Copak jste všichni zešíleli? ROZHOVOR V. PUTINA pro televizi NBC News

V průběhu Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra odpověděl ruský prezident Vladimir Putin na otázky novinářky televize NBC News Megyn Kellyové.

Pane prezidente, několikrát jste řekl, že se Rusko nijak nevměšovalo do voleb v USA, a to  i během tohoto setkání. Jenže ve Spojených státech existuje shoda na tom, že se tak stalo. Sedmnáct speciálních služeb zabývajících se bezpečností tvrdí, a jsou to demokraté, republikáni, prostě všechny výbory, že tomu tak bylo. Copak všichni lžou?

Jsou pomýleni a neanalyzují informace v celém rozsahu. Nikdy jsem žádné přímé důkazy o vměšování se Ruska do prezidentských voleb v USA neviděl.

V. Putin behem rozhovoru s reporterkou NBC

Hovořil jsem o tom s bývalým prezidentem Obamou a některými dalšími vysoce postavenými osobami – nikdo nám nikdy nepředložil žádné přímé důkazy.

Už jsem to říkal, ale zopakuji to: dnešní technologie dovolují, aby mohla být konečná adresa zakamuflována a nikdo se nedozví, odkud skutečně pochází. A naopak: je možné využít jakékoliv struktury či každého člověka, aby si všichni mysleli, že to on zaútočil. Současné technologie jsou neskutečně vyspělé a umožňují takovou činnost. Když to pochopíme, zbavíme se všech iluzí. To zaprvé.

Zadruhé: jsem hluboce přesvědčen, že žádné vnější vměšování dokonce ani v malé zemi, a tím spíše v tak velké mocnosti jako jsou Spojené státy, nemůže ovlivnit celkový výsledek voleb. To prostě není možné.

Druhá strana říká, že pouhých 70 tisíc hlasů změnilo výsledek voleb. A to není už tak složité, mít vliv na 70 tisíc hlasů…

Ústava Spojených států a volební zákony vypadají tak, že za kandidáta může hlasovat větší množství volitelů, za nimiž ale stojí menší množství voličů. A takové věci se již v dějinách Států staly, že?

Kdybychom tedy měli hovořit o nějaké sociálně-politické spravedlnosti, měly by se zřejmě změnit volební zákony. Udělat to tak, aby byl prezident státu volen přímým tajným hlasováním. Pak se dají hlasy lehce kontrolovat. To je celé. A pak se nikdo nemusí vymlouvat na někoho jiného, že volby prohrál.

Když se na to podíváme z druhé strany, řeknu vám něco, o čem pravděpodobně víte. Nechci nikoho urazit, ale Spojené státy všude, po celém světě aktivně zasahují do volebních kampaní jiných zemí. Copak to nevíte?

Zkuste se přeptat jakoby náhodou, pokud samozřejmě můžete, a přesvěčte lidi, že to nebudete dále šířit. Kamkoliv zabodnete do mapy prst, všude tam si budou stěžovat, že jim oficiální americká místa zasahují do vnitřních politických procesů. 

Takže jestli se někdo vměšoval – a já říkám, že mi ne – ale jestli přeci jen někdo nějakým způsobem užívá vlivu, nebo se nějak účastní těchto procesů, tak právě Spojené státy se nemají co urážet. Kdo nám říká, že se vměšujeme a je tím uražen? Vy sami se pořád vměšujete.

To zní jako obhajoba.

To zní nikoliv jako obhajoba, nýbrž konstatování faktu. Každá akce vyvolává reakci. Ale opakuji: my to nemusíme dělat! Říkal jsem to vám, jiným novinářům i teď nedávno ve Francii: prezidenti přicházejí a odcházejí, mění se dokonce i strany u moci, nicméně hlavní politická linie se nemění. Proto nám je vlastně celkem jedno, kdo bude řídit Spojené státy – přibližně víme, co se bude dít. V tomto kontextu se nemá smysl vměšovat, i kdybychom chtěli.

Říkáte, že Rusko není nijak spojeno s vměšováním do amerických voleb, nicméně tento týden jste mluvil o jakýchsi „hackerech-patriotech“. Proč jste o tom začal mluvit právě nyní?

Prostě se mne francouzští novináři zeptali na hackery. Stejně jako jim můžu i vám říci: hackeři mohou být odkudkoliv – z Ruska, Asie, Ameriky, Latinské Ameriky. Mimochodem se může jednat o hackery ze Spojených států, kteří velmi chytře a profesionálně „přehodili výhybku“ na Rusko. V zápalu vnitropolitického boje bylo z nějakého důvodu pro ně výhodné pustit informace dále. Pustili je dále s odkazem na Rusko. Vy si to neumíte představit? Já ano.

Pojďme dále. Vznikl zvláštní výbor, který má prozkoumat vztahy mezi vaší vládou a volebním štábem prezidenta Trumpa. Řekl jste, že se váš velvyslanec Kisljak prostě jen věnoval své práci. Co se tedy na těchto schůzkách ve skutečnosti probíralo?

K žádným schůzkám nedošlo. Tak už to pochopte. Když jsem se to dozvěděl, zůstal jsem stát s otevřenou pusou.

To znamená, že k žádným setkáním mezi panem Kisljakem a někým z Trumpova štábu nedošlo?

O tom nemám ponětí. Říkám vám to upřímně, šlo o obvyklou náplň práce velvyslance. Vy si myslíte, že mi z celého světa a ze Spojených států každý velvyslanec hlásí každý den, s kým se setkal a o čem hovořili? To je přeci hloupost. Víte vůbec, na co se ptáte? Nebo ne?

Vy jste přeci jeho šéf, vedoucí.

Nikoliv, jeho šéfem je ministr zahraničí. Vy si opravdu myslíte, že mám tolik času, abych každý den komunikoval se všemi našemi velvyslanci po celém světě? To je přeci hloupost! Copak nechápete, že je to hloupost? Já opravdu nevím, s kým se setkával. Pokud by se samozřejmě odehrálo něco důležitého, nahlásil by to ministrovi, a ten poté mě. Nic takového se ale nestalo.

Od té doby, co se to odehrálo, jste s velvyslancem hovořil o tom, co probíral s Kushnerem, Michaelem Flynnem nebo někým ze štábu?

Ne, nehovořil.

Copak jste nebyl zvědavý?

Nebyl – kdyby se jednalo o něco vážného, řekl by to ministrovi a on mě. Dokonce neproběhla ani žádná komunikace, hlášení, nic. Obyčejná každodenní práce velvyslance.

Někdo se prostě rozhodl, že se toho chytí a vybral si to jako prostředek útoku na vašeho současného prezidenta. Nás se to opravdu netýká, jedná se o vaše vnitropolitické boje… prostě jste si z toho udělali instrument boje s prezidentem.

Vy jste tam u vás hodně vynalézaví lidé, koumáci. Asi se dosti nudíte.

Asi jste slyšel, že se prošetřuje, jak Jared Kushner, příbuzný prezidenta, hovořil v prosinci s Kisljakem o tom, že by měl existovat obrácený kanál komunikace mezi Trumpovým štábem a ruskou vládou. Existoval prý dokonce Kushnerův návrh, že jej mohou udělat na ruském velvyslanectví a využívat k tomu ruské zařízení, aby to nemohla zachytit americká rozvědka. Myslíte si, že to byl dobrý nápad?

Rusko nemělo žádné kanály s žádným ze štábů kandidátů v amerických prezidentských volbách. Žádné. Rusko žádné kanály nevytvářelo a ani žádné kanály nemělo. K oficiálním kontaktům s jednotlivými štáby pravděpodobně docházelo, ale to je běžná diplomatická praxe.

Kdyby vám pan Kushner něco podobného navhrl, jak byste to vyhodnotil?

O takovém návrhu nevím, nic takového se ke mně nedostalo.

Pana Flynna ale znáte, přiletěl sem na večeři. Existuje fotografie, která se šíří americkými médii. Jaké jste měl vztahy s panem Flynnem?

S vámi osobně mám již daleko bližší vztahy, než s panem Flynnem. Již jsme se potkali včera večer, dnes jsme spolu celý den pracovali a nyní se opět setkáváme.

Když jsem se dostavil na jednu akci naší společnosti Russia Today a sedl si za stůl, tak vedle mne seděl z jedné strany jeden gentleman a z druhé strany jiný. Vystoupil jsem s řečí, poté trošku konverzoval – a odešel. Téměř vůbec jsem s nimi nemluvil. Pozdravil jsem je, sedl si vedle, rozloučil se. Tak vypadá celé mé seznámení s panem Flynnem.

Jestliže za takové krátké seznámení se mnou pana Flynna propustili z práce, tak to vás musí rovnou zatknout a posadit do vězení!

Mnozí Američané dnes slyší jméno „Vladimír Putin“. Myslí si, že vládne zemi, která se topí v korupci, zemi, kde novináře, kteří vyjadřují kritické názory zabíjejí, zemi, kde se mohou disidenti ocitnout ve vězení, nebo se jim může stát i něco horšího. Co byste řekl těm, kdo takto přemýšlí?

Rád bych řekl, že se Rusko rozvýjí demokratickou cestou. To je zřejmé a nikdo by o tom neměl pochybovat. To, že u nás dochází během vnitřního politického souboje i k různým událostem, to je typické i pro jiné země. V tom nevidím nic zvláštního. 

Máme u nás mítinky opozice, lidé mohou vyjádřit svůj názor. Chtěl bych upozornit na jednu věc, o níž jsem mluvil i ve Francii a s jinými kolegy z Evropy. Naše policie dosud, sláva Bohu, nepoužívá ani obušky, ani slzný plyn, tak jak to často vidíme v jiných zemí, mimo jiné také ve Spojených státech.

Pokud jde o opozici, vzpomeňme například hnutí Occupy Wall Street. Co se s ním stalo? Policie a speciální služby Spojených států je rozebraly do šroubečku a rozprášily.

Já vám přeci také nekladu otázku: jak to vypadá s demokracií ve Spojených státech? Tím spíše, že volební zákony mají v USA daleko k dokonalosti.

Proč si myslíte, že máte právo dávat nám takové otázky? Děje se tak pořád!

Proč pořád moralizujete a učíte nás žít?

My jsme připraveni naslouchat našim partnerům, jsme připraveni naslouchat hodnocení, a to tehdy, pokud se tak děje v dobré víře, s cílem navázat kontakty, vytvořit společnou amosféru, věnovat se službě společným hodnotám. Kategoricky ovšem odmítáme, aby se takové věci staly předmětem politického boje. Chci, aby to všichni pochopili. To je naše poselství.

(překlad vlastní, kráceno, upraveno)

Celý rozhovor v ruštině zde.

Zdroj: kremlin.ru

-mp-