Jaroslav BAŠTA - Putin nebo Porošenko, aneb jak vyhrát volby

Do prvního kola ukrajinských prezidentských voleb zbývají necelé dva měsíce. K 31. lednu se zaregistrovalo celkem 26 kandidátů a podle průzkumů veřejného mínění došlo poprvé za posledního půl roku ke změně na prvním místě pomyslného pelotonu.

Dosud vedoucí Julii Tymošenkovou s nepatrným náskokem vystřídal Vladimír Zelenskij, původním povoláním komik a šoumen. Stávající prezident Petro Porošenko se posunul na třetí místo…

Rozdíly v ratingu prvních třech kandidátů jsou nepatrné, v rámci statistické chyby. Také je třeba brát v úvahu, že (jak mi vysvětlovali před lety) objednání požadovaných výsledků průzkumů má být na Ukrajině lacinější než třeba u nás. Přesto má zveřejněná statistika svou vypovídací hodnotu. Julie Tymošenková, která celou dobu měla ve srovnání se současným prezidentem dvojnásobnou podporu, náhle mírně ztrácí právě ve prospěch Zelenského a Porošenka.

Významnou, ne-li rozhodující roli v prezidentských volbách budou hrát hlasy Ukrajinců pobývajících pracovně v zahraničí, což přestavuje asi sedm milionů potenciálních voličů. V cizině se nebudou moci voleb zůčastnit občané pobývající v Ruské federaci, protože se na tamních ukrajinských zastupitelských úřadech hlasovat nebude. To hraje ve prospěch stávajícího prezidenta i v případě, že vyloučíme možnost, na kterou upozorňuje ukrajinská opozice, že dojde k „čarování nad urnou“ či (pravděpodobněji) na kouzla s přenosem dat.

Pro současného prezidenta bude ideálním kandidátem pro druhé kolo voleb právě Vladimír Zelenskij. Výzkum totiž kladl kromě otázky Koho budete volit? ještě další: Jakou má váš kandidát šanci vyhrát? V případě sympatického komika o tom byla přesvědčena jen polovina jeho podporovatelů, u Porošenka všichni jeho potenciální voliči.

Současný ukrajinský prezident po neúspěchu s vyhlášeným válečným stavem přišel nejen s heslem „Porošenko nebo Putin“, které podprahově označuje jeho protikandidáty za ruské agenty, ale rozhodl se po svém vyslyšet volání společnosti unavené pětiletým válečným konfliktem po míru na Donbasu. Jako chytrá horákyně navrhuje „studený mír s Ruskou federací“, během kterého se bude posilovat a vyzbrojovat ukrajinská armáda. Jinými slovy slibuje, že konflikt zamrazí.

Připadá mi proto velmi pravděpodobné, že po 21. dubnu, kdy proběhne druhé kolo ukrajinských prezidentských voleb, k žádné změně na postu hlavy státu nedojde.

Zdroj: prvnizpravy.cz

Bašta Jaroslav