Soeren KERN - Měsíc islámu a multikulturalismu ve Velké Británii: květen 2018

1. května. Rana Irfan Aslam, 51letý obchodník z Dundee, byl odsouzen k jednomu roku vězení za 18 měsíců trvající sexuální vztah před 20 lety s tehdy 12letou dívkou. Soudce prohlásil, že to je maximální možný trest za tento zločin, protože Aslam neměl s dívkou sexuální styk. Soud si vyslechl, že Aslam obdarovával dívku peněžními dary, parfémy a alkoholem, a poté ji sexuálně zneužíval na různých místech v Dundee, Angusu, Perthu a Kinrossu a Fifu a to v období od srpna 1998 do srpna 2000. Natasha Phillips, expertka na rodinné právo, na blogu vysvětluje, že nuance v pokynech pro souzení dávného zneužívání vedou k nepřiměřené mírnosti rozsudků: 

„Existují velmi vážné obavy ohledně toho, jak jsou pachatelé dávného zneužívání souzeni a které posilují názor, že se v systému začíná uplatňovat nezasloužená shovívavost.“

1. května. Lewis Ludlow, 26letý konvertita k islámu z Rochesteru, byl obviněn z plánování „velkého automobilového útoku s mnoha oběťmi“ na turistických místech v Londýně. Byl také obviněn z pokusu připojit se k Islámskému státu na Filipínách.

1. května. Karen Sunderland, kandidátka Konzervativní strany do městské rady v Lewishamu v Londýně, byla stranou suspendována, poté co na sociální síti přirovnala islám k nacismu. V inkriminovaném tweetu uvedla: 

„Opatrujte si svůj optimismus. Skutečností zůstává, že náboženství podkopává pracně nabyté hodnoty a toleranci v rozvinutých zemích... potlačuje svobodu projevu a je zcela imunní vůči kritice. Tohle je toxické, a proto čelí nepřátelství. Náboženství je totalitní. Islám se stal novým nacismem.“

2. května. Jamie Janson, 42letý britský aristokrat, který odcestoval do Sýrie bojovat proti Islámskému státu, byl zatčen, když se vrátil zpět do Británie. Janson se angažoval jako dobrovolník v Kurdských lidových obranných jednotkách (YPG) a bojoval proti Islámskému státu v Sýrii. Příznivci Kurdů byli rozhněváni tímto zatčením, které přišlo poté, co byli z účasti v bojích po boku YPG obviněni dva další Britové. Mark Campbell z hnutí Solidarita s Kurdistánem obvinil britskou vládu z oslabování boje proti ISIS a jiným džihádistickým skupinám: 

!Theresa May by měla věnovat více času odsouzení agrese Turecka proti Kurdům, nejlepším bojovníkům proti ISIS, a méně se pokoušet o kriminalizaci britských dobrovolníků v YPG a tím podlézat tureckému režimu.“

2. května. Muhammad Zahir Khan, 40letý obchodník ze Sunderlandu, byl odsouzen na čtyři a půl roku do vězení za propagaci terorismu, šíření teroristické literatury a rozdmýchávání náboženské nenávisti. Korunní soud v Newcastlu vyslechl, jak Khan, původem z Birminghamu, sdílel zprávy na sociálních sítích, ve kterých prohlásil, že šíité by měli být upalováni za živa. Také uveřejnil na Facebooku prohlášení o mučednictví a obrázek vlajky Islámského státu.

2. května. Klinika péče o zdraví žen v Cardiffské královské nemocnici se stala první klinikou ve Walesu poskytující lékařskou a psychologickou pomoc obětem mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM). Podle odhadů žije ve Walesu s FGM asi 2 000 žen a dívek. BBC oznámila, že v roce 2016 našli porodníci ve Walesu v průměru jeden případ FGM každé tři dny.

4. května. Nezávislá organizace pro novinářské standardy, nezávislý regulátor tisku v Británii, nařídil bulvárním novinám Daily Star, zveřejnit opravu článku, který nesprávně tvrdil, že „rozpory kvůli hidžábům“ by mohly donutit všechny restaurace McDonald’s v londýnské čtvrti Islington uzavřít svůj provoz. Muslimská rada Británie, muslimská zastřešující skupina, si stěžovala, že název článku je zavádějící.

6. května. Melanie Phillips, konzervativní novinářka, vyvolala bouři kritiky poté co v televizi BBC, v pořadu Sunday Politics prohlásila, že nemůžeme dát rovnítko mezi antisemitismus a islamofobii:

„Antisemitismus není jen forma rasismu, je to zvláštní porucha založená výhradně na lži a démonizaci. Totéž nelze říci o tom, co považujeme za islamofobii. Termín islamofobie je používán k zakrytí legitimní kritiky muslimů, nebo islámské komunity.“

9. května. Mezinárodní asociace glaukomu (IGA) varovala muslimské pacienty trpící glaukomem, aby během ramadánu nepřestali používat oční kapky, protože přerušení léčby i po krátkou dobu může způsobit trvalou ztrátu zraku. Někteří muslimové přestali užívat během ramadánu své oční kapky, protože byli přesvědčeni, že jejich užívání by porušilo jejich půst. Vývojový manažer asociace IGA Subhash Suthar sdělil pacientům:

„Můžeme uklidnit muslimskou komunitu, že kapky mohou být užívány i před úsvitem a po západu slunce (známé jako Suhoor a Iftar), kdy je již dovoleno konzumovat jídlo a pití. Navrhujeme také, aby si pacienti při používání očních kapek uzavřeli slzný kanál (známé jako bodová okluze), protože v tom případě zůstane kapalina v oku, neodteče do krku a neucítí ji v ústech.“

9. května. Soudní rada pro rozsudky, nezávislý orgán odpovědný za vypracovávání pokynů, jimiž se řídí soudy při vynášení rozsudků, zveřejnila změny týkající se trestných činů proti veřejnému pořádku, které zahrnují rozdmýchávání nenávisti vůči lidem na základě rasy, náboženství nebo sexuální orientace. Pokud budou schváleny, budou se moci zvýšit tresty pachatelům, kteří „v postavení důvěry, autority nebo vlivu zneužívají svého postavení k vyvolávání nenávisti“. Deník Independent oznámil, že vysoký počet „přátel“ na sociálních sítích, jako jsou Twitter, nebo Facebook, by mohl být jedním z faktorů, které by byly zvažovány při rozhodování o rozsudku. Deník The Daily Telegraph poznamenal, že změny by měly dát soudům větší pravomoc při odsuzování islámských kazatelů nenávisti. Změny by však také mohly být používány k umlčení otevřených kritiků islámu.

9. května. Podle deníku Guardian, musel týdeník The Sunday Telegraph zaplatit Mohammedu Kozbarovi, generálnímu tajemníkovi mešity ve Finsbury Park, „vysoké odškodné“ poté, co ho falešně vykreslil jako stoupence násilného islamistického extremismu. Mešita ve Finsbury Parku byla vedena radikálním kazatelem Abu Hamzou než byla v roce 2003 uzavřena. Kozbar sdělil, že od té doby pracoval na obnově reputace mešity a zažaloval Telegraph, aby se postavil proti „islamofobní reportáži“Telegraph odstranil článek ze svých webových stránek, zveřejnil rozsudek, uznal, že článek byl hanlivý a zaplatil náhradu škody ve výši přibližně 30 000 liber (34 000 eur, 40 000 amerických dolarů).

10. května. Byl zahájen proces proti Safaa Boular, osmnáctileté džihádistce z Londýna, která byla obviněna z přípravy útoku s použitím zbraně a granátu v Britském muzeu poté, co se jí nepodařilo stát se džihádistickou nevěstou. Porotci Ústředního trestního soudu pro Anglii a Wales, zvaného obvykle Old Bailey, si vyslechli, jak se Boular rozhodla stát „mučednicí“ poté, co byl její snoubenec, bojovník Islámského státu, zabit v Sýrii. Boular se ve dvou bodech obžaloby necítila vinna z přípravy teroristických činů. Její starší sestra, Rizlaine Boular, 22 let, její matka Mina Dich, 44 let, a jejich rodinná přítelkyně Khawla Barghouthi, 21 let, se již k obviněním z terorismu přiznaly. Jejich případ je výjimečný tím, že jde o první výhradně ženské džihádistické spiknutí v Británii. Rozsudek bude vynesen později v tomto roce.

10. května. Centrum nucených sňatků, speciální agentura ministerstva vnitra, podalo zprávu, že v roce 2017 bylo v Británii 1 196 případů potenciálních nebo skutečně vynucených sňatků. V 80 % případů byly obětí ženy; v 256 případech byli obětí muži. Pokud byl věk znám, 15,6 % případů se týkalo obětí mladších 16 let a v 29,7 % případů bylo obětem méně než 18 let. Největší podíl případů (17,9 %) se týkal obětí ve věku od 18 do 21 let. V roce 2017 byly děti z Británie vysílány do 65 různých zemí, aby se podrobily nuceným sňatkům. Čtyři země s nejvyšším počtem případů v roce 2017 byly: Pákistán, 439 případů (36,7 %); Bangladéš, 129 případů (10,8 %); Somálsko, 91 případů (7,6 %); a Indie 82 případů (6,9 %). V roce 2017 nemělo 120 případů (10 %) zámořský prvek, to znamená, že příslušný potenciální nebo skutečně vynucený sňatek se uskutečnil přímo ve Velké Británii.

10. května. Yousef Abdul Latif Jameel, podnikatel a filantrop, daroval 850 000 liber (911 000 eur, 1 075 000 amerických dolarů) na podporu stipendií v Centru pro studium islámu na Cardiffské univerzitě. Centrum, které je součástí katedry historie, archeologie a náboženství, vzniklo v roce 2005 pro výzkum a studium islámu a muslimů v Británii.

21. května. Quilliam, londýnská skupina věnující se boji proti extremismu, uvedla v nové zprávě „Legislativa FGM v Británii: národní skandál“, že Británie nedokázala postavit před soud jediného pachatele mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM, Female Genital Mutilation), i když je tato praxe od roku 1985 zakázána:

„Skutečnost, že již několik let shromažďujeme podrobné údaje o mrzačení ženských pohlavních orgánů a dosud jsme nedokázali jediný případ dovést k soudu, je hanbou a naprostým zneužíváním tisíců mladých dívek a žen, které podstoupili tuto strašlivou praxi,“ říká zpráva.

22. května. Náboženští poradci mešity Masjid Ramadan v Dalstonu ve východní části Londýna oznámili, že kryptoměna bitcoin je halal (je podle islámského práva přípustná) jako dar, pokud je „převod proveden zákonným způsobem“. Tato mešita, známá také jako Mešita Shacklewell Lane, přijímá dary ve dvou různých kryptoměnách, a to v bitcoinu a ethereu. Zayd al Khair, náboženský poradce mešity, uvedl: „Jakékoli peníze nebo měny nejsou ani halal, přípustné, ani haram, nepřípustné.“ Vodítkem je hodnota, kterou reprezentují. Pokud je převod peněz uskutečněn zákonným způsobem, pak jsou tyto peníze halal. „Neznáme vždy zdroj darů v hotovosti, ale přijímáme je v dobré víře.“

22. května. Farooq Rashid, 43 let, z Bradfordu, byl odsouzen na dva roky do vězení za to, že přechovával a sdílel na internetu materiály týkající se džihádu:

„Teroristické skupiny, jako je Daesh [ISIS], velmi spoléhají na to, že jejich propaganda bude sdílená na internetu. Cílem propagandy je získat podporu, radikalizovat a vyprovokovat jednotlivce k útokům, jak v zahraničí, tak i ve Velké Británii,“ uvedl Martin Snowden, velitel protiteroristické policie na severovýchodě Anglie.

23. května. Matka, která donutila dceru, aby se provdala za téměř dvakrát tak starého příbuzného, byla odsouzena na čtyři a půl roku do vězení. Bylo to poprvé, kdy byl případ nuceného manželství úspěšně stíhán u anglického soudu. Vynucené manželství je v Británii trestným činem od roku 2014. Korunní soud v Birminghamu vyslechl, jak tato žena odvezla tehdy 17letou dívku do Pákistánu, aby si vzala muže o 16 let staršího. Již několik let před obřadem uzavřela dívka s tímto mužem „manželskou smlouvu“ a otěhotněla ve věku 13 let.

23. května. Deník The Daily Mail uvedl, že internetový prodejce Amazon prodával teroristické náborové materiály a příručky pro výrobu bomb: 

„Mnoho knih, které radikalizovaly tisíce mezinárodních teroristů, je k dispozici pro okamžité doručení. Některé z nich lze okamžitě stáhnout ve formátu Kindle kdekoli na světě. Problematické tituly jsou prodávány třetími stranami prostřednictvím Amazonu, který jim zajišťuje globální dosah a zapůjčuje jim auru legitimity.“ 

Labouristický poslanec parlamentu John Mann řekl: 

„Amazon poskytuje teroristům pomoc a tím ohrožuje lidské životy. Právě jsme si připomněli výročí pumového útoku v Manchesteru. Amazon si musí být vědom své odpovědnosti. Amazon umožňuje šíření teroristických materiálů. Argumenty o svobodě slova neplatí, pokud jde o teroristy, kteří se snaží rekrutovat další potencionální zabijáky. Amazon musí být podroben detailnímu policejnímu vyšetřování.“

24. května. Baronka Cox a další členové Sněmovny lordů vyzvali britskou vládu, aby vypracováním zákona na ochranu zranitelných muslimských žen „urychleně reagovala“ na prověrku šariatských soudů z roku 2015. Lord Elton prohlásil, že problém soudů šaría „mu připadá větší a naléhavější, než kolik váhy tomuto problému přikládá vláda Jejího Veličenstva“. Baronka Flather obvinila Whitehall, britskou administrativu, že tuto záležitost nebere vážně. Baronka Cox se zeptala, zda bude vláda „příslušnou legislativu řešit prioritně“. V dubnu 2015 vydala baronka Cox 40stránkovou zprávu „Paralelní svět: zlé zacházení s muslimskými ženami v dnešní Británii“, která dokumentuje, jak jsou muslimské ženy po celé Británii systematicky utlačovány, zneužívány a diskriminovány soudy šaría, které považují ženy za občany druhé kategorie. Zpráva varovala před lavinovitým šířením islámských tribunálů ve Spojeném království.

25. května. Tommy Robinson, 35letý antiislámský aktivista, byl zatčen a odsouzen za pohrdání soudem při pořizování záběrů účastníků soudního procesu před Korunním soudem v Leedsu. V soudním procesu byli souzeni členové muslimského pedofilního gangu obvinění ze sexuálního zneužívání mladých dívek. Poté, co soudce Geoffrey Marson zakázal médiím informovat o Robinsonově zatčení a uvěznění, následovalo v Británii všeobecné rozhořčení.

29. května. Studie neziskové organizace Pew Research zjistila, že 73 % Britů se považuje za křesťany, přičemž 18 % chodí do kostela. 45 % křesťanů, kteří ve Velké Británii navštěvují kostel tvrdí, že islám je zcela neslučitelný s britskými hodnotami a kulturou. Stejný názor má zhruba stejný podíl nepraktikujících křesťanů (47 %). 30 % nábožensky nezařazených dospělých rovněž tvrdí, že islám je zásadně neslučitelný s hodnotami jejich země. Průzkum dále zjistil, že 69 % těch, kteří se označují za křesťany, by souhlasilo se snížením úrovně přistěhovalectví, v porovnání s 32 % nábožensky nezařazených dospělých.

29. května. Manželský pár byl odsouzen za nucené manželství, protože vylákal svoji 19letou dceru do Bangladéše ve snaze ji donutit k tomu, aby se provdala za svého prvního bratrance, který by díky tomu získal britské vízum. Korunní soud v Leedsu vyslechl, jak rodiče dívce řekli, že pojedou na šestitýdenní dovolenou do Bangladéše, aby navštívili příbuzné. Jen pár dní po příjezdu jí její otec oznámil, že pro ni našel manžela. Oběť, která u soudu nebyla z právních důvodů jmenována, u soudu vypověděla: 

„Řekl mi: Už jsem to plánoval roky, ten chlapec je pro Tebe skutečně vhodný, dal jsem mu peníze na univerzitu a je to fakt atraktivní kluk. Snažil se mě donutit, abych řekla ano, ale já v žádném okamžiku ano neřekla. Myslela jsem si, že je to odporné, protože to byl můj první bratranec a stála jsem na svém.“ 

Britské orgány ji před svatbou včas zachránily. Soudce řekl oběma obžalovaným, že až nad nimi bude 18. června vynesen rozsudek mohou očekávat „bezpodmínečné uvěznění“.

29. května. Začal soudní proces za provinění související s terorismem s Anthonym Smallem, 36letým bývalým boxerským šampionem, který v roce 2007 konvertoval na islám. Prokurátorka Karen Robinson prohlásila před soudem Old Bailey, že Small „zapřísahal muslimy, aby zahájili násilné akce proti Západu“. Na svém účtu na YouTube se Small označil za „bývalého profesionálního boxera, který nyní pracuje na tom, aby lidstvo vymanil z útlaku demokracie a osvobodil jej pomocí islámu a práva šaría“. Ve videu promluvil proti McDonald’s a Coca Cole a dalším symbolům západního světa. Řekl, že máme volbu buď „přijmout na plamenech grilovaný hamburger, nebo se nechat ožehnout plameny z nebe“.

30. května. Muslimská rada Británie (MCB, Muslim Council of Britain) vyzvala Konzervativní stranu, aby zahájila pečlivé vnitrostranické prošetření výskytu islamofobie. Nejméně pět parlamentních kandidátů Konzervativní strany bylo v posledních týdnech suspendováno a jejich kandidatura byla zrušena, kvůli tzv. islamofobním komentářům. Například 17. dubna byla pozastavena kandidatura Alexandera van Terheyden do místní rady v Hackney poté, co na sociálních sítích nazval islám „násilnou politickou ideologií“ srovnatelnou s fašismem a komunismem. V reakci na obvinění z islamofobie van Terheyden vysvětlil: 

„Prohlásil jsem, že islám je násilnou politickou ideologií. Všimněte si, že jsem použil slovo politickou a ne náboženskou. Všimněte si, že jsem nemluvil o muslimech, ale o politické ideologii. Moje názory byly vždy zcela otevřené. Pokud máte na mysli skutečnost, že často a velmi rád vyjadřuji nespokojenost s komunismem, fašismem, islámem a jinými extrémními politickými ideologiemi, pak to není žádné tajemství.“ 

V prosinci 2015 vládní zpráva zjistila, že MCB je „tajně propojená“ s Muslimským bratrstvem, islámskou fundamentalistickou skupinou, která se zavázala k „civilizačnímu džihádu“ zaměřenému na podkopání liberální demokracie na Západě.

31. května. Khurram Javed z Rotherhamu, 35 let, byl odsouzen na dva roky do vězení za sexuální útok na 16letou dívku. Soudní proces byl součástí operace „Stovewood“ Národní protizločinecké agentury (NCA), v rámci které se vyšetřuje sexuální vykořisťování a zneužívání dětí v Rotherhamu v letech 1997 až 2013.

31. května. Husnain Rashid z hrabství Lancashire, 32 let, se u Korunního soudu ve Woolwichi přiznal ke třem teroristickým trestným činům, včetně jednoho, při kterém vyzýval k útoku na prince George, syna vévody a vévodkyně z Cambridge, třetího v linii následnictví na trůn. Rozsudek nad Rashidem za jeho trestné činy vykonané od října 2016 do dubna 2018 bude vynesen 28. června.

31. května. Mohammed Aslam Rabani, 61letý dvakrát ženatý bývalý imám v mešitě v Nottinghamu, byl odsouzen k pěti letům vězení za sexuální útoky na dospívajícího chlapce v podkroví mešity. Rabani chlapce opakovaně napadal v období od června 1990 do června 1993, kdy bylo oběti 12 let. Tento chlapec, který je dnes již ženatý a je otcem, řekl

„Imám byl pro mě i pro všechny ostatní otcovská postava. Ani má vlastní rodina by nevěřila tomu, co mi dělal. Bál jsem se, protože bití doma i v mešitě bylo v naší komunitě samozřejmostí. Děti prostě dělaly to, co jim bylo řečeno, a dospělí měli vždy pravdu. Proto jsem o tom nikomu nic neřekl. Navíc jsem si myslel, že je to normální, protože jsem také věřil, že by se Rabanimu mělo důvěřovat. Domníval jsem se, že všechno, co dělal, bylo správné, protože byl imámem, a protože byl nejblíže Bohu.“

(překlad původního textu: A Month of Islam and Multiculturalism in Britain: May 2018, Josef Janeček)

Zdroj: cs.gatestoneinstitute.org

Kern Soeren