FJORDMAN - Týden ve Švédsku aneb jak konkrétně dopadá situace, když se stát rozhodl, že zemi přetvoří v multi-kulti ráj

Ve Švédsku již hořící auta nejsou hlavními zprávami. Staly se součástí každodenního života. Ve švédských městech jsou pravidelně zapalovány automobily. V období od ledna do září 2017 bylo ve Švédsku zaznamenáno 6 000 případů zapálených aut. To se rovná zhruba 22 požárům denně. Školy a další budovy jsou někdy také cílem žhářů.

Mezitím studie tvrdí, že švédští studenti a další občané byli zatlačeni do zadní části fronty pro nové bydlení. Orgány tak někdy dávají přednost nově příchozím žadatelům o azyl a přistěhovalcům před domorodým obyvatelstvem.

Pokud hledáte trestný čin, najdete ho v každé společnosti. Bohužel, v dnešním Švédsku nemusíte hledat příliš dlouho. Příležitostný pohled do novin, nebo jakýkoliv náhodný den bude zaplněn příběhy o ozbrojených loupežích, sexuálních útocích, znásilňování, přestřelkách gangů migrantů a někdy i výbušninách v restauracích. Tato vlna kriminality se už neomezuje jen na hlavní města. Mnohá menší města a některé venkovské komunity jsou nyní také postiženy.

V některých švédských obcích dochází k obtěžování a násilným hrozbám i ve veřejných knihovnách. Ve městě Trelleborg na podzim roku 2017 skutečně obsadilo místní knihovnu 30–50 mládenců. Jedna matka, která požádala, aby její jméno nebylo zveřejněno, vysvětlovala, že se nyní bojí navštěvovat knihovnu se svými dětmi. Když se tam naposledy vydala, návštěvníci byli obtěžováni hlasitým a agresivním gangem mladíků. Když strážný požádal členy gangu, aby odešli, obklopili ho. Místní policie tvrdí, že si je vědoma tohoto problému, ale nemá dostačující personál k hlídání knihovny každý den.

V říjnu roku 2017 byla 81-ti letá švédská žena ve městě Mölndal obtěžována a ohrožována mladíky při venčení svého psa. Několik kluků kolem 12 let šlo před ni a fouklo ji cigaretový kouř do obličeje, další vyhrožoval, že zaútočí na jejího psa. Poté ji plivl do tváře. Žena teď říká, že se bojí jít ven. Místní policie potvrzuje, že starší lidé jsou obtěžováni podobnými způsoby. V jiném případě mladíci ukradli bochník chleba jiné ženě, které bylo přes 80 let.

Večer 29. října 2017 bylo v Malmö zapálené auto v muslimské čtvrti Rosengård30. října bylo v téže oblasti podpáleno další auto. Místní deník Sydsvenskan zmínil tyto události jen několika větami. Proč? Protože zapalování automobilů se stalo součástí každodenního života. Už to nejsou významné zprávy. Ve švédských městech jsou automobily zapalovány pravidelně.

V období od ledna do září 2017 bylo ve Švédsku zaznamenáno 6 000 případů zapálených aut. To se rovná zhruba 22 požárům denně (Pojišťovny odhadují, že asi polovina z těchto incidentů jsou pokusy o pojistný podvod). Školy a další budovy jsou někdy také cílem žhářů.

Zapalena auta 

Zapálená auta ve Stockholmu v předměstí Husby během vzpoury 20. května 2013. (Zdroj obrázku: Telefonkiosk / Wikimedia Commons)

Policie v některých částech Švédska také v posledních letech zaznamenala rostoucí počet násilných útoků. Cílem útoků se staly policejní vozidla a stanice. Někdy dokonce i policisté v soukromí svých domovů.

29. října 2017 byl hozen kámen skrze přední dveře policejní stanice v městečku Kinna. Policejní stanice v Dalbo (Växjö) měla několik oken rozbitých kameny a bylo na ní vystřeleno petardami. Místní policista uvedl, že policie se dříve stala svědkem vandalismu proti svým vozům. Policejní stanici ve Vännäse v severním Švédsku zasáhly kameny o den dříve.

29. října byla policejní hlídka ve městě Linköping přepadena lidmi, kteří na ni vrhali kameny. Jeden policista byl zraněn, dostal zásah do tváře kamenem.

18. října byla policejní stanice v jižním městě Helsingborg zasažena výbuchem. Nikdo nebyl zraněn, ale velká část budovy, stejně jako okna na opačné budově, byly poškozeny výbuchem. „To je velmi vážné. Útok na policii není jen útokem na společnost, ale na bezpečnost všech,“ uvedl švédský národní policejní komisař Dan Eliasson.

28. října v noci někdo vypálil zhruba 20 nábojů do soukromého domu policisty ve Västerås. Policista a jeho rodina tehdy spali. Tyto střely prošly skrze dům policisty rovnou do domu souseda. Podle šéfa regionální policie Carina Götblada jen štěstí zabránilo tomu, že nebyl někdo zasažen.

Přes mnohé takové případy Johanna Skinnariová, výzkumná pracovnice švédské Národní rady pro prevenci kriminality, tvrdí, že není možné určit, zda se útoky na policii stávají častějšími. Dodala nicméně, že „obyčejné hrozby a obtěžování“ jsou na vzestupu. Její výzkum zjistil, že tyto útoky mají tendenci posílit „zastrašovací kapitál“ pachatelů a „ukázat, že jsou tvrdí a nebojí se policie.“

Švédská policistka popsala, jak zločinci zveřejnili její fotografie, fotografie jejího manžela i jejich dvouletého syna, kterému hrozili vraždou. Řekla, že podobné příběhy o policistech ve Švédsku jsou nyní běžné. Někteří policisté začali kontrolovat zda nemají bomby pod vozidly, než do nich vlezli. Jeden násilný zločinec řekl švédské policii: „Už nám neutečete, lovíme vás, lovíme vás a vaše rodiny.“

Švédové platí jedny z nejvyšších daní na světě. Navzdory této zátěži trpí některé části země chronickým nedostatkem policejních zdrojů. Mnoho zločinů se nevyšetří. Svědci se někdy obávají mluvit s policií. Jindy policie nemá schopnost vyšetřovat ani závažné zločiny, jako je vražda nebo znásilnění.

Být dnes policistou ve Švédsku není atraktivní práce. Rizika jsou vysoká, plat je nízký. Většina švédských policistů – alarmujících 58% – uvažuje o změně zaměstnání.

Policie varuje, že zahraniční zločinci považují Švédsko za nejatraktivnější zemi. Pokud něco ukradnete, pravděpodobnost, že budete chyceni, je téměř nulová. Pokud byste měli být odsouzeni za trestný čin, strávíte jenom krátkou dobu v pohodlném vězení. Mnoho zbraní nelegálně cirkuluje mezi zločineckými gangy – od pistolí po ruční granáty.

Novinář Ivar Arpi poznamenal, že části země již nejsou pod kontrolou státu. Na mnoha vlakových stanicích, knihovnách a nemocnicích se stalo vyhrožování personálu každodenní rutinou. V problémových oblastech jsou obchody nuceny zavřít: díky nekontrolovanému zločinu si již nemohou pořídit pojištění. Házení kamení na policii nebo personál záchranné služby je nyní „normální“. Použití ručních granátů při útocích ve Švédsku je nyní srovnatelné s regiony Mexika, v nichž působí drogové gangy.

Göteborgský regionální deník v Göteborgu-Posten argumentuje, že proti švédské policii je v současné době vedena „válka s nízkou intenzitou“. Tato situace existuje, tvrdí noviny, ačkoli švédská ekonomika je stále silná. Co se stane s tímto napětím, pokud ekonomika zažije pokles?

PO Hellqvist, který pracuje již 30 let u švédské bezpečnostní služby (Säpo), začal bít na poplach a informoval o „boji o moc“ mezi švédskými autoritami a zločineckými gangy v určitých oblastech. Říká, že je znepokojen růstem paralelních společností, doplněných o svou vlastní „morální policii“, částečně odříznutou a často nepřátelskou ke zbytku společnosti. Takové komunity bývaly historicky hnízdem terorismu. Hellqvist dodává, že se ještě více obává lidí, kteří se radikalizují doma ve Švédsku, než džihádistů ISIS, kteří se vracejí ze Středního východu. Místní radikálové, jak poznamenává, jsou četnější.

Tři zaměstnanci švédské veřejnoprávní stanice SVT byli odsouzeni za obchodování s lidmi po tom, co propašovali syrského migranta do Švédska v roce 2014. Z tohoto důvodu však neztratí svou práci. Zároveň byl v Německu zatčen jiný syrský muslimský migrant. Je podezřelý z toho, že plánoval teroristický útok a masové vraždy.

Kjell-Olof Feldt sloužil jako vlivný ministr financí během většiny osmdesátých let a byl široce respektován jako čestný a kompetentní ministr (ačkoli někteří z jeho vlastní strany , tj. sociálních demokratů, si mysleli, že jeho ekonomická politika je příliš „pravicová“). V říjnu roku 2017 poskytl Feldt, který je nyní již v důchodu rozhovor švédským novinám, v němž vyjádřil obavy ohledně budoucnosti své vlastní strany, jakož i budoucnosti Švédska. Feldt říká, že způsob, jakým zavedené politické strany řešily přistěhovalectví, oslabil důvěru v politiky. Popsal současnou imigrační politiku ve Švédsku jako tikající bombu. Když byl Feldt tázán, co politici mohou udělat pro vyřešení těchto problémů, odpověděl: „Nevím. Myslím, že sotva někdo ví.“ Současní političtí vůdci se podle jeho názoru snaží zamést problémy pod koberec a potlačit debatu.

Obce ve Švédsku trpí nedostatkem volných domů a bytů. Orgány tak někdy dávají přednost nově příchozím žadatelům o azyl a přistěhovalcům před domorodým obyvatelstvem. Švédská vláda chce do roku 2018 ubytovat více než 100 000 přistěhovalců.

Zdroj: cs.gatestoneinstitute.org

Fjordman