Jan CAMPBELL: Kouřová clona

Kouřovou clonu, prostředek používaný armádami pro zastření polohy a pohybu vlastních jednotek, či pro dezorientaci nepřítele, užívaly již starověké armády. V přeneseném významu se pojem kouřová clona používá pro způsob projevu, jednání či chování, které má něco zastřít. Tak je tomu u chování prezidenta Trumpa, mnohých jiných politiků, a bude tomu ve větší míře u prezidenta Putina. Během několika dnů se totiž zcela potvrdila jedna z hlavních myšlenek příspěvku, nazvaném Teror v Petrohradu.

Obchodník – prezident Trump se stal obětí:

1) ambicí svých vlastních, pramenících z narcismu,

2) jeho militaristů – poradců, bojujících celý svůj život za dominanci svojí a USA, a

3) neschopnosti provést vlastní dopadovou analýzu svého politického a vojenského konání.

Noční masový raketový útok musel být totiž připravován dlouho před výbuchem plynu způsobeného během bombardování syrským letectvem. Zpochybňovat toto tvrzení mohou pouze naivní, neznalí věci, a propagandističtí demagogové. Útok, který začal během večeře s čínským hostem, prezidentem Si Ťin-pchingem nejenom znechutil kvalitní jídlo, otrávil společenskou atmosféru, ale narušil čínské protokolární zvyklosti. To se považuje v ČLR za katastrofu, na kterou se nezapomíná. Útokem si sám Trump oslabil pozici pro jednání s Si Ťin-pchingem, dovolil nabrat bod k impeachmentu, protože dal příkaz k válečné agresi při narušení ústavy USA, vyžadující souhlas Kongresu a narušení mezinárodního práva, vyžadující rezoluci RB OSN. Současně porušil dohodu mezi generálními štáby USA a RF o prevenci leteckých nehod v Sýrii. V neposlední řadě útok představil Trumpa jako loutku Pentagonu a CIA. Symptomatické je, že čínské MZV tentokrát reagovalo rychle a neutrálně, vyzívajíc ke zdrženlivosti. Snad se najde někdo v USA, kdo bude moci vysvětlit tuto kombinaci pánům Trump a Tillerson, především, jestli se pánové chystají vydat do Moskvy.

Pro Sýrii a jejího spojence Rusko útok znamená vícerozměrnou výzvu, kterou nemůže ignorovat bezpečnostní rada RF, ani prezident Putin. Ne pouze proto, že Trumpovi stačilo 18 krát tweetovat o nedopuštění vojenských útoků na Sýrii, aby sám sebe zradil nebo, že urychlil proces ztráty zbytku důvěry mizící za kouřovou clonou. Ani proto, že dokázal utratit daňovým poplatníkům za několik minut 85 miliónů USD za rakety, a celkově přibližně 200 milionů za jednu akci. Při ní zničil 6 starých MIGů, ke štěstí bez pilotů. Rusko je nahradí během dvou dnů. Východní část letiště, skladiště oleje a další budovy opraví vojáci za týden. Mnohem vážnější je skutečnost, že Trump ničí naději na společný boj proti terorismu, dal pokyn k pohřbu jednání v Astaně a Ženevě, a nelze mu věřit.

Uvědomuji si, že nemohu ohodnotit všechna rizika v dané situaci, ale pro začátek bych doporučil zrušit návštěvu ministra zahraničních věcí USA v Moskvě, plánovanou na 12. dubna t.r., a snížit úroveň diplomatických vztahů do doby, než se vztah mezi USA a RF zlepší natolik, že setkání prezidentů USA a RF bude možné, a bude dávat smysl pro širokou veřejnost. To by mohlo pomoci EU se vzpamatovat.

Nemá totiž sílu se zbavit starého zvyku – zlozvyku: chválit den před večerem. Zkušenost z roku 2003, kdy Colin Powell mával zfalšovanou fotografií z Iráku v OSN, a dnešní atentát ve Stockholmu, nepřibrzdily EU politiky v jejich podpoře útoku, který pomohl IS – jasnovidcům, připravených na raketové osvětlení, začít útočit. Ani nepootevřely politikům EU ústa sdělit veřejnosti něco málo o zvěrstvech v Mosulu a jinde.

Pro evropskou veřejnost představuje raketový útok bez souhlasu RB OSN také vícerozměrnou výzvu. Buď byl útok více úspěšný, než je nám dovoleno vědět, o čemž ale po shlédnutí dronové fotodokumentace letiště po útoku pochybuji, nebo USA lžou ještě více, než si je možné představit. Proč nezačal Trump bombardovat den, nebo dva dříve, před vysokou návštěvou z Pekingu? Chtěl snad Trump varovat Si Ťin-pchinga? Testovat jeho reakci a připravit ho na bombardování Severní Koreje bez souhlasu RB? Jak dlouho budou stačit 2 procenta HDP jako adekvátní příspěvek do NATO, která nás stejně neochrání v hodině pravdy? Může si EU dovolit riskovat zavlečení do války členské státy EU - NATO, když v USA existuje možnost 4 lidí rozhodnout o agresi, a beztrestně narušit ústavu USA?

Ve své podstatě vychytralé, symbolické gesto, jinak nelze nazvat drahý raketový útok s ohledem na jeho efektivitu a dosažený výsledek, nebude v žádném případě stačit na zastrašení, nebo změnu zahraniční politiky Ruska nebo ČLR. Ani Pentagonem oznámený začátek vyšetřování zpráv o ruské účasti v použití chemických zbraní, nepomůže. Naopak: vojenská a hospodářská doktrína se bude dále měnit v náš, tj. evropský neprospěch i proto, že EU politici si neuvědomují, že i nejmodernější kouřová clona, určená jako defensivní zbraň, zhoršuje kvalitu vlastního vidění, poškozuje zdraví svojí toxicitou, a nechrání před rozsudkem vítěze.

Zdroj: vasevec.cz

Campbell Jan