IRÁK - V irácké Ankawě byl vysvěcen nový kostel sv. Petra a Pavla

Na křesťanském předměstí Irbílu v iráckém Kurdistánu byl na svátek sv. Petra a Pavla, 29. června, vysvěcen nový kostel dedikovaný těmto dvěma apoštolům.

Patriarcha Luis Raphael I. Sako ve své homilii vybízel věřící, aby neopouštěli Irák a hájili svou chaldejskou identitu. V závěru slavnosti místní arcibiskup Bashar Warda poděkoval věřícím a také vládnímu úřadu Kurdistánu pro křesťanské záležitosti za ekonomickou podporu. K novému kostelu, který pojme asi tisíc lidí, přiléhá rozsáhlé zázemí: tři sály pro kulturní aktivity, kanceláře, 24 učeben, zahrady a vnitřní dvory.

Katedrala v. Josefa v Ainkawe, Irbil

Slavnosti se zúčastnil rovněž apoštolský nuncius v Iráku a Jordánsku, arcibiskup Alberto Ortega Martin. Je to dobrá zpráva ze země, odkud jsme přivykli špatným zprávám, říká v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas:

„Vysvěcení nového kostela je velkým znamením naděje. Ankawa, křesťanská čtvrť Irbílu, hlavního města iráckého Kurdistánu, je oblastí, kde žije mnoho křesťanů a zejména křesťanských uprchlíků. Kromě toho je to kostel velmi velký a krásný. 
Mnoho iráckých křesťanů přišlo o všechno, aby mohli zachovat svou víru. Je pro ně jistě velkým povzbuzením a příkladem, když nyní mají jako patrony svého kostela tyto dva světce, kteří dali život pro Pána.“

Stejně jako patriarcha Sako ve svém kázání, také apoštolský nuncius v Iráku považuje za důležité zdůraznit, že křesťané mají navzdory obtížím vytrvat ve své zemi a spolupracovat na její rekonstrukci. Některé křesťanské rodiny se už vrátily na osvobozená místa, v oblastech, kde domy nebyly příliš zničeny, dodává arcibiskup Ortega:

„Do chaldejské vesnice Telleshkof nedaleko Alqoshe se vrátilo přes 600 křesťanských rodin. To je velké znamení naděje. V dalších se pokračuje s rekonstrukcí. Chce to čas, ale doufám, že návrat bude postupem času možný všude. Uprchlíci, kteří tu zatím zůstávají, dostávají od celé církve pomoc – s přáním, aby se mohli co nejdříve vrátit do svých domovů.“

A abychom u nadějných signálů z Iráku ještě zůstali, připomněl tamní apoštolský nuncius ještě jeden svůj zážitek z poslední doby:

„Na druhý den po vysvěcení kostela sv. Petra a Pavla jsem se v Ankawě spolu s arcibiskupem Irbílu, mons. Wardou, účastnil prvního svatého přijímání v kostele sv. Josefa. K svatému přijímání přistupovalo mnoho dětí, asi čtyřicítka, a byla to velmi krásná slavnost. Viděl jsem, jak se účastnily liturgii, jak ji sledovaly, jak uměly odpovídat a jak zpívaly. Je to obraz, který mi utkvěl v mysli. Tyto děti jsou křesťané zítřka, takže Bohu díky, pro církev je tu velká naděje.“

Hovořil apoštolský nuncius v Iráku a Jordánsku, arcibiskup Alberto Ortega Martin. 

Zdroj: radiovaticana.cz

-mp-