Patriarcha Jeruzaléma sloužil bohoslužbu v Betlémě. Obřadu se zúčastnili i představitelé Palestiny

Římskokatolický administrátor jeruzalémského patriarchátu Pierbattista Pizzaballa na pondělní půlnoční bohoslužbě v Betlémě, který leží jen asi 10 kilometrů jižně od Jeruzaléma, vyzval ke zklidnění situace na Blízkém východě. Se stejným poselstvím vystoupil také papež František ve svém tradičním vánoční poselství Městu a světu.

Obřadu v Betlémě v nedávno zrestaurovaném chrámu Narození Páně ze 6. století se zúčastnil i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a palestinský premiér Ramí Hamdalláh. Do Betléma přijel na vánoční svátky rekordní počet turistů, přenocovat se v něm chystalo 10.000 lidí, počet léta nevídaný.

Vanocni stromecek v Betleme

Pizzaballa řekl, že oprava kostela je jakousi metaforou nedávných událostí v regionu. Obřad zahájil slovy: „Mozaiky jsou nádherné, ale pokrývá je vrstva špíny.“ Uplynulý rok, kdy v regionu znovu zesílilo násilí mezi Izraelci a Palestinci, označil za strašný. „Proto máme sklon myslet si, že špína je všude. Ale když se vrstva špíny odloupne, uvidíte, jak jsou mozaiky krásné,“ pokračoval.

Násilí, politické problémy a napětí se změnit nedají, pravil Pizzaballa ve vánočním poselství. „Změnit ale můžeme způsob, jak v této situaci žijeme svůj život, v našich rodinách, v úzkém kruhu,“ dodal.

Betlém za betonovou zdí

Podle palestinské ministryně pro turistiku a památky Ruly Maajahové letos Betlém navštívily i přes zhoršení bezpečnostní situace tři miliony turistů. To je ve srovnání s loňskem o několik stovek tisíc více. Jak ale agentuře AP řekl jeden z obyvatel Betléma, letos do města přijelo na oslavy méně Palestinců. Místní se podle něj v ulicích cítí méně bezpečně.

Opačný názor má ale farář ČCE pro menšiny a mezináboženský dialog Mikuláš Vymětal, který je v Izraeli již po několikáté na studijním pobytu a v těchto měsících se cítí v zemi bezpečně. Jak ale uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas, platí to zejména pro turisty. Mnoho Palestinců nikdy nebylo na území Izraele, izraelští občané mají naopak svoji vládou zakázán vstup na území pod palestinskou samosprávou.

Násilí v regionu se podle ČTK znovu rozhořelo silněji po oznámení úmyslu amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Většina palestinského Betléma, kde se podle křesťanské víry narodil Ježíš Kristus, je již několik let za betonovou bariérou postavenou Izraelci po obvodu Západního břehu Jordánu.

Oddělením palestinského území chtělo vedení státu Izrael dosáhnout snížení teroristických útoků na svém území. Při příchodu se tedy musí procházet izraelskými hlídkami (respektive kontroly probíhají převážně jen při překročení hranice směrem do Izraele).

Zdroj: christnet.eu

-mp-