Radim LHOTÁK - Špionážní skandál v Rakousku: Další protiruská provokace? Vyčpělý Novičok nahrazen rakouským důchodcem. Bez důkazů a tentokrát i bez jména. Je rakouská vláda tak naivní?

Autor komentuje nejnovější protiruskou provokaci, která udeřila v předvečer návštěvy rakouské ministryně zahraničí v Moskvě, aby vrazila klín do nadějných rusko-rakouských vztahů.

Na pozadí příznivě se rozvíjejících rusko-rakouských vztahů a očekávané návštěvy rakouské ministryně zahraničních věcí Karin Kneisslové v Moskvě se dala očekávat nějaká provokace, která přinejmenším zastaví proces sbližování obou zemí. Není proto žádným překvapením, že rakouské úřady údajně „odhalily ruského špiona“, tentokrát v řadách rakouské armády. Je více než příznačné, že rakouské tajné služby tuto informaci nezjistily samy, ale pouze reagovaly na udání, které dostaly od vojenské rozvědky jiného státu v rámci evropského partnerství.

Ilustracni kolazPodezřelým z mnoha let špionáže pro Moskvu se stal sedmdesátiletý důchodce a plukovník ve výslužbě původem ze Salzburgu. Rakouská ministryně zahraničí již zrušila návštěvu Ruska, která se měla uskutečnit počátkem prosince. Nikterak jí nevadilo, že vyšetřování případu špionáže bylo sotva zahájeno, a zřejmě nezapůsobily ani její vzpomínky na rozkošný taneček s Vladimírem Putinem při jeho návštěvě nedávné Karininy svatby.

Servilita českých médií

Pochopitelně že česká média se opět vyznamenala. Například server Novinky.cz šířený společností Seznam.cz uveřejnil tuto „Fake news“ (nedoložená zpráva je totéž, co falešná zpráva) pod příznačně servilním titulkem „Rakouskem otřásá špionážní skandál“. Jako kdyby už nejmenovaný stařík měl za svoji zradu jisté doživotí. Jeho jméno se patrně nikdy nedozvíme, protože po hned několika vykonstruovaných „skandálech“ v souvislosti s otravou Skripalových jedem Novičok není už kam uklízet další nepohodlné osoby.

Jako další ranec špíny hozený na Rusko se to ovšem hodí náramně. Nikdo nemůže pochybovat o tom, že Rusko, stejně jako všechny ostatní země, má v zahraničí své tajné informátory. Nicméně dosah ani rozsah jejich činnosti nelze vůbec srovnávat s tím, čím disponuje kolektivně Západ. Vidíme to na chování našich vlastních politiků. Západ si mnohé z nich nepokrytě předvolává na svá velvyslanectví (nejčastěji USA), aby se zpovídali o činnosti naší vlády. A nejen to, dnes a denně jsou atakováni „doporučujícími radami“ stran západních diplomatů a podrobováni rozkazům bruselských komisařů. Tady už nejde o pouhou špionáž, ale o přímý diktát ze zahraničí.

Rusko má agentů až nad hlavu

Rusko je západními agenty a špiony doslova přesyceno. Ti tvoří hned dvě úrovně diverze do vnitřních záležitostí Ruské federace: Pátou a šestou kolonu. Pátá kolona působí jako Západem placená opozice, jejímž úkolem je destabilizovat politickou situaci v zemi a zpochybnit lidmi zvolenou vládu nebo rovnou zorganizovat protivládní vzpouru. Šestá kolona je tvořena osobami podporovanými ze Západu přímo v řadách vládních orgánů Ruské federace. Většinou se kryjí jako "liberální síly" v rámci působení mocenských struktur v zemi. Když to tedy vezmeme kolem a kolem, Rusko by už dávno mělo všechny důvody k tomu, aby vyhlásilo Západu válku. Pouze nutná dávka soudnosti a opatrnosti ho drží zpátky, protože v takové válce by nebylo vítězů, nýbrž jen poražených. 

V každém případě informační válka nám tu zuří naplno a naše mainstreamová média v ní působí jako zbraň hromadného ničení. Tím se rozumí hromadná likvidace zdravého rozumu a soudného názoru v hlavách alespoň části populace. Na jakých stranách v této válce kdo stojí, je již delší dobu zřejmé. Proč tomu tak je, leckteří z nás rovněž dobře vědí. Ale mluvit se o tom nesmí. Ostatním je to překládáno jako obrana západních hodnot, demokracie a svobody. Nicméně právě z Ruska zaznívají hlasy, které mnohé z toho uvádějí na pravou míru. Proto ona vypjatá a sílící nenávist západních elit vůči Rusku.

Názor ruského odborníka

Ruský politický analytik Michail Demurin se k uvedenému „špionážnímu skandálu“ v Rakousku vyjádřil takto:

Špion, pravda poněkud podivný, 70 let, důchodce, ale tím spíše... Jde o skutečného špiona, nebo neskutečného? Dokud nad tím visí otazník, všechny dosavadní události vypovídají o mnohém.

Především o tom, že pozitivním směr ve vztahu mezi našimi zeměmi má hodně nepřátel uvnitř i vně Rakouska. O tom, jak věřím, v Moskvě věděli i bez toho. Zato na rakouském ministerstvu zahraničí a v úřadu kancléře Kurze nic takového ani netušili?

Je vidět, že tlak na rakouské vedení byl v této souvislosti natolik silný, že je nyní nuceno vyjadřovat rozhořčení. Vedle toho rozvědka je neoddiskutovatelný architekt mezinárodních vztahů…

Jiná věc je, čemu má rozvědka sloužit: zda má vytvářet podmínky pro destabilizaci jiných států, což je jedna věc; nebo má být zárukou toho, že z jiných území nepřicházejí hrozby zájmům vlastní země a že takové hrozby má pod kontrolou, což je docela něco jiného. Představují snad dnes pro Rusko hrozbu rakouská letadla a pušky? Letadla možná, ty do Ruska mohou doletět, ale palné zbraně k nám určitě nedostřelí...

Nemyslím, že rakouský kancléř Sebastian Kurz, který zdůraznil, že „jakákoli špionáž je nepřijatelná“, by byl tak naivní. Ano, Rakousko je neutrální země, ale pouze v tom smyslu, že není členem NATO. Nicméně je členem EU a uvnitř EU funguje vojenská a politická spolupráce. Hodně se dnes hovoří o potřebě společných ozbrojených sil evropských zemí, jak nedávno zdůraznil francouzský prezident Emmanuel Macron, sil namířených proti Rusku.

Celý sled událostí v posledních letech dosvědčuje, že Evropská Unie je politické uskupení nepřátelsky naladěné proti Rusku. Je možné se divit naší potřebě vědět, co se tam vlastně děje?

Pokud Rakušané budou vše eskalovat, pak to skončí „usvědčením rakouského špiona“ v Rusku. Ale lepší by bylo nikoli rakouského, nýbrž amerického, německého, nebo francouzského: podle principu „jaké zemi to prospívá, odtud vítr vane“.

Studená válka se vším všudy.

Zdroj: protiproud.cz

Lhoťan Lukáš