Jan SCHNEIDER - Lourdy mají po sezóně aneb otázky nad kauzou Skripalových

Kdepak Lourdy, kdepak Fatima, o Čenstochové ani nemluvě – chcete-li se podívat na místo čerstvého a nefejkovaného zázraku, dojeďte si do do britského městečka Salisbury!

Bývalý ruský špión Sergej Skripal tam byl i se svou dcerou oficiálně otráven jedním z nejúčinnějších jedů, co kdy byly vyrobeny, kterému na Západě začali říkat novičok (psáno „now-we-choke“, aby byl jasný mechanismus jeho působení).

Podle zpravodajských informací, které se mnohdy neliší od pavlačových, ale někdy ano, a tajné na tom je kdy, tak podle těchto zveřejněných informací novičok působí hned a definitivně. Prý se přežít prý v žádném případě nedá, jen lze stav postiženého stabilizovat s tím, že se pozvolna zhoršuje. Není znám žádný protijed, a to se jeho hledáním zabývají vojenské chemické laboratoře dobrých třicet let.

No a tito Skripalovi byli oficiálně otráveni novičokem, ale nikdo neví přesně kde a kdy, ale na lavičce v parku, kde je pak našli, to nebylo. Tam došli, takže nešlo o působení okamžité. Nadto se oba postižení pozdravují a to docela rychle, takže nešlo o působení fatální a nevratné.

Přesto, že oba tyto základní příznaky vylučují, že by mohlo jít o novičok, jak ho definovaly samy britské úřady, tyto stále tvrdí nejen to, že šlo o novičok, ale přímo že šlo o novičok ruské provenience! K tomuto zjištění by ale musely mít referenční vzorek novičoku ruské provenience, který však – oficiálně – nemají. S takovým tvrzením by je vyhodili od každého soudu, nebavili by se s nimi ani na státním zastupitelství. Ale na základě takových chimér houstne atmosféra tak, že lidé začínají projevovat obavy, jestli to neskončí válkou.

Zlepšování zdravotního stavu Skripalových připisuje jeden britský profesor toxikologie – aniž by si samozřejmě honil triko – mimořádně kvalitní a rychlé britské zdravotnické pomoci. Ze zveřejněných informací však vyplývá, že pomoc nepřišla v řádu minut, takže to novičok být nemohl, to už by nebylo o čem mluvit. 

A jaká mohla být kvalita té pomoci, když Britové oficiálně novičok nevlastní, takže ani nemohli mít vyvinuté vlastní antidotum, o němž by třeba ostatní státy nevěděli, a zůstávaly by v omylu, že proti novičoku žádný protijed není? Toxikolog pravil, že Skripalovým zkusili podat něco ze známých protijedů, a ono to zázračně zapůsobilo! 

Proti takovému postupu byli alchymisté Rudolfa II. skutečnými vědci! Představte si, že se vám něco stane, a když si doktoři s vámi nebudou vědět rady, nahustí do vás cosi, co odvodili od toho, co setřeli z vaší domovní kliky (kde ten novičok měl být údajně aplikován)!

Ale tak to asi nebylo. Pokud byli Skripalovi něčím otráveni, a přežili to, pak Britové přesně věděli, čím. Ostatně vzpomeňme na pověstné fiasko Mosadu v roce 1997, když v jordánském Amánu pětičlenné komando „kanadských turistů“ otrávilo prominentního člena HamÁsu Chálida Mišála (vstříknutím pomalu působícího jedu do ucha). Dva členy komanda jordánské orgány zadržely, zbylí tři „kanadští turisté“ se chytře uchýlili na izraelské velvyslanectví. Král Husajn se na iniciátora akce Bibiho Netanjahua ukrutně naštval, a ten rychle poslal protijed. Ano, přesně věděl jaký. Pouze pachatel ví i bez analýzy jedu, jaký protijed podat. A na analýzu skutečně nebyl čas. 

Toť poučení i pro kauzu Skripal. Takže se nám celá situace polarizuje. Buď šlo o boudu na Rusy, nebo o zázrak.

Teorie boudy je na rozdíl od zázraku podpořena řadou dalších důkazů. Od počátku až do současnosti, čili přes měsíc, Skripalovi se osobně nesetkali s nikým, kromě vyhrazeného personálu. Pouze Julie Skripalová mluvila telefonicky se svou příbuznou, které však Britové nedali vízum k návštěvě, údajně z administrativních důvodů, přestože v tomto případě by britské úřady mohly a měly být z humanitárních důvodů vstřícné! Opak je pravdou. Skripalovým navíc tajné služby nabízejí náhradní identitu a pobyt na neznámém místě, údajně z důvodu jejich ochrany před dalším možným útokem.

Jinými slovy, jak to tak dnes vypadá, britské úřady dělají všechno pro to, aby se Skripalovi s nikým z rodiny ani z přátel nesetkali. Právem se nabízí vysvětlení, že se bojí, protože Skripalovi by mohli necenzurovaně říci, jak to bylo – stalo-li se ovšem vůbec něco, nebyla-li to bouda od samé podlahy. 

Zdroj: prvnizpravy.cz

Schneider Jan