Nejnovější závěry ohledně Turínského plátna

Nejnovější závěry italských vědců potvrzují, že „člověk, který byl zabalen do Turínského plátna, byl dříve ukřižován“. Určili také přesně místo, kde kopí probodlo Ježíšův bok, a potvrdili pravost stop krve nacházejících se na plátně.

Italský deník La Stampa zveřejnil hlavní závěry výzkumu, na kterém se mj. podíleli známý italský profesor radiologie Filippo Marchisio a profesor Pier Luigi Baima Bollone, vedoucí Mezinárodního sindonologického střediska v Turíně.

Turinske platno

Výchozím bodem výzkumu byla skutečnost, že pravá paže osoby zachycené na plátně je o šest centimetrů delší nežli levá. Vědci to vysvětlili deformací, ke které dochází následkem ukřižování, a také tím, že tělo zemřelého bylo silou ukládáno do pozice, v níž bylo ovinuto plátnem.

Kvůli poškození plátna při požáru v roce 1532 se stala část obrazu paží neviditelná a rozdíl v jejich délce je pro nezkušeného pozorovatele těžko postřehnutelný. Ale díky použití nejnovějších technologií z oblasti výpočetní tomografie se podařilo rekonstruovat chybějící části vyobrazení.

Vědci rovněž potvrdili „naprostou pravost“ stop krve na plátně, jejichž pravost zpochybnila v loňském roce jiná skupina odborníků.

Podařilo se jim navíc přesně určit místo, kde bylo do těla vraženo kopí, a tím i orgány, k jejichž poškození došlo. Kopí probodlo mj. pohrudnici, přičemž krev vytekla pravým bokem ve výši bederních obratlů.

Zdroj: tedeum.cz, KAI

-mk-