ROZHOVOR - Metropolita ILARION: Někdo by měl nastavit druhou tvář

Předseda Oddělení vnějších církevních vztahů Moskevského patriarchátu Metropolita Ilarion (Alfejev) odpovídá na dotazy korespondentky televizní stanice Россия-24.

Generální konzulát Ruska v San Franciscu byl nedávno uzavřen. Spojené státy uzavřely také jiné naše konzuláty a několik budov ve Washingtonu a New Yorku. Jedná se o odpověď na snížení stavu amerických diplomatů v Rusku. Ježíš říkal, že tomu, kdo tě udeří do pravé tváře, máš nastavit levou (Mt 5,39). Možná se v tomto případě Rusko nemělo chovat jako Washington, protože se vše dotkne především obyčejných lidí. Co se vlastně děje? Další kolo „studené války“?  Máme na to odpovídat?

Metropolita Ilarion AlfejevZaprvé musím říci, že ty principy, které Ježíš pojmenoval v Kázání na hoře a v jiných výrocích, se týkají osobní mravnosti. Vztahují se k osobnímu životu lidí, k jejich vztahům mezi sebou. Ne vždy jsou přenositelné na sociální etiku, politiku či na vztahy mezi státy.

Politika má svá vlastní pravidla, která existují již po mnoho století, a řídí se vlastními principy. To, co nyní probíhá mezi Amerikou a Ruskem je podle mne fantasmagorie, protože uvalené sankce a opatření, které dělají obě strany, sotva kdy přinesou užitek. Nemohou přispět ke zlepšení vztahů dvou zemí. Příčina toho všeho tkví v tom, že v amerických volbách zvítězil nikoliv ten člověk, na nějž americký politický establishment sázel. A tento člověk během předvolebních klání prohlašoval, že je nezbytné zlepšovat vztahy s Ruskem. A právě proto ho zvolili – Američané chápou, že bez radikálního zlepšení vztahů s Ruskem se nelze posunout kupředu.

Situace se ovšem nadále vyostřuje…

Lidé, kteří prohráli, tvoří v establishmentu většinu. Jedná se o demokraty, kteří volby prohráli, ale i o podstatnou část republikánů. Dnes vidíme, že prezidenta fakticky bojkotují i členové kongresu a představitelé médií. Osobně jsem se o tom přesvědčil, když jsem byl v Americe a viděl, čemu je prezident vystaven. Proto si myslím, že všechny kroky, které dnes Amerika činí, jsou vlastně činěny proti prezidentu Trumpovi.

Ti lidé, kteří prohráli volby, se snaží dokázat, že je prezident hloupý a neschopný. A vytvořili takovou situaci, v níž skutečně nemůže nic dělat.

Možná zde existuje ještě jeden prvek, a sice snaha, aby Trumpa v Rusku nepřijímali se sympatiemi. Proto se říká, že tato rozhodnutí přijal osobně…

Pokud mohu soudit podle volební kampaně, respektive z těch výroků, které zazněly už když byl Trump prezidentem, mj. během schůzky s prezidentem Putinem, měl a má snahu vztahy s Ruskem zlepšit. Jenže na to nemá mechanismy. Stal se zajatcem vnitřích problémů své země. Snaží se udržet moc v situaci, kdy jsou všechny politické síly proti němu, a to včetně vlivných médií.

Na situaci dnes existují dva názory. Jedni říkají, že máme přestat a nebrat si z Washningtonu příklad, tedy neodpovídat. Druzí si myslí, že Rusko jako velmoc musí ukázat svou sílu a odpovědět.

Myslím, že bychom si z Washingtonu brát příklad ve věci sankcí a provokací neměli. Jestli bychom si měli z Ameriky vzít nějaký příklad, tak je možné hledat a nalézt. V Americe je mnoho dobrého v tom, jak Američané žijí, i v tom, jak se vztahují k náboženství. Nicméně brát si příklad z politiků, kteří nám hrozí pěstičkami a myslí si, že touto cestou nás „usadí“, to není dobré. Někdo se však musí zastavit a možná i nastavit druhou tvář.

(kráceno, upraveno)

Zdroj: patriarchia.ru

Metropolita Ilarion