Komentář Zdeňka ZBOŘILA: Z výsledků voleb je cítit touha občanů po zázraku

Letošní parlamentní volby byly jedinečné tím, že tentokrát se předvolební průzkumy přiblížily reálnému výsledku voleb. Co volbami voliči v Ústeckém kraji, kde drtivě zvítězilo ANO, politikům vzkázali?

Právě v Ústeckém kraji získalo Hnutí ANO nejvyšší zisk ze všech krajů 37,75 procent, před druhou v pořadí Okamurovou SPD (12,59%), KSČM (9,89%) a  ODS, která byla čtvrtá s 9,47 procenty.

Politolog Zdeněk Zbořil k drtivému vítězství hnutí ANO uvedl, že z výsledků voleb v Ústeckém kraji, podobně jako v celé ČR, cítí touhu občanů po zázraku.

„ANO je pro voliče nadějí, že bude v politice zodpovědnější než dřívější dominantní ČSSD a ODS. Proto v Ústeckém kraji mělo ANO rekordních 37,75 % hlasů. Ale myslím, že to je planá naděje,“ uvedl Zbořil.

Sociální demokraté s 6,61 % hlasů jsou až na 6. místě v kraji. V roce 2013 dosáhla ČSSD 20,77 % voličů v Ústeckém kraji.

„ČSSD potopily korupční aféry. Volili je jenom skalní příznivci. Staré tváře nebudí důvěru. Až na Foldynu,“ zdůraznil Zbořil.

V Ústeckém kraji skončila Okamurova SPD na 2. místě s 12,59 %. Jde o protestní vzdorostranu. Přetáhla voliče od KSČM a ČSSD. Podle Zbořila v programovém prohlášení mají Okamurovci nesmysly, ale lidé šli za nimi kvůli protimigrační politice.

„Ústecko sousedí s Německem, kde je ohromné množství migrantů z divoké migrační vlny.  Voliči věří, že Okamura pohlídá, aby se Česká republika nepodvolila v migrační politice nesmyslným tlakům z EU. Předpokládám, že se Okamurova strana rozštěpí,“ dodává Zbořil.

Ústecký kraj má velký protestní potenciál, ale KSČM z 20,33 % v roce 2013 klesla na současných 9,89 % voličů. Odpovídá to situaci KSČM v celé republice.

„Je to trest za nečinnost. Nic zásadního nepodnikli. Jenom na poslední chvíli těsně před volbami se obuli do lithia,“ říká Zbořil.

V ODS se zmátořili na 9,47 % v Ústeckém v kraji proti 6,24 % v roce 2013. Daniel Kroupa v tom nevidí nic převratného. Postavili se na nohy, ale polepšili si jenom o 3 %.

Zbořil situaci glosuje: „Nazval bych to vzpomínkou na budoucnost. Zbavili se většiny starých kmotrů. Přešli k nim pravicově ladění voliči. I proto, že zklamala TOP 09, protože topka je dnes v podstatě pravicovou extrémistickou stranou.“
Pokud jde o Piráty, neměli špatný výsledek. Zbořil míní, že Piráti přebrali voliče Zeleným, volili je naivnější a mladší lidé a/ť jde o Prahu či Ústecko.

„Ale nejsou to žádní revolucionáři. Budou to spíše eurohujeři. Představují jakési digitální ANO. Pro řadu lidí představovali Piráti z nouze ctnost, protože nevěděli koho mají volit, když všichni slibovali to samé. Volili Piráty, protože jsou alespoň noví a mladí,“ uvádí Zbořil.

Co TOP 09 a Zelení? 

Zbořil vidí situaci jednoznačně: „Obě strany všechno prošustrovaly. TOP 09 je v podstatě pravicová extrémistická strana. Zelení se dostali kdysi dávno i do vlády, ale vnitrostranické rvačky o moc, štěpení a laciný ultraliberální populismus je odsunul do propasti. Ani v ekologicky značně zatíženém Ústeckém kraji jim lidé moc nedůvěřovali. Propadávali ve volbách parlamentních i krajských. Zelení byli zcela na okraji zájmu obyvatel ekologicky zatíženého kraje.“

Zdroj: prvnizpravy.cz

Zbořil Zdeněk