Rusko v šoku z vraždy velvyslance: Putin – teroristé to pocítí!

Rusko je rozhořčeno vraždou velvyslance Andreje Karlova v Turecku, kterého včera zastřelil na výstavě v Ankaře útočník s výkřikem „Alláhu Akbar“.

Utocnik nad telem velvyslanceVrahem se stal příslušník turecké policie Mert Mevlüt Altyntash a velvyslance zastřelil do zad s výkřikem „Nezapomeň na Sýrii, nezapomeň na Aleppo. Alláhu Akbar!“.

Ruský prezident Vladimir Putin reagoval slovy, že šlo o „zbabělou vraždu“ a provokaci, jejímž cílem je narušit dobré vztahy s Tureckem a řešení situace v Sýrii, uvedla RIA Novosti.

„Odpověď na tuto otázku může být pouze jedna – úsilí v boji proti terorismu. A zločinci to na sobě pocítí,“ zdůraznil ruský prezident.

Prezident vyjádřil soustrast rodinám a přátelům velvyslance. Popsal Karlova jako jako brilantního diplomata, který  se v Turecku „těšil velmi dobré pověsti“: Andrej byl velmi inteligentní, jemný člověk, laskavý,“ řekl prezident a dodal, že se osobně s Karlovem znal.

Turecký prezident popsal incident jako „útok na turecký lid“ a „otevřenou provokaci“.

„Osobně bych chtěl jménem celé tureckého lidu vyjádřit svou nejhlubší soustrast Putinovi a ruskému lidu. Útok bude pečlivě vyšetřen dvoustrannou komisí,“ řekl Erdogan.

Vraždu Karlova odsoudila řada států a mezinárodních organizací.

Zdroj: prvnizpravy.cz, ria.ru

-mk-