Chrám Božího hrobu se zavřel na protest proti daňové politice Izraele

JERUZALÉM - Zástupci křesťanských církví v Jeruzalémě dnes ohlásili časově neomezené uzavření Chrámu Božího hrobu, který patří k nejposvátnějším místům křesťanství a je turistickým magnetem. Představitelé řecké ortodoxní, arménské a římskokatolické církve v ostře formulovaném společném prohlášení krok zdůvodnili protestem proti nové izraelské daňové politice a proti návrhu zákona, který má omezit prodej církevních pozemků v Jeruzalémě. Podle náboženských představitelů je nová legislativa pokusem oslabit křesťanskou přítomnost v oblasti.

Interier chramuJeruzalemská radnice navrhuje zrušit daňové osvobození pro nemovitosti ve vlastnictví církví, které neslouží výhradně k modlitebním a bohoslužebným účelům. Omezit chce i možnost církví prodávat jejich majetek do soukromých rukou. Izraelská vláda si od daňové reformy slibuje lepší ochranu vlastníků domů před realitními firmami. Podle duchovních ale stát bude moct vyvlastnit pozemky, které v minulosti církve prodaly soukromým firmám.

Církve patří mezi největší vlastníky pozemků v Jeruzalémě a podobný zákon církvím v budoucnu znesnadní prodej pozemků soukromníkům. Právě výnosy z takovýchto prodejů usnadňují církvím financovat jejich provoz. Zástupci křesťanů se proto obávají, že obětí těchto a některých předchozích opatření, se stanou především chudí o které církve pečují, rodiny bez jídla, bydlení a děti, které nebudou moct navštěvovat školy.

Představitelé církví ve svém prohlášení mluví o „systematické kampani proti církvím a křesťanské obci ve Svaté zemi“, chystaný návrh zákona pak označují za „diskriminující a rasistický“. Postup Izraele podle nich „pošlapává po desetiletí panující citlivé vztahy mezi křesťanskou obcí a úřady“. 

V Chrámu Božího hrobu byl podle tradice po ukřižování pohřben a poté vstal z mrtvých Ježíš Kristus. Chrám je zařazen na seznam památek světového kulturního dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). V loňském roce experti dokončili opravu Božího hrobu uvnitř chrámu. Takzvaná edikula prošla první kompletní opravou po více než dvou stech letech. Rekonstrukce trvala deset měsíců.

Zdroj: christnet.eu

-mp-