Dopis Petra Osolsobě o abdikace z Umělecké rady DIFA JAMU

Vážení architekti, kolegové a přátelé,

včera jsem po čtrnácti letech odstoupil z Umělecké rady Divadelní fakulty JAMU. Své důvody vysvětluji v abdikačním dopise. Nehodlám mlčet k tomu, jak je divadelní umění, o které máme pečovat, zneužíváno k deptání a ponižování niterného cítění prostých lidí a občanů této země, jak bezohledně je přitom urážena státnost, naše kultura a náboženství. Nehodlám o tom mlčet ani v budoucnu a budu připomínat, kam až historicky dospělo veřejné hanobení křesťanství v naší zemi, přičiněním koho a jakým způsobem je k tomu účelově instrumentalizováno divadlo a alibisticky překrucován pojem umělecké svobody. Ovšemže, v případě jiných náboženství by to bylo u nás daleko za hranicí trestní odpovědnosti.

Ve dnech 24. a 26. 5. proběhly v rámci festivalu Divadelní svět inscenace, které porušily všechny mravní a kulturní normy, úmyslně urážely náboženské cítění věřících lidí a mravní ideály naší země symbolizované státní vlajkou. Pod střechou Centra experimentálního divadla - divadla Husa na provázku v produkci festivalu byla uvedena hra O. Frljiče Vaše násilí a naše násilí (26.5), v níž byla

1) hanobena česká státní vlajka muchláním a vytahováním ze ženského přirození;

2) hanobena osoba Ježíše Krista způsobem, který nebudu popisovat;

3) hanobena muslimská žena podrobená aktu sexuálního násilí.

4) V hře "Prokletí" byla hanobena osoba papeže Jana Pavla II. sexuální manipulací s jeho sochou, oběšením, rozřezáním křesťanského kříže motorovou pilou a další scény profanace křesťanských symbolů ve hře plné násilí.

A to představitelé naší kulturní fronty neustále volají po "slušnosti", ptají se odkud se ve společnosti bere tolik "hrubosti", "hulvátství", "násilí" a "extrémismu".

Odkud asi?

Zato odpůrci Frljičovych inscenací jsou osočováni z intolerance, pravicového extrémismu a jsou nálepkováni jako fašisté. Neuvěřitelné!

Bolest statisíců lidí v naší zemi, kteří celé měsíce narážely na hrozné fotografie a videa z Frljičových paskvilů na českém internetu byla veliká. Potkal jsem jich desítky a sám jsem cítil jejich bolest. Nezapomenu na tuto křivdu. Nebudu nikdy mlčet o těch, kteří urážejí prosté lidi, dotýkají se jejich nejsvětějších citů, zahánějí je do rohu nálepkováním a z výše kultury placené z jejich daní se vysmívají jejich bezmoci!

Prosím, přečtěte si můj abdikační dopis i dřívější dopis organizátorům festivalu.

Prof. PhDr. Petr Osolsobě, Ph.D.

 

-mp-