BISKUPOVÉ – Jednoznačné NE uvedení divadelní hry Naše násilí a vaše násilí v Brně

Biskupové českých a moravských římskokatolických diecézí i apoštolský exarcha zastupující řeckokatolickou církev v ČR se na uplynulém 113. plenárním zasedání ČBK v Nitře také zabývali postojem katolické církve v ČR k plánovanému uvedení divadelní hry Olivera Frljiće Naše násilí a vaše násilí v rámci festivalu Divadelní svět podpořeného statuárním městem Brnem.

Biskupové se od uvedení zmíněné divadelní hry distancovali a v dopise primátorovi statutárního města Brna Petrovi Vokřálovi také sdělili, že vzhledem k městské podpoře festivalu nemohou převzít záštitu nad projektem Re:publika, který je taktéž podpořen brněnským magistrátem. Mimo neudělení záštit se také nemohou zúčastnit akcí, které jsou s touto akcí na připomínku 100 let do vzniku Československa spojeny.

V dopise čeští a moravští biskupové zdůrazňují, že chápou festivalem deklarovanou svobodu jako pojem nepochybně spojený také s odpovědností i úctou a uvedení Frljićovy hry označili za „výprodej křesťanství a jeho ideálů“. Taktéž uvedli, že „takto pojaté divadelní představení je urážkou nejen českých občanů - křesťanů, ale také muslimů a v neposlední řadě všech občanů naší země“. 

Představení Naše násilí a vaše násilí obsahuje totiž scénu, kdy Ježíš znásilňuje muslimskou ženu, což je z křesťanského hlediska rouhání a lidsky neakceptovatelné.

Zdroj: cirkev.cz

-mk-