Počet muslimů v Německu od roku 2011 vzrostl o 1,2 milionu

BERLÍN - Počet muslimů žijících v Německu od roku 2011 vzrostl o zhruba 1,2 milionu. Celkem jich v zemi na konci loňského roku žilo 4,4 až 4,7 milionu. Vyplývá to ze zprávy o migraci za rok 2015, kterou dnes schválila vláda. Podíl muslimského obyvatelstva na celkové populaci činí 5,4 až 5,7 procenta. V Německu žije celkem asi 81,4 milionu lidí.

Aktuální počet muslimů ve spolkové republice bude ještě o něco vyšší, vzhledem k tomu, že letos do Německa přišlo přes 230.000 běženců převážně z muslimských zemí. Dnes zveřejněná čísla jsou nicméně prvním oficiálním odhadem za několik let a dokládají mimo jiné změny ve složení muslimské komunity.

Data ukazují, že zatímco v roce 2008 tvořil podíl muslimů s tureckými kořeny 68 procent, na konci loňského roku už jen 51 procent. Druhou největší skupinou se i v důsledku příchodu statisíců syrských uprchlíků stali se 17 procenty muslimové z Blízkého východu.

"Čísla dokládají, že se muslimský život v Německu stává rozmanitější. Vzhledem k tomuto vývoji je třeba, aby se islámské organizace v Německu otevřely," uvedl dnes německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Německé úřady v posledních měsících opakovaně zasahovaly proti salafistům a lidem podezřelým z podpory radikálního islámu, kteří tvoří výraznou menšinu německých muslimů. V polovině listopadu ministerstvo vnitra zakázalo činnost islámskému spolku Pravé náboženství, který podle úřadů podporoval ozbrojený džihád a rekrutoval bojovníky pro takzvaný Islámský stát.

Ze zprávy o migraci za loňský rok také vyplývá, že v Německu žije kolem 7,8 milionu cizinců, z nichž se 1,3 milionu narodilo ve spolkové republice. Téměř 54 procent z celkového počtu žije v Německu déle než deset let, 36 procent pak více než 20 let. Migrační kořeny má dohromady asi 17,1 milionu lidí.

Celkový počet obyvatel Německa loni stoupl o více než milion. Do země přišlo 2,14 milionu lidí, včetně asi 890 tisíc běženců, a opustilo ji kolem milionu osob. Na 45 procent přistěhovalců tvořili občané ostatních zemí Evropské unie.

Zdroj: christnet.cz

-mk-