Jaroslav BAŠTA - Proč Rusko otevřelo Pandořinu skříňku?

Do diplomatické války mezi Západem a Ruskou federací Moskva neočekávaně vnesla rázný krok, který může znamenat konec modelu vztahů mezi státy, který se vyvíjel od 18. století.

Požadavkem, aby Velká Británie početně zredukovala svůj diplomatický personál v RF na ruskou úroveň ve VB, nastartovala proces, jehož důsledky mohou být pro současnou podobu diplomacie až fatální. Totéž se dá říci také o nové podobě práce tajných služeb.

Důvody, kvůli kterým Kreml k tomuto radikálnímu kroku sáhl, mají své taktické a strategické rozměry. Vývoj událostí totiž ukázal, že vypovídání ruských diplomatů ze západních zemí bude nepochybně mít eskalující charakter. Diplomatická zastoupení Ruské federace označil nejen britský ministr zahraničních věcí Boris Johnson za „hnízda špionů“. Spojené státy se oficiálně ohradily proti recipročnímu vypovězení zaměstnanců svých úřadů argumentem, že oni vyhostili ruské špiony, zatímco Rusové vypovídají americké diplomaty, takže USA si ponechávají prostor pro další odpověď (tedy eskalaci).

Navíc ruská reciproční reakce má nepostačují, čistě obranný charakter, což muselo vadit ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi. Personální redukce britského zastoupení v Rusku a z ní vyplývající analogické kroky Západu vůči RF v jiných zemích znamená změnu modu operandi ruských tajných služeb. Ty zcela evidentně svléknou rukavičky. Venku začnou méně využívat pro své agenty diplomatického krytí. Dokonce jsou ochotny se vzdát svých velkých rezidentur v zemích s nevýkonnou kontrarozvědkou (např. v České republice), ze kterých operovaly ve státech jejich skutečného zájmu ležících v sousedství.

Domnívám se, že Kreml považuje současnou mezinárodní situaci (zejména kvůli nepřehledné a nepředvídatelné situaci v USA) za natolik nebezpečnou, že prioritu získaly snahy o oslepení rozvědky protivníka na ruském území a eliminaci jeho domácí vlivové agentury. Západní tajné služby si až příliš zvykly na operace pod diplomatickým krytím a budou mít velké problémy se adaptovat na normální ruské poměry. Akce s vyhoštěním dalších 50 britských diplomatů nám tak dává poznat, že  minimálně v uplynulém desetiletí Ruská federace nemodernizovala jen zbraňové systémy, ale také styl práce svých rozvědných služeb. Velký válečný konflikt je asi blíže, než jsme si mysleli.

V nejbližší budoucnosti se u nás doma asi dočkáme redukce ruského diplomatického zastoupení na počty odpovídající množství českých diplomatů v RF. Z tohoto úhlu pohledu to vypadá, že požadavek tzv. Demokratického bloku na odeslání hned třiceti ruských diplomatů jako výrazu solidarity s Velkou Británií vycházel vstříc ještě nevyslovenému přání Vladimíra Putina. Nevím, zda jde o náhodu, telepatii nebo onu příslovečnou ruskou stopu v naší politice.

Zdroj: prvnizpravy.cz

Bašta Jaroslav