CHRÁM jako životní poslání: španělský důchodce staví více než půlstoletí unikátní kostel

Justo Gallego Martínez se narodil v roce 1925 v malém městečku Mejorada del Campo, ležícím zhruba 40 km východně od Madridu. Když mu bylo 27 let, vstoupil do kláštera, v němž žil po dobu osmi let. Onemocněl však tuberkulózou a musel z kláštera odejít.

Protože nemohl sloužit Bohu jako mnich, rozhodl se postavit na pozemku, který zdědil, vlastní chrám. Jenže úřady se postavily k jeho žádosti zamítavě a stavbu nepovolily. Justo Gallego se však nenechal odradit a v roce 1961 začal stavět – bez stavebního povolení, bez jakéhokoliv architektonického či stavebního vzdělání.

Justo Gallego Martinez

Martínez nedokončil vzdělání z důvodu propuknutí války ve 30. letech. Inspiraci tak čerpal z fotografických knih starobylých chrámů či hradů a zámků. Neměl ani žádný formální plán stavby. Pokud jde o styl stavby, nejvíce v něm převažují románské prvky s typickými oblouky a průchody.

Entuziasta sháněl stavební materiál kde se dalo, někdy na ulicích města rozebíral ruiny, jindy nakupoval za zděděné peníze. Většinou stavěl sám, někdy mu pomáhali příbuzní – učil je za to číst a psát.

Celkovy pohled na chram

„Justův chrám“, jak mu v okolí říkali, se stal jeho celoživotním projektem. Dodnes vstává každé ráno a po snídani odchází na svatbu. Ovšem kromě neděle, kdy chodí na mši a světí den volna.

Nadvori chramu

Chrám překvapuje svými parametry – největší z 28 kupolí má poloměr 40 metrů a jeho stavba trvala 30 let.

Pohled do kupole chramu

V posledních dvaceti letech Martínezovi pomáhá jeho krajan Anjel Lopez. Projekt ho nadchl a zapojil se do něj s podmínkou, že až Martínez zemře, bude ho moci dokončit. Lopez rovněž nemá žádné stavební vzdělání. Dosud vytvořil pro chrám všechny vitráže a nabarvil sloupy.

Hlavni lod chramu

Své životní dílo v závěti Justo Gallego Martínez věnoval katolické církvi. Sní o tom, že jednou bude chrám funkční a on v něm bude pohřben.

Zdroj: internetové servery

-mp-