Katolíci a protestanti ustavili komisi o době pobělohorské, chtějí odstranit předsudky

Katolíci a protestanti budou společně zkoumat bouřlivou dobu náboženských střetů v 17. století. Vytvořili společnou komisi a chtějí vydávat publikace či pořádat konference.

Chtějí tak odstranit předsudky a najít vzájemné porozumění, oznámili po dnešním společném jednání zástupci České biskupské konference a Ekumenické rady církví v tiskové zprávě. Zaměří se na stavovské povstání, které vyvrcholilo roku 1620 bitvou na Bílé hoře, a následné obracení lidí na katolickou víru.

Reprodukce obrazu J. Matthausera Jan Amos Komenský se louci s vlastiJe to úsilí, abychom odstranili předsudky, které jsou mezi námi. Abychom si i díky výstupům z práce komise byli jako křesťané blíž,“ sdělil předseda Ekumenické rady církví Daniel Ženatý. „Smyslem práce komise by mělo být prohloubení ekumenického dialogu a spolupráce, ale i výzva do širší společnosti že je nutné stavět na tom, co nás spojuje, a nehledat to, co nás rozděluje,“ uvedl předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka.

Badatelé se v rámci práce komise zaměří podle mluvčího biskupské konference Františka Jemelky mimo jiné na stavovské povstání, bitvu na Bílé hoře a rekatolizaci, kdy byli po krachu stavovského povstání nekatolíci i násilně obraceni na katolickou víru. Po bitvě na Bílé hoře byli z českých zemí vyháněni nekatoličtí kněží a nekatolíci třeba nemohli vykonávat ve městech živnost.

Česká biskupská konference je sborem katolických biskupů České republiky a Ekumenická rada církví zase zastupuje hlavně nekatolické církve, ačkoli spolupracuje i s římskokatolickou církví či židovskými obcemi. Členy komise budou zástupci obou organizací, včetně jejich předsedů Duky a Ženatého. Kromě nich budou v komisi také vědečtí pracovníci, Tomáš Parma z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci nebo Jiří Just z Historického ústavu Akademie věd ČR.

Zdroj: christnet.eu

-mp-