Jaroslav BAŠTA - Vydírání Evropy

Před dvěma týdny oznámil prezident Spojených států Donald Trump, že hodlá vypovědět Smlouvu o likvidaci raket krátkého a středního doletu (INF) uzavřenou v roce 1987 mezi Sovětským svazem a USA.

Dle jeho slov má pro tento velmi nebezpečný krok dva důvody – Moskva dohodu nedodržuje a již několik let vyvíjí nové zbraně spadající do této kategorie (což Ruská federace popírá). Druhý důvod je zajímavější a vyvozuji z něho, proti komu vypovězení smlouvy ve svých důsledcích míří, a proč.

Spojené státy chtějí podobnou smlouvu o likvidaci raket krátkého a středního doletu dojednat s Čínou. Ta však dvoustrannou domluvu odmítá. Proto se americký prezident rozhodl, že se pokusí sjednat třístrannou smlouvu mezi USA, RF a ČLR, přičemž počítá, že vzniklé bezpečnostní vakuum donutí Rusko tlačit na svého čínského spojence. Pouhý pohled na mapu světa a vědomí, že zákaz se týká jaderných střel s doletem 500–5500 km nám napoví, že v této kauze jde o něco jiného.

Spojené státy mohou ohrozit čínské rakety daleko více než ty ruské. Úplně jinak to však vypadá v Evropě. Pamětníci si jistě vzpomenou na situaci z osmdesátých let, kdy se tyto střely začaly rozmísťovat na obou stranách Železné opony. Na východ od ní sovětské rakety SS 20, na západě americké Pershingy. Mohutné protiválečné demonstrace probíhaly samozřejmě jen na Západě, nicméně nakonec přispěly k tomu, že smlouvu NIF podepsal Ronald Reagan s Michailem Gorbačovem.

Po třech desetiletích hrozí, že se tehdejší krajně nebezpečná situace, která znepokojovala vojáky, politiky i veřejnost kvůli možnostem náhodného vypuknutí fatálního jaderného konfliktu, znovu vrátí. Připomínám, že mezi odpálením raket a zásahem cíle uběhne čas v řádech minut, tedy málo na možnou obrannou reakci, avšak dostatečně na protiútok s garantovaným vzájemným zničením.   

Za klíčový argument v posuzování avízovaného kroku Donalda Trumpa považuji to, že vypovězení smlouvy nebude představovat ohrožení Spojených států, ale jejich evropských spojenců (včetně České republiky).

Tedy naplnění hesla „America first!“

Což se před volbami počítá.

Dá se také předpokládat, že náklady na rozmístění amerických raket krátkého a středního doletu tentokrát neponesou USA, ale jejich evropští spojenci (za bezpečnost se musí platit!).

Proto se obávám, že zdánlivě překvapivý předvolební návrh amerického prezidenta na zrušení Smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu, která předznamenala konec Studené války a učinila náš svět na více než 30 let o něco bezpečnějším, má svou vnitřní logiku a uskuteční se bez ohledu na výsledek listopadových voleb do Kongresu a Senátu. 

Zaručuje totiž, že v případě konfliktu Spojených států s Čínskou lidovou republikou, bude zničena nejen Ruská federace jako čínský spojenec, ale také evropské členské státy NATO coby spojenci USA.  

Nemám, co bych k tomu ještě dodal.

Zdroj: prvnizpravy.cz

Bašta Jaroslav