, řekl metropolita během svého vystoupení na právě probíhající biskupské synodě katolické církve ve Vatikánu.

Metropolita zdůraznil, že se pravoslavní i katolíci dnes nemohou omezit pouze na „dobře míněné výzvy“, nýbrž potvrdit tradiční rodinu formou zákona. Sňatek muže a ženy musí být obhajován jak v parlamentech jednotlivých zemí, tak na mezinárodní scéně, např. v organizacích jako OSN či Rada Evropy.

Politici v řadě zemí Evropy a Ameriky, nehledě na časté protesty, mj. také ze strany katolíků, pokračují v politice, která je vědomě namířena na likvidaci samotného chápání rodiny. Nejen že zákonem přirovnávají jednopohlavní svazky k manželství, dokonce trestně stíhají ty, kdo z důvodu svého křesťanského přesvědčení odmítá takové svazky registrovat“, konstatoval metropolita. Připomenul rovněž, že ihned po ukončení návštěvy papeže Františka v USA prezident Obama prohlásil, že práva gayů jsou důležitější než náboženská svoboda.

Jasně to svědčí o snahách sekulárních politiků pokračovat v útocích na zdravé síly ve společnosti, které hájí tradiční rodinné hodnoty. Katolíci se nachází v první linii tohoto boje a právě proti katolické církvi je vedena skutečná kampaň diskreditací a lží. Proto je pevnost v hájení křesťanského přesvědčení a věrnost církevní tradici v naše dny zvláště nezbytná“, dodal.

Představitel ruské církve rovněž podrobil kritice některé protestantské skupiny, které „vyznávají mravní ideály, které nemohou být spojovány s křesťanstvím“.

Pokud v těchto skupinách zavádí rituál požehnání jednopohlavních svazků, a žena-lesbička, jež je považována za „biskupa“ a vyzývá sundat z chrámů kříže a nahradit je muslimskými půlměsíci, můžeme je považovat za „církev“? Před našima očima probíhá zrada křesťanství a provádí ji ti, kdo jsou ochotni vyhovět sekulárnímu, bezbožnému a odcírkevněnému světu“, uzavřel metropolita svoji řeč. 

Zdroj: interfax-religia.ru

-mp-