Mike POMPEO – Putinovy nové rakety „Zirkon“ jsou jen chvástáním aneb o nebetyčné americké namyšlenosti a nevědomosti

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo označil prohlášení Vladimíra Putina, že Rusko bude reagovat na nasazení nových amerických střel v Evropě svými novými raketami, že se pouze „chvástá“, aby tak vnesl nesoulad mezi Washington a jeho spojence. Pompeo zřejmě přeslechl a vůbec nepochopil to, co o možnostech přímého ruského útoku na americké území Putin ve skutečnosti řekl.

Stojí za zmínku, že po Putinově řeči minulou středu, v níž zmínil nové parametry přímého útoku na Spojené státy s využitím hypersonických střel „Zirkon“, nezazněla z Ameriky prakticky žádná reakce, přinejmenším ne oficiální. V Pentagonu mlčeli, očividně kvůli tomu, že ministerstvo již nemá takřka čtyři měsíce v čele ministra (což podle všeho všem vyhovuje).

Raketa Zircon

Co Pompeo vlastně řekl?

Mlčení prolomil až televizní kanál CNN v rozhovoru s Pompeem, jak to popisuje web Breitbart News. Americký ministr zahraničí se v neděli vysmál hrozbě ruského prezidenta, že nasadí nové střely proti západním hlavním městům a označil to za „chvástání“, která má vnést rozkol mezi Washington a jeho spojence. V rozhovoru pro CNN Pompeo uvedl, že Putinova slova jsou absolutně prázdnou hrozbou a že se ruský vůdce snaží odvrátit pozornost od porušování smlouvy o odstranění střel středního a krátkého doletu ze strany Moskvy.

Rusko tuto smlouvu porušilo... Nastal čas najít způsob, jak se posunout dopředu a vytvořit něco, co bude Rusko muset opravdu akceptovat,“ řekl Pompeo. „Putinovo chvástání má za cíl přesvědčit svět o takzvaných schopnostech a vnést nesoulad mezi Spojené státy a Evropu, ačkoli jsou všichni plně zapojeni do našich projektů. Evropané plně podporují naše rozhodnutí a budeme s nimi spolupracovat na zajištění bezpečnosti Američanů.“

Rusko o plánech hovoří otevřeně

Rusko se po Putinově projevu v informační sféře neskrývalo. Ruské kanály o víkendu analyzovaly prohlášení prezidenta a objasnily potenciální cíle ruských hypersonických střel v případě konfliktu. Tato informace není státním tajemstvím. Za velké překvapení nelze označit ani definované cíle – jsou jimi řídící střediska nebo místa, kde sídlí americké vedení, což je pro hypotézu globální jaderné války zcela logické. Důležité je, že se objevují zprávy, které se s největší pravděpodobností zakládají na informacích získaných od ruského vedení ohledně reakce v případě konfliktu. To vše připomíná Putinovo prohlášení a zdůrazňuje jeho význam. Stránky SouthFront.org uvedly upřesnění, která vyplynula během programu.

Televizní kanál „Rossija 1“ uvedl několik možných cílů hypersonických jaderných hlavic typu „Zirkon“ v případě války mezi Spojenými státy a Ruskem.

Konkrétně se jedná o následující pravděpodobné cíle:

1) generální štáb ministerstva obrany USA, tj. Pentagon;

2) Camp David – oficiální státní sídlo prezidenta Spojených států;

3) Fort Ritchie (Maryland) – rezervní velitelský úřad pro amerického prezidenta a náčelníky štábního štábu;

4) letecká základna v McClellan v Kalifornii – velitelství amerického hlavního štábu.

SouthFront.org také uvádí stručný komentář, který jasně zdůrazňuje význam rozhodnutí a napětí, které odráží: „Taková upřesnění jak v ruských, tak v amerických médiích ilustrují míru napětí mezi oběma zeměmi, která se však v blízké budoucnosti pravděpodobně nezmění.“

Tato poznámka se zřejmě týká i některých amerických médií (například článek v časopise Populární mechanika popisuje ruské jaderné torpédo „Poseidon“), ale rozhodně se nejedná o oficiální prohlášení, jak ukazuje Pompeova reakce.

Ačkoli ministrova slova mohou být považována za píárové prohlášení k diskreditování ruských schopností, nemyslíme si, že je to pravda. Především se v Putinových prohlášeních vůbec nehovoří o Evropanech: mluví pouze o přímé reakci na kroky Spojených států. Pompeo však hovořil také o evropských spojencích. Zdá se, že Evropa z Ruska strach nemá, protože USA nikam nezmizely (zdá se to být celkem logické, pokud rozumíme „přemýšlení“ těchto osob) a po zrušení uvedené smlouvy se chystají zaplavit Evropu novými raketami.

Co vlastně vědí jednotlivé americké tajné služby? 

Ve skutečnosti to vypadá, že Pompeo jako by vůbec neslyšel a nepochopil to, co Putin řekl o možnostech přímého ruského útoku na americké území. Mimochodem, klidně tomu tak může být – pokud vezmete v úvahu obvyklé chování amerického vedení, stejně jako způsoby party neokonzervativců okolo Trumpa a samotného amerického prezidenta.

Pentagon dnes nemá civilní vedení na ministerské úrovni, soustředí se na vlastní byrokratické impulsy a zdržuje se veškerých prohlášení na toto téma, a to zejména s ohledem na vztahy s ostatními národními bezpečnostními agenturami. Pentagon si je dobře vědom globální strategické situace s ohledem na ruská rozhodnutí a „Zirkony“, nicméně není nemožné, že se neujal iniciativy a neposkytl veškeré informace o celkové strategické situaci ostatním frakcím výkonné moci, které jsou pro něj spíše konkurencí než spojenci.

Proto existuje hypotéza, že se Pompeo spoléhá na hodnocení vlastních tajných služeb, které ovšem zaslepuje věčná teorie americké exkluzivity a nadřazenosti. Pokračuje tak v narativu – mimochodem ten dokonale odpovídá jeho povaze a „kultuře“ – neustálého vysmívání Ruska a jeho schopností, což představuje jednu ze dvou stran obvykle kontroverzní americké pozice. Druhou stranu naopak charakterizuje démonizace Ruska a jeho strašlivých schopností. To je sice v úplném rozporu s první pozicí, nicméně věrně to odráží patologickou povahu amerického vedení.

Vynikající příklad tohoto rozporu dokládá právě Pompeovo prohlášení, jenž čte text, aniž by považoval za nutné pochopit, co se v něm píše. Na jedné straně nazývá ruské hrozby „vychloubání“, na druhé straně se snaží tlačit na Evropany, aby se připravili na přísun nových amerických střel (zakázaných předchozí smlouvo) – a to na „ochranu“ před hroznou ruskou hrozbou.

Soudě podle ohlasů, které byly zveřejněny mj. na Mnichovské bezpečnostní konferenci, se tyto požadavky USA pravděpodobně setkají s kategorickým odmítnutím. Tato situace bude i nadále rozkládat transatlantickou osu. Protože bychom neměli nikdy přehlížet kolosální nevědomost a neuvěřitelnou nekulturnost těchto osob.

(překlad vlastní, mezititulky redakční)

Originál: Le Zircon de Poutine ? “Fanfaronnade”, dit Pompeo vyšel 25. února 2019 na dedefensa.org.

Zdroj: dedefensa.org

-mp-