Představitele německé církve vyděsila socha Panny Marie. Nechtějí s ní mít nic společného

Socha Panny Marie ze třináctého století, která pod svýma nohama drtí judaismus a pohanství, vyvolala v Německu nemalý rozruch. Správa katedrály, kde byla socha objevena, se od ní okamžitě distancovala.

Zhruba sedmdesát centimetrů vysoká socha se nachází v münsterské katedrále sv. Pavla poblíž hlavního vchodu a je součástí „rajského“ reliéfu. Zobrazuje Madonu s Ježíškem sedící na trůnu, která klade své nohy na figury symbolizující judaismus a pohanství, čímž ukazuje vítězství křesťanství nad těmi, co nevěří v Krista.

Socha Panny Marie, o niz se hovori v clanku

Socha upoutala pozornost teprve nedávno a okamžitě vzbudila zájem médií. Kapitulní probošt Kurt Schulte se od vyznění sochy distancoval. Vysvětlil, že se v představení Panny Marie, která pošlapává judaismus a pohanství, jedná o „dobové“ přesvědčení, jakoby křesťanství nad nimi zvítězilo a nahradilo je. Sochař byl podle probošta Schulteho prostě „dítětem své doby“. Dnes už je takové pojetí nejen nepochopitelné, ale také odporuje církevnímu učení, dodal, přičemž poukázal na koncilní deklaraci Nostra aetate.

Vše nakonec vyvrcholilo vypracováním brožury, na níž se podílela správa katedrály spolu s münsterskými židy a Sdružením křesťansko-židovské spolupráce. Navíc má být ve všech nových publikacích o katedrále uvedeno vyznění sochy na pravou míru. Pracuje se rovněž na multimediální prezentaci, s níž se budou moci návštěvníci katedrály seznámit hned u vchodu.

Zdroj: katolisch.de, tedeum.cz

-mp-