Ruští vojáci sdělili, jak pomohli civilistům opustit Aleppo

Ruští vojáci a zástupci syrských úřadů sdělili, jak pomohli civilistům, které teroristé používali jako živý štít, opustit Aleppo.

Mluvčí ruského ministerstva obrany, generálmajor Igor Konašenkov předtím informoval, že 48 žen a dětí vyšlo z Aleppa za doprovodu důstojníků Centra pro usmíření a představitelů syrských úřadů. „Bylo to asi 50 lidí, hlavně ženy a děti. Když jsme pak jeli, děti plakaly a trhaly sebou před světlem. Světla se moc bály, pak se ale začaly usmívat. Vyšlo nám to,“ řekl novinářům zástupce ředitele ruského Centra pro usmíření znesvářených stran Sergej Kapicyn.

Pro tyto lidi bylo velmi nesnadné rozhodnout se pro útěk z východního Aleppa na mušce odstřelovačů, poznamenal voják. Šance se objevila, když syrští vojáci přísně tajně sdělili, že existuje bezpečné „okno“ pro odchod. Guvernér provincie Aleppo Husajn Diab slíbil zachráněným podporu. „Jsou to naši lidé. Připravili jsme pro ně všechno potřebné v humanitárních střediscích. A doufáme, že jejich příkladu budou následovat ostatní,“ řekl.

Podařilo se nám dostat z této blokády. Podívejte se, jak jsou tyto děti vystrašené. Hrozně se bojí teroristů, kteří mohli za každý přestupek odřezat ruku nebo hlavu. A všechny tyto bestiality konaly před jejich očima. Děti mají stres, potřebují psychologickou pomoc,“ sdělil jeden ze zachráněných. Zdravotník poprvé ošetřuje narychlo omotanou ránu na ruce malého Bašára, dává na ni čistý obvaz. Chlapec řekl, že byl zbit za to, že odmítl dát chléb, který nesl pro celou rodinu. „Rozbil sklo a pořezal mi ruku za to, že jsem ho nazval zlodějem. Chtěli jsme odejít přes Bustan al-Kasr, ale bojovníci nám to zakázali. Chytali lidi, bili je, strašili minomety. Dali do vězení několik dětí. Nemůžu uvěřit, že mám to za sebou,“ řekl chlapec. Podle zachráněných je v zablokovaných čtvrtích velmi těžká humanitární situace. Teroristé házeli lidem jen suché placky a místo léků je nutili, aby se modlili.

Všichni, kdo se dostali z východního Aleppa, potřebují nocleh, jídlo a ošetření. Někdo se ubytuje u příbuzných, jiné posílají do ubytoven. Mají tu pořád naději, že nejde o poslední civilisty, kterým se podařilo opustit dobyté teroristy čtvrti. V těchto čtvrtích zůstalo asi tři tisíce obyvatel. Pět jich zahynulo během minulého dne a noci na útoky teroristů, včetně jednoho dítěte zastřeleného odstřelovačem, 28 lidí utrpělo střepinová zranění. Vládní armáda zahájila v neděli ofenzívu na jihu Aleppa. Bojové akce začaly po třídenní humanitární pauze, kdy měli obyvatelé a bojovníci možnost odejít z východní části města. Teroristé to odmítli a zakázali pod hrozbou smrti obyvatelům. Podle různých zpráv zůstalo ve východních čtvrtích Aleppa asi sedm tisíc teroristů z různých banditských oddílů.

Zdroj: cz.sputniknews.com

-mk-