Dny lidí dobré vůle a poutní slavnost na Velehradě 2017

Poutníci z různých koutů republiky mohou i letos putovat na slovácký Velehrad. Ve dnech 4. a 5. července 2017 je zde čekají Dny lidí dobré vůle, dobrá příležitost k připomínce odkazu svatých Cyrila a Metoděje. Hlavním celebrantem středeční poutní bohoslužby bude prefekt Kongregace pro biskupy kardinál Marc Ouellet.

Dny lidí dobré vůle, největší oslavy svého druhu u nás, začínají v úterý 4. července nabídkou každoročních projektů jako Velehrad dětem s Michalem Nesvadbou, Aktivity pro životní prostředí v Archeoskanzenu v ModréSoutěž ve fotbalových dovednostech s Antonínem Panenkou a pingpongový turnaj s Orlem, Mladí fandí Velehradu letos se skupinou Slza, unikátní Ruční přepisování BibleMezinárodní setkání vozíčkářů či zajímavé výstavy a vernisáže v prostorách Stojanova gymnázia. Soutěživým dětem i dospělým je určena fotografické klání nebo rodinná cestovatelská hra Velehradský pas, v níž se hraje o zájezd k moři pro celou rodinu. Součástí programu budou také hry, kvízy a soutěže pro malé i velké, dětská představení nebo interaktivní workshopy. Rodičům bude určen vzdělávací seminář „Proměny rodiny a z nich plynoucí důsledky“.

V 19.30 hodin začne na pódiu před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje slavnostní benefiční koncert Večer lidí dobré vůle. Moderátorskou stálici akce Filipa Tomsu letos doplní herečka Tereza Kostková; ta vystřídá nastávající maminku Barboru Černoškovou.

Během hudební produkce se divákům a posluchačům představí dva charitativní projekty, na které může každý přispět formou DMS VELEHRAD na číslo 87 777 . Pro letošní ročník byly vybrány: Dům Ignáce Stuchlého SKM – Salesiáni Dona Boska a Nadační fond ADIUVARE.

A koho si letos můžete přijít poslechnout? Hudební hostitel velehradského Večera lidí dobré vůle Jiří Pavlica s Hradišťanem pozval Marii Rottrovou (nedávno se připomněla písničkou Stínohry, kterou s kapelou Umakart nazpívala pro kultovní film Alois Nebel), dále zlínskou Filharmonii Bohuslava Martinů, velehradský sbor gymnázia Stojanov, zpěváky Petera Cmorika a Jaroslava Wykrenta.

Putování za sv. Cyrilem a Metodějem

Dny lidí dobré vůle 2017 vyvrcholí ve středu 5. července od 10.30 na nádvoří před bazilikou slavnostní poutní mší svatou. Hlavním celebrantem a kazatelem bude prefekt Kongregace pro biskupy kardinál Marc Ouellet, koncelebrovat budou čeští i zahraniční biskupové.

Zdroj: www.velehrad.eu

-mk-