Jaroslav BAŠTA - Žijeme v pokročilé době dezinformační

Události posledních týdnů a jejich obraz v českých médiích mě znovu přesvědčily, že pesimisté, kteří naši současnost nazývají dobou postfaktickou, nijak nepřehánějí.

Evidentně se jedná o celosvětový trend, který má všude úplně stejné fatální důsledky Přestalo být důležité to, co se ve skutečnosti děje, protože diváci, posluchači, čtenáři a hlavně politici všude ve světě reagují jen na to, o čem píší noviny a ukazuje televize. Média nám z té neuvěřitelné záplavy informací vybírají ten segment, o němž si kdosi v pozadí (a občas i samotní redaktoři) myslí, že ho máme znát.   

Nejlépe se tyto jevy dají pozorovat na periferii civilizačních okruhů, proto jsem si jako vzorové ukázky dezinformování vybral zpravodajství médií v Karačajevsko-čerkeské republice jako příklad jižní periferie Ruska a Českou republiku jako okraj Západu.

Karačajevsko-čerkeská autonomní republika Ruské federace leží na severních svazích Kavkazu na hranici s Abcházií, má necelý půlmilion obyvatel a nedávno se stala slavnou nejen v rámci Ruska. Přímo na zasedání Rady federace byl zatčen senátor Rauf Arašuk a doma jeho otec Raul Arašuk, nazývaný „plynový král Kavkazu“. Syna, senátora, stíhají za sérii vražd z roku 2010, kterými se zbavil politických konkurentů, jeho otce za krádež zemního plynu v ceně asi deset miliard korun.  Rozeběhlo se vyšetřování a celý případ rezonuje v bulvárních i seriózních ruských médiích. S jedinou výjimkou – tou je samozřejmě Karačajevsko-čerkeská autonomní republika. Tamní novináři se věnují jiným tématům, asi se bojí nějakého dalšího Arašuka, který ještě ve vězení nesedí.

Tento týden v úterý ve Francii proběhla generální stávka vyhlášená největší odborovou centrálou. Do ulic vyšli spolu s odboráři i členové hnutí Žlutých vest, francouzský parlament začal projednávat drakonické zákony o potlačování a prevenci veřejných protestů. Spojenectví odborářů s neutuchajícím protestním horizontálně organizovaným hnutím Žlutých vest nevěstí pro režim Emmanuela Macrona nic dobrého. Ovšem česká média hlavního proudu nám během úterka celý den ukazovala dramatické záběry z protivládních a provládních demonstrací ve Venezuele, případně se věnovala problémům jednání o Brexitu. Analogie s chováním médií vysoko v horách Kavkazu a ve středu Evropy se proto nabízí.

Ovšem, my na rozdíl od Karačejevo-Čerkesů ty své Arašuky neznáme. Přiznám se, že arašuk coby označení anonymního cenzora v pozadí mi připadá jako dobrý kryptogram.

Zdroj: prvnizpravy.cz

Bašta Jaroslav