Jiří PAROUBEK - Podivnosti chemického útoku v Sýrii

Je to již po několikáté, kdy se v Sýrii blíží nějaké velké vojenské vítězství syrské armády nad zavilými islamisty a americký prezident (a to již druhý v pořadí) se pobuřuje nad tím, že dochází k chemickému útoku syrské armády na civilní obyvatelstvo.

A zrovna v oblasti, kterou syrská armáda co nevidět vojensky získá pod svou kontrolu!

Americka zastupkyne v OSN Nikki Haley ukazuje tzv. dukazy chemickeho utokuTo se teď děje také v syrském městě Dúma, které dosud bylo pod kontrolou již několikrát přejmenované syrské odnože al-Kaidy, jejíž bojovníci na základě dohody se syrskou vládou do čtyřiceti osmi hodin začnou opouštět toto město. A přesunou se do oblasti kontrolovaných na severu země Tureckem.

Jakou logiku by mělo, aby pár dní před velkým vojenským vítězstvím, které de facto zničilo vojenskou přítomnost islámských radikálů v blízkosti Damašku, syrská armáda uskutečnila chemický útok vůči civilnímu obyvatelstvu, které se schovává v krytech? To by prostě nedávalo vůbec žádný smysl!

Akci tohoto typu buď provádí sami islamističtí radikálové jako určitou pomstu legitimní syrské vládě, s cílem ji v mezinárodním měřítku co nejvíce poškodit anebo zpravodajské služby nejmenovaných zemí, které se snaží alespoň takto „opepřit“ Asádovi jeho velké vojenské vítězství. Prostě když nemůžou uškodit, tak alespoň zasmrdí.

Opakovaný „vtip“ ale už není vtipem. Zejména pokud jeho výsledkem jsou desítky obětí na lidských životech z řad civilního obyvatelstva. Ale to zřejmě v hrůzách syrské občanské války je taková jednotlivost, které se někteří aktéři prostě neštítí. U chemického útoku v Dúmě je mnoho nejasností, chybí hodnověrní svědkové, chybí objektivní důkazy, ale západními sdělovacími prostředky již proběhlo vyjádření amerického prezidenta, který charakterizuje syrského prezidenta Asáda jako „bestii“. Ale v jiném svém tweetu Donald Trump píše, že se to všechno musí vyšetřit...

Je to už podruhé v krátké době, kdy je nejvyššímu představiteli Spojených států zcela jasné, kdo chemický útok provedl a teprve dodatečně jsou „zajišťovány“ důkazy, které by to vlastně potvrdily. Je to smutné představení!

Zdroj: vasevec.cz

Paroubek Jiří