Jurij GAVRILOV - Podivný pohyb v Sýrii: Chystá se další chemická provokace? Chlór už je na místě. Bílé přilby secvičují inscenaci. Kolikrát bude recyklován otřepaný scénář? Rakety na Asada a teroristé na civilisty. Nevyšetří se zase nic

Autor tlumočí varování ministerstva obrany Ruské federace před dalším zinscenovaným chemickým útokem v Sýrii za účelem destabilizace mírového procesu.

V neděli oficiální mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že podle informací, které právě obdrželi v ruském mírovém středisku od obyvatel provincie Idlíb, přijeli do města Habit, nacházejícím se na jihu Idlíbské oblasti deeskalace, zahraniční anglicky mluvící specialisté. Podle všeho se budou zabývat přípravou zinscenovaného „chemického útoku“ pomocí raket obsahujících chlór.

V příštích dnech se plánuje úder municí s jedovatými látkami z raketometů v osadě Kafer-Zaita, která se nachází 6 kilometrů jižně od Habitu,“ řekl Konašenkov. Dodal, že v samotné obci připravují skupinu obyvatel přivezených ze severu provincie, kteří se budou podílet na inscenaci v roli obětí údajně zasažených „chemickými bojovými prostředky" z „barelových bomb“ syrských vládních sil, a to vše v rámci maškarády poskytování první pomoci záchranáři bílých přileb a natáčení videa pro distribuci na Blízký východ a do anglických sdělovacích prostředků.

Takovým způsobem zainteresované zahraniční síly opět připravují na území Sýrie velké provokace s použitím otravných látek, aby vážně destabilizovaly situaci a narušily postupující dynamiku probíhajícího mírového procesu,“ uzavřel oficiální zástupce ruského ministerstva obrany.

Pečlivé přípravy

Připomeňme, že již dříve Konašenkov uvedl, že podle informací potvrzených několika nezávislými zdroji z provincie Idlíb chtějí teroristé ze skupiny „Hayat Tahrir al-Sham“ (dříve známé jako „Džabhat al-Nusrá“) uspořádat chemický útok proti mírovému obyvatelstvu. Z použití zbraní hromadného ničení budou samozřejmě obviněny syrské vládní jednotky.

Za účelem zinscenování „chemického útoku“ bylo do města Džisr aš-Šugúrv provincii Idlíb doručeno bojovníky „Hayat Tahrir al-Sham“ 8 chemických kontejnerů s chlórem, které byly po předání militantům skupiny Hizb-at-Turkestan Al-Islami odvezeny do vesnice Hallouz vzdálené několik kilometrů od Džisr aš-Šugúr,“ řekl ruský generál. Podle něj do oblasti předpokládané diverze již dorazila skupina extrémistů. Tam obdrželi speciální školení ze strany příslušníků britské soukromé vojenské společnosti „Oliva“, aby se naučili zacházet s otravnými látkami.

Podle údajů ministerstva obrany Ruské federace mají teroristé za úkol po akci imitovat záchranu obětí chemickými zbraněmi v převlečení za slovutné „bílé přilby“. „Realizace této provokace za aktivní účasti britských speciálních služeb bude sloužit jako další důvod pro USA, Británii a Francii, aby nanesly raketový a letecký útok na státní a ekonomické objekty Sýrie,“ uvedl Konašenkov.

Za tím účelem dorazil do Perského zálivu před několika dny torpédoborec „Sullivans“ s řízenými raketovými střelami amerického námořnictva, který nese na palubě 56 křídlatých raket. A na letecké základně Al-Udeid v Kataru přistál strategický bombardér B-1B amerických vzdušných sil vybavený 24 křídlatými raketami AGM-158 třídy „vzduch-země“. 

Nepřímým potvrzením příprav dalšího agresivního útoku proti Sýrii Spojenými státy a jejich spojenci je neopodstatněné prohlášení řady vrcholných představitelů USA, Velké Británie a Francie ve středu 22. srpna o záměru „co nejrazantněji reagovat“ na „používání chemických zbraní“ syrskou vládou,“ připomněl oficiální zástupce ruského ministerstva obrany.

Pod falešnou vlajkou

Mezitím podle informací ruského mírového střediska ovládli militanti různého ražení více než 70 procent syrské provincie Idlíb. Počet příznivců politického dialogu zadržovaných extrémisty a držených ve věznicích přesáhl 500 lidí. Vedoucí střediska Alexej Cygankov řekl, že minulý týden vůdce zakázané skupiny Abú Muhammad Al-Julani vyzval všechny tam soustředěné gangy k „džihádu“ proti světskému syrskému režimu. Na tuto výzvu reagovalo několik tisíc teroristů s těžkými zbraněmi a obrněnými vozidly připravených zaútočit na města Hamá a Aleppo. Signálem k útoku bude jako vždy imitace chemického útoku v Idlíbu a za ní následující raketový a letecký úder USA, Británie a Francie na Asadova vojska a státní objekty průmyslové a ekonomické infrastruktury Sýrie.

Ruská armáda již mnohokrát zveřejnila údaje o přípravách provokací s útoky otravnými látkami v Sýrii ze strany militantů. A na základě dokumentárních snímků dokázala, že jednotky Asadova vojska nepoužily chemické zbraně. Navíc zbraně hromadného ničení, které měla dříve syrská armáda k dispozici, byly zcela zničeny pod mezinárodní kontrolou. To ovšem nezabránilo Američanům, aby 7. dubna minulého roku rozpoutali raketový útok na syrské vojenské letiště Šajrát, zabili devět civilistů včetně čtyř dětí a zranili dalších 10 lidí.

Tento úder USA byl vydáván za akt odplaty syrským vládním jednotkám po údajném chemickém útoku ve městě Chán Šajchún (provincie Idlíb). Je naprosto typické, že mezinárodní vyšetřování tohoto incidentu nebylo v té době dokončeno. A pravost materiálů použitých západními sdělovacími prostředky, které měly údajně dokazovat použití otravných látek v Chán Šajchúnu, vyvolala velké pochybnosti odborníků. Navíc po jejich bedlivém prozkoumání dospěli v ruském generálním štábu k závěru, že videozáznamy o následcích „chemického útoku“ jsou jasné podvrhy.

Zdroj: protiproud.cz

Gavrilov Jurij