V Mosulu se sloužila vánoční bohoslužba, poprvé po tříletém ovládání města džihádisty

MOSUL - Na Štědrý den se kostel sv. Pavla v Mosulu poprvé od roku 2013 opět rozezněl koledami. Na Vánoce o rok později již město až do července letošního roku ovládal Daesh (Islamský stát). Uprostřed svíček, vánočních stromků a prostěradel zakrývajících okna, která jsou poničena po bojích a explozích, se sešli muslimové i křesťané, místní autority i vedoucí vojenských zařízení, píše server La Croix.

Ilustracni foto 1 

Ilustrační foto z bohoslužby v kostele v Mosulu
Autor: ASF / La Croix / Safin Hamed

Bílé a červené závěsy zakrývaly stopy po bojích a upomínaly na nedávno skončenou válku. Chaldejský patriarcha Mons. Louis Sako vyzval věřící k modlitbě za „mír a stabilitu v Mosulu, Iráku i po celém světě“.

Slavení této mše svaté v Mosulu je důležité pro znovuoživení křesťanského života ve druhém největším iráckém městě i v celém regionu, kde žije malá komunita křesťanů,“ říká Farqad Malko, křesťanka, která se do oblasti vrátila nedávno.

Pomalý návrat křesťanských uprchlíků 

Farqad Malko utekla v roce 2014 ze svého domu stejně jako většina jejích bratří a sester, protože byla vystavena bleskurychlému nástupu džihádistů, kteří z Mosulu udělali „hlavní město“ iráckého a syrského chalífátu.

Ilustracni foto 2 

Vojenské vozidlo Irácké armády při dobývání města v listopadu 2016
Autor: wikipedia.org / Mstyslav Chernov / Creative Commons

Jen málokdo se zatím vrátil. Farqad Malko, oblečena do černé a bílé, ale neopouští „práci v Mosulu a službu místní církvi.“

Obrněné vojenské vozy před kostelem

Bezpečnostní složky byly přítomny před kostelem a zároveň střežily i příjezdové cesty. Chrám se nachází na východě, který nebyl během jedné z nejtužších devastací měst v moderních dějinách tolik zasažen.

Obrněné transportéry a vojenské vozy stály zaparkovány kolem kostela, na němž byla zavěšena fotka mosulského křesťanského „mučedníka“, kterého zabili džihádisté a jenž připomíná věřícím tříleté období vlády takzvaného „chalífátu“.

Během tohoto období byly náboženské menšiny – především Jezídové a chaldejští a syriačtí křesťané z Ninivské roviny – džihádisty perzekvovány a nuceny k masivnímu exodu.

Bitva o Mosul

Mosul je druhé největší město Iráku, byl domovem až dvou milionů lidí. Odhaduje se, že kvůli IS z něj uprchlo na 100.000 křesťanů. IS obsadil město v červnu 2014, nasledně pronásledoval všechny místní náboženské menšiny - jezídy i vyznavače asyrské církve.

Ofenziva za znovudobytí města začala 16. října 2016 a za skončenou byla prohlášena 10. července 2017. Na vojenské operaci se podíleli irácké vládní jednotky, spojenecké milice iráckého Kurdistánu a mezinárodních sil. Bitva probíhala i v úzkých uličkách centra města za silné podpory spojeneckého letectva. Objevily se i zprávy o zločinech irácké armády a při dobývání města mohlo zahynout až 40 000 lidí, jak uvádí například britský deník The Independent.

Zdroj: christnet.cz 

-mp-