Soeren KERN - Multikulturalismus a transformace Británie v roce 2018: část I (duben – červen)

DUBEN 2018

1. dubna. Delegáti Národní unie učitelů (NUT, National Union of Teachers) odsoudili snahu organizace Ofsted, hlavního regulátora britských škol, zakázat na základních školách hidžáb, muslimskou pokrývku hlavy. Ofsted uvedl, že cílem tohoto opatření je podpořit integraci muslimských žáků. Učitelé označili politiku, kterou požadovala ředitelka Ofstedu Amanda Spielman, za “rasismus převlečený za liberalismus“.

Kauser Jan, muslimská aktivistka a učitelka z Leedsu, označila politiku hidžábu za “islamofobní“ a uvedla, že ji nebude dodržovat:

Udělali jsme určité ústupky, aby naše děti pochopily, že musí nechat svoji kulturní, jazykovou a náboženskou identitu za dveřmi svých domovů. Znám muslimské dívky, které odložily svůj hidžáb a muže, kteří si oholili brady, aby se přizpůsobili Británii, aby byli OK a necítili se být součástí nějakého problému.“

Mehreen Begg, britská muslimka z Croydonu, označila postoj společnosti Ofsted k nošení hidžábu na základních školách za “neoprávněný“ a “drakonický“. Poté dodala:

Je naprosto nevhodné, aby inspektoři Ofstedu posuzovali výběr šatů u muslimských dívek v nejútlejším věku. Jedná se o zastrašování dítěte silným dospělým a nemá to místo v našem vzdělávacím systému. Nosit, nebo nenosit hidžáb není otázkou volby ani zde, ani v mezinárodním měřítku a není úkolem Ofstedu vměšovat se do této debaty, která je debatou uvnitř islámské komunity.“

Latifa Abouchakra z Ealingu řekla:

Říkám hanba Ofstedu za to, u mladých dívek vzbuzuje pocit viny za to, že se rozhodnou nosit náboženské oděvy. Taková opatření se netýkají jiných náboženství, nebo jiných předmětů náboženské povahy. Tento přístup má ale ještě jiné důsledky. Signalizuje, že ženy jsou islámem utlačovány.“

Jsme snadný cíl. Toto rozhodnutí Ofstedu má důsledky i mimo školní budovy a musí být chápáno v kontextu zvyšujícího se počtu útoků na muslimskou komunitu a zachovává zastaralou představu, že muslimky jsou obětmi.“

Mluvčí společnosti Ofsted na to reagoval:

Na tom, že zajistíme, aby školy a rodiče nepodléhali nepřiměřenému tlaku celostátních a místních kampaní, není nic politického. Ředitelé škol musí mít možnost přijímat jednotná rozhodnutí, která ochrání soudržnost jejich komunit a Ofsted je v tom vždy bude podporovat.“

5. dubna. Týdeník The Economist, citoval marocké noviny Al-Ousboue, které napsaly, že královna Alžběta II. je potomkem islámského proroka Mohameda:

Al-Ousboue vystopovaly zpětně 43 generací předků královny. Její příbuzenská linie se vine přes hraběte z Cambridge ve 14. století a přes středověké muslimské Španělsko až po dceru proroka Fatimu, jejíž spojení s Mohamedem již dříve ověřil Ali Gomaa, bývalý velký muftí Egypta a Burke’s Peerage, britská autorita na královské rodokmeny.“

Princ Charles je zaujatý islámem... On říká, že chce být korunován ve znamení mnoha věr a že chce být vysvěcen jako „obhájce víry“, nikoliv pouze „křesťanské víry“.

Bývalý ředitel nakladatelství Burke’s Peerage Harold Brooks-Baker varoval: “Nelze navždy spoléhat na to, že odvození přímého původu královské rodiny od proroka Mohameda zajistí ochranu královské rodiny před muslimskými teroristy.“

6. dubna. Aweys Shikhey, 38letý nizozemský státní příslušník pocházející ze Somálska žijící v severním Londýně, byl odsouzen na osm let do vězení za přípravu teroristických útoků. Soud si vyslechl jak Shikhey, doručovatel, který má dvě manželky (jednu v Nizozemsku a jednu v Keni) plánoval se svojí somálsko-norskou džihádistickou snoubenkou odcestovat z Londýna do Turecka a poté do Sýrie. Soud také vyslechl, jak domlouval s dalšími džihádisty útok na královnu Alžbětu, střelbu na židy ve Stamford Hill v severním Londýně a na fotbalové fanoušky při odchodu ze stadionu Tottenham Hotspur.

8. dubna. Skotská vláda vydala pokyny varující učitele před používáním výrazu “britské hodnoty“ při diskusi se žáky o terorismu, protože by to mohlo být urážlivé: „Tato slova by mohly vyvolat pohoršení a mohly by být zneužity skupinami, které vidí zásadní konflikt mezi tím být Britem a být muslimem.“ Protiteroristická strategie britské vlády Prevent definuje extremismus jako “slovní, nebo aktivní odpor vůči základním britským hodnotám“, jako je demokracie, právní stát a tolerance. Skotská vláda doporučila učitelům místo toho používat výraz “sdílené hodnoty“. Pokyny rovněž doporučují učitelům, aby ve vyučování nepoužívali výrazy “válka proti terorismu“, “islámský extremista/terorista“, “džihád/džihádista“ nebo “radikál“. Pokyny varují: “Je rovněž nebezpečné používat výraz „islamistický“, protože laické publikum bude pravděpodobně rozumět „islámský“. A to si každé publikum spojí s muslimskou vírou.“ Těmto výrazům je lépe se vyhnout.

8. dubnaPodle zprávy Davida Bolta, nezávislého vrchního inspektora Pohraniční a imigrační policie, bylo u téměř dvou třetin tzv. dětských uprchlíků, u kterých byl po příjezdu do Británie zjišťován jejich skutečný věk, zjištěno, že jsou dospělí. Statistiky ukazují, že štědrost Velké Británie vůči opravdovým dětským obětem válečných, teroristických a humanitárních katastrof je široce zneužívaná.

9. dubna. Podle analýzy dat shromážděných Národní zdravotní službou (NHS, National Health Service) identifikovali lékaři v okolí Birminghamu průměrně téměř dva případy mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM, Female Genital Mutilation) denně V roce 2017 bylo v Birminghamu a okolí přibližně 620 případů nově registrovaných žen v datovém souboru FGM. FGM je ve Spojeném království od roku 1985 nezákonné, ale doposud nebyl nikdo za tento trestný čin úspěšně stíhán.

10. dubna. Shamsu Iqbal, 61letý bývalý zaměstnanec ministerstva vnitra, byl odsouzen na 11 let do vězení pro napomáhání ilegálnímu přistěhovalectví. Iqbal byl “strůjcem“ podvodu ve výši 6 milionů liber (8 milionů dolarů), protože zfalšoval záznamy nejméně 437 nelegálních migrantů, aby mohli zůstat v Británii. Potenciální ztrátu pro daňové poplatníky vyčíslili statistici ministerstva vnitra na částku 56 milionů liber (76 milionů dolarů) na základě částky, kterou 437 nelegálních přistěhovalců mohlo po dobu šesti let podvodně vymáhat.

11. dubna. Delegáti výroční konference Asociace učitelů a lektorů (ATL, Association of Teachers and Lecturers) souhlasili s usnesením vyzývajícím vládu, aby zabránila rodičům vyzvedávat své děti ze tříd při výuce o islámu. Richard Griffiths z pobočky ATL v centru Londýna řekl účastníkům konference, že “rodiče s určitými předsudky, včetně islamofobie“, vyzvedávají své děti ze tříd při náboženské výchově, protože nechtějí, aby se učili o islámu. To, jak řekl, “výrazně omezuje“ schopnost škol “připravit děti na život v moderní Británii“.

12. dubna. Ibrahim Hussain, 35letý muž z Bradfordu, byl odsouzen na 23 let do vězení za obtěžování, únos a opakované znásilnění dvanáctileté dívky. Hussain zavedl dívku do domu v Leedsu, kde byla hromadně znásilněna pěti neznámými muži. Soudce David Hatton QC prohlásil, že dívka byla znásilněna “v podstatě smečkou vlkodlaků“. Hussain byl přitom na svobodě jen díky tomu, že byl propuštěn na kauci a čekal na soud v případu sexuálního napadení 16leté dívky, se kterou se seznámil přes Facebook.

13. dubna. Televize ITV News oznámila, že britský džihádista Alexanda Amon Kotey, který patřil k nechvalně proslulé čtyřčlenné skupině džihádistů Islámského státu nazývané “The Beatles“, pomáhal v Londýně organizovat spiknutí za účelem popravy vojáků a policistů. Kotey a další džihádisté jsou rovněž podezřelí z vedení a financování potenciálních útočníků v USA - očividně tedy pomáhají organizovat spiknutí prostřednictvím “dálkového řízení“ ze Sýrie. Kotey, v Londýně narozený syn ghanského otce a řecko-kyperské matky údajně konvertoval k islámu ve svých 20 letech poté, co se zamiloval do muslimské ženy. V lednu roku 2018 ho zatklisyrští Kurdové, když se pokoušel proklouznout zpět do Evropy.

14. dubna. Průzkum agentury YouGov zjistil, že téměř polovina Britů je toho názoru, že multikulturalismus selhal a různé komunity obvykle žijí odděleně. Průzkum zjistil, že 43 % respondentů předpokládá, že vztahy mezi různými komunitami se v Británii v příštích několika letech ještě zhorší, oproti 14 % respondentů, kteří mají pocit, že se věci budou zlepšovat. Více než třetina respondentů, kteří se zúčastnili průzkumu, se domnívá, že islám ohrožuje britský způsob života a 51 % respondentů si myslí, že imigrace vytváří tlak na školy a nemocnice.

18. dubna. Ahmedeltigani Alsyed, 20letý súdánský džihádista z Hounslow, byl odsouzen na čtyři a půl roku do vězení za to, že plánoval zapojit do boje po boku teroristických skupin v Sýrii. Policie uvedla, že stát se džihádistou chtěl také jeho mladší bratr 18letý Yousif Alsyed. Velitel protiteroristické jednotky Metropolitní policie Clarke Jarrett řekl:

Důkazy, které jsme získali, ukázaly jasný záměr bratrů Alsyedů odejít do Sýrie, kde by se připojili k Daeši (Islámskému státu). Je mi jasné, že jejich záměrem, jakmile by se připojili k teroristické skupině, bylo bojovat. Proto investovali čas do výcviku ve Velké Británii, včetně trávení času v paintballovém táboře a chozením do posilovny.“

Bratři mezi sebou sdíleli krvavá videa a fotografie oslavující Daeš. Toužili se připojit k boji teroristických skupin, ale naše vyšetřování je zastavilo.“

18. dubna. Shahid Ali, 43letý muž z birminghamské čtvrti Washwood Heath, který byl již dříve souzen za terorismus, byl odsouzen k 12 letům vězení za to, že úmyslně a zuřivě dupal po hlavě chodkyni během “dopravního amoku“. Ali se zřejmě rozčílil, protože si myslel, že jeho oběť, 35letá irská státní příslušnice, pozdržela dopravu. Ali z místa činu utekl a později odstavil své auto. Incident byl zachycen motorkářkou, která měla na přilbě kameru GoPro. Ali byl odsouzen za to, že své oběti úmyslně způsobil těžké ublížení na zdraví. Během jeho obhajoby si soud vyslechl, že se „krátce po incidentu dvakrát pomodlil, aby jeho oběť nebyla příliš vážně postižena“.

18. dubna. Radě města Rotherhamu bylo vládním ombudsmanem nařízeno, aby se omluvila za mstivost vůči Jayne Senior, informátorce, která pomohla odhalit městský skandál skupinového znásilňování muslimy. Jayne Senior odhalila, že jak městská rada, tak i policie a sociální služby zavíraly oči před zneužíváním nejméně 1 400 dětí muži pákistánského původu. Místní představitelé mlčeli o zneužívání více než deset let, zřejmě kvůli obavám, že budou obviněni z rasismu.

18. dubna. Mešita v Exeteru v hrabství Devon přijala dary v celkové výši téměř 250 000 liber (340 000 dolarů) od extremistického muslimského duchovního šejka Sadiqa Al-Gharianiho, který je na seznamu sledovaných teroristů kvůli podpoře džihádistických skupin napojených na al-Káidu v Libyi. Internetová petice vyzvala ty, kteří vedou mešitu, aby objasnili, kolik peněz získali a na co byly vynaloženy. Správci mešity uvedli, že “nemají žádné vazby na žádnou formu extremismu“. Ghariani uvedl, že peníze by měly být vynaloženy na “dokončení výstavby [exeterské] mešity“, která podle jeho slov vyznává “umírněný islám, bez extremismu“.

19. dubna. Adam Wyatt, 48letý konvertita k islámu ze Salfordu, byl odsouzen na tři roky a devět měsíců do vězení za šíření teroristické publikace, ve které se uvádí, že “Británie musí vykoupit své hříchy v Palestině“ a na sociálních sítích prohlašoval, že džihád je povinností všech muslimů. Wyatt připustil, že vlastní různé brožury, včetně Příručky jedů pro mudžahedíny (The Mujahedeen Poisons Handbook).

20. dubna. Taiyab Hussain, Mohammed Hizar Rizwan, Shaheem Ratyal a Sohail Raja Ali, všichni z Burtonu, byli kolektivně odsouzeni na celkem 17 let do zařízení pro nezletilé pachatele za sexuální zneužívání pěti dívek ve věku 13 až 14 let. Soudce Jonathan Gosling prohlásil: “Je jasné, že dívky pro ně vůbec nic neznamenaly, byly prostě jen předmětem pro uspokojení mladistvé touhy těchto mužů. Jedna dívka sotva dosáhla svých třináctých narozenin.“ Nicméně Gosling nařídil, aby byli výrostci propuštěni poté, co si odsedí polovinu trestu, který byl již snížen o 155 dní, protože se nejednalo o “pedofilní dravce“, ale o “školáky“.

24. dubna. Parlamentní skupina britských muslimských poslanců ze všech politických stran (APPG) vyzvala britské muslimy k práci na vytvoření definice “islamofobie“, která by mohla být “široce akceptována muslimskými komunitami, politickými stranami a vládou“. APPG předsedá Sayeeda Warsi, první muslimka ve vládě. V roce 2014 ze své pozice ve vládě odstoupila, protože považovala proizraelskou politiku premiéra Davida Camerona za “morálně neudržitelnou“. Po odstoupení požadovala, aby vláda uvalila na židovský stát zbrojní embargo. Po své rezignaci navíc prohlásila, že britští občané, kteří dobrovolně slouží v izraelské armádě, by měli být soudně stíháni.

25. dubna. Starosta města Wokinghamu Peter Lucey odstoupil poté, co si “zástupce veřejnosti“ stěžoval, že sdílí “politicky nesprávné“ články Gatestone Institutu, články holandského politika Geerta Wilderse a kanadského komentátora Marka Steyna. Ve svém prohlášení městská rada ve Wokinghamu sdělila: “Radní Peter Lucey dnes odstoupil z rady města Wokinghamu z osobních důvodů.“

25. dubna. Nezávislý Úřad pro dohled nad policejním chováním (IOPC, Independent Office for Police Conduct) uvedl, že vyšetřuje 33 současných a bývalých policistů z případného pochybení ve skandálu sexuálního zneužívání dětí v Rotherhamu. Operace úřadu IOPC, která se těmito obviněními zabývá, byla nazvána operace “Linden“ a počátkem dubna 2018 se rozrostla na vyšetřování 98 případů. V dubnu roku 2017 bylo těchto případů 62.

25. dubna. Dům příbuzného jedné z obětí muslimského gangu sexuálních násilníků v Telfordu byl zapálen, údajně proto, aby zastavil spolupráci této ženy s policií. Zdá se, že žhářský útok dosáhl svého cíle: Žena, dnes třicetiletá, se rozhodla, že nebude uvádět jména členů skupiny řádící v 80. a 90. letech, protože se obává o bezpečnost své rodiny.

27. dubna. Lékaři, sestry a učitelé jsou stále nervóznější z toho, že budou označeni za rasisty, když budou hovořit s rodinami o mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM), tvrdí profesorka Hazel Barrett z Univerzity Coventry a expertka na FGM. V rozhovoru pro deník Evening Standard Barrett uvedla, že navzdory kampani, si mnozí odborníci stále nejsou vědomi své právní odpovědnosti, jsou nervózní z toho, jak se vypořádat s touto problematikou, obávají se, že budou označeni za rasisty a že budou odmítáni komunitami, se kterými pracují. Zákon z roku 2015 považuje FGM za závažný zločin a vyžaduje, aby zdravotníci, sociální pracovníci a učitelé v Anglii a Walesu policii ohlásili jakékoliv podezření, že dívce mladší 18 let hrozí mrzačení ženských pohlavních orgánů.

27. dubna. Komar Uddin, 68letý imám z Bangladéše žijící nelegálně v Británii, byl odsouzen k 15 letům vězení za znásilnění 19leté dívky během exorcismu. Soudce Timothy Spencer QC k tomu řekl:

Bylo jí 19 let... byla dost mladá, aby byla vaší vnučkou, byla velmi zranitelná... truchlila pro příbuzného, který zemřel a stejně jako její rodina měla hlubokou víru v duchovní svět a duševno. Vy jste v ní povzbuzoval víru, že jste schopen zbavovat věřící zlých duchů a zlých džinů... Byl jste pozván do jejího domu a předpokládalo se, že pomůžete této mladé ženě zbavit se strachu a zlých duchů.“

Využil jste svou moc nad ní, abyste ji zneužil pro vlastní sexuální uspokojení a neudělal jste nic, co by ji zbavilo utrpení – naopak jste velmi její utrpení zvýšil. Neměl jste žádné zábrany. Byla vám úplně vydaná na milost a vy jste ji znásilnil. Je to ostudná zrada vašeho náboženství a vašeho postavení, které jste v islámské komunitě zastával.“

Lokální Leicester Mercury byl jediným deníkem, který identifikoval Uddina jako muslima. BBC označila muže za “falešného léčitele víry“. Daily Mail ho nazval „duchovním léčitelem“.

27. dubna. Rabar Mala, 33letý Iráčan, žijící ilegálně v Británii, byl odsouzen na osm let do vězení za to, že pomohl stovkám džihádistů v Iráku, Sýrii a Turecku komunikovat na internetu tím, že pro ně aktivoval ve Velké Británii SIM karty mobilních telefonů. Mala žijící ve Warringtonu, se stal pro Islámský stát pracovníkem IT podpory. Policie zjistila, že Mala zaregistroval a aktivoval 360 SIM karet a zneužil je pro pomoc džihádistům, pro které by nebylo snadné si zaregistrovat účet na sociální síti, aniž by na sebe upozornili. Mala byl chycen jen díky tomu, že si ho policie spojila s extremistickým materiálem zveřejněným na YouTube.

30. dubna. 48letý rodilý Brit pákistánského původu Sajid Javid byl jmenován ministrem vnitra Spojeného království. Je prvním britským muslimem, který bude zastávat funkci, která je v kabinetu nejdůležitější hned po premiérovi. Javid bude zodpovědný ve Spojeném království za imigraci, bezpečnost a boj proti terorismu.

KVĚTEN 2018

1. května. Rana Irfan Aslam, 51letý obchodník z Dundee, byl odsouzen k jednomu roku vězení za 18 měsíců trvající sexuální vztah před 20 lety s tehdy 12letou dívkou. Soudce prohlásil, že to je maximální možný trest za tento zločin, protože Aslam neměl s dívkou sexuální styk. Soud si vyslechl, že Aslam obdarovával dívku peněžními dary, parfémy a alkoholem, a poté ji sexuálně zneužíval na různých místech v Dundee, Angusu, Perthu a Kinrossu a Fifu a to v období od srpna 1998 do srpna 2000. Natasha Phillips, expertka na rodinné právo, na blogu vysvětluje, že nuance v pokynech pro souzení dávného zneužívání vedou k nepřiměřené mírnosti rozsudků: “Existují velmi vážné obavy ohledně toho, jak jsou pachatelé dávného zneužívání souzeni a které posilují názor, že se v systému začíná uplatňovat nezasloužená shovívavost.“

1. května. Karen Sunderland, kandidátka Konzervativní strany do městské rady v Lewishamu v Londýně, byla stranou suspendována poté, co na sociální síti přirovnala islám k nacismu. V inkriminovaném tweetu uvedla: 

Opatrujte si svůj optimismus. Skutečností zůstává, že náboženství podkopává pracně nabyté hodnoty a toleranci v rozvinutých zemích... potlačuje svobodu projevu a je zcela imunní vůči kritice. Tohle je toxické, a proto čelí nepřátelství. Náboženství je totalitní. Islám se stal novým nacismem.“

2. května. Jamie Janson, 42letý britský aristokrat, který odcestoval do Sýrie bojovat proti Islámskému státu, byl zatčen, když se vrátil zpět do Británie. Janson se angažoval jako dobrovolník v Kurdských lidových obranných jednotkách (YPG) a bojoval proti Islámskému státu v Sýrii. Příznivci Kurdů byli rozhněváni tímto zatčením, které přišlo poté, co byli z účasti v bojích po boku YPG obviněni dva další Britové. Mark Campbell z hnutí Solidarita s Kurdistánem obvinil britskou vládu z oslabování boje proti ISIS a jiným džihádistickým skupinám: 

Theresa May by měla věnovat více času odsouzení agrese Turecka proti Kurdům - nejlepším bojovníkům proti ISIS - a méně se pokoušet o kriminalizaci britských dobrovolníků v YPG a tím podlézat tureckému režimu.“

2. května. Muhammad Zahir Khan, 40letý obchodník ze Sunderlandu, byl odsouzen na čtyři a půl roku do vězení za propagaci terorismu, šíření teroristické literatury a rozdmýchávání náboženské nenávisti. Korunní soud v Newcastlu vyslechl, jak Khan, původem z Birminghamu, sdílel zprávy na sociálních sítích, ve kterých prohlásil, že šíité by měli být upalováni za živa. Také uveřejnil na Facebooku prohlášení o mučednictví a obrázek vlajky Islámského státu.

2. května. Klinika péče o zdraví žen v Cardiffské královské nemocnici se stala první klinikou ve Walesu poskytující lékařskou a psychologickou pomoc obětem mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM). Podle odhadů žije ve Walesu s FGM asi 2 000 žen a dívek. BBC oznámila, že v roce 2016 našli porodníci ve Walesu v průměru jeden případ FGM každé tři dny.

4. května. Nezávislá organizace pro novinářské standardy, nezávislý regulátor tisku v Británii, nařídil bulvárním novinám Daily Star, zveřejnit opravu článku, který nesprávně tvrdil, že “rozpory kvůli hidžábům“ by mohly donutit všechny restaurace McDonald’s v londýnské čtvrti Islington uzavřít svůj provoz. Muslimská rada Británie, muslimská zastřešující organizace, si stěžovala, že název článku je zavádějící.

6. května. Melanie Phillips, konzervativní novinářka, vyvolala bouři kritiky poté co v televizi BBC, v pořadu Sunday Politics prohlásila, že nemůžeme dát rovnítko mezi antisemitismus a islamofobii:

Antisemitismus není jen forma rasismu, je to zvláštní porucha založená výhradně na lži a démonizaci. Totéž nelze říci o tom, co považujeme za islamofobii. Termín islamofobie je používán k zakrytí legitimní kritiky muslimů, nebo islámské komunity.“

9. května. Mezinárodní asociace glaukomu (IGA) varovala muslimské pacienty trpící glaukomem, aby během ramadánu nepřestali používat oční kapky, protože přerušení léčby i po krátkou dobu může způsobit trvalou ztrátu zraku. Někteří muslimové přestali užívat během ramadánu své oční kapky, protože byli přesvědčeni, že jejich užívání by porušilo jejich půst. Vývojový manažer asociace IGA Subhash Suthar sdělil pacientům:

Můžeme uklidnit muslimskou komunitu, že kapky mohou být užívány i před úsvitem a po západu slunce (známé jako Suhoor a Iftár), kdy je již dovoleno konzumovat jídlo a pití. Navrhujeme také, aby si pacienti při používání očních kapek uzavřeli slzný kanál (bodová okluze), protože v tom případě zůstane kapalina v oku, neodteče do krku a neucítí ji v ústech.“

9. května. Soudní rada pro rozsudky, nezávislý orgán odpovědný za vypracovávání pokynů, jimiž se řídí soudy při vynášení rozsudků, zveřejnila změny týkající se trestných činů proti veřejnému pořádku, které zahrnují rozdmýchávání nenávisti vůči lidem na základě rasy, náboženství nebo sexuální orientace. Pokud budou schváleny, budou se moci zvýšit tresty pachatelům, kteří “v postavení důvěry, autority nebo vlivu zneužívají svého postavení k vyvolávání nenávisti“. Deník Independent oznámil, že vysoký počet “přátel“ na sociálních sítích, jako jsou Twitter, a Facebook, by mohl být jedním z faktorů, které by byly zvažovány při rozhodování o rozsudku. Deník The Daily Telegraph poznamenal, že změny by měly dát soudům větší pravomoc při odsuzování islámských kazatelů nenávisti. Změny by však také mohly být používány k umlčení otevřených kritiků islámu.

9. května. Podle deníku Guardian, musel týdeník The Sunday Telegraph zaplatit Mohammedu Kozbarovi, generálnímu tajemníkovi mešity ve Finsbury Park,“vysoké odškodné“ poté, co ho falešně vykreslil jako stoupence násilného islamistického extremismu. Mešita ve Finsbury Parku byla vedena radikálním kazatelem Abu Hamzou než byla v roce 2003 uzavřena. Kozbar sdělil, že od té doby pracoval na obnově reputace mešity a zažaloval Telegraph, aby se postavil proti “islamofobní reportáži“. Telegraph odstranil článek ze svých webových stránek, zveřejnil rozsudek, uznal, že článek byl hanlivý a zaplatil náhradu škody ve výši přibližně 30 000 liber (34 000 eur, 40 000 dolarů).

10. května. Centrum nucených sňatků, speciální agentura ministerstva vnitra, podalo zprávu, že v roce 2017 bylo v Británii 1 196 případů potenciálních nebo skutečně vynucených sňatků. V 80 % případů byly obětí ženy; v 256 případech byli obětí muži. Pokud byl věk znám, 15,6 % případů se týkalo obětí mladších 16 let a v 29,7 % případů bylo obětem méně než 18 let. Největší podíl případů (17,9 %) se týkal obětí ve věku od 18 do 21 let. V roce 2017 byly děti z Británie vyslány do 65 různých zemí, aby se podrobily nuceným sňatkům. Čtyři země s nejvyšším počtem případů v roce 2017 byly: Pákistán, 439 případů (36,7 %); Bangladéš, 129 případů (10,8 %); Somálsko, 91 případů (7,6 %); a Indie 82 případů (6,9 %). V roce 2017 nemělo 120 případů (10 %) zámořský prvek, to znamená, že příslušný potenciální nebo skutečně vynucený sňatek se uskutečnil přímo ve Velké Británii.

10. května. Yousef Abdul Latif Jameel, podnikatel a filantrop, daroval 850 000 liber (911 000 eur, 1 075 000 dolarů) na podporu stipendií v Centru pro studium islámu na Cardiffské univerzitě. Centrum, které je součástí Katedry historie, archeologie a náboženství, vzniklo v roce 2005 pro výzkum a studium islámu a muslimů v Británii.

21. května. Quilliam, londýnský think tank věnující se boji proti extremismu, uvedl v nové zprávě - “Legislativa FGM v Británii: národní skandál“, že Británie nedokázala postavit před soud jediného pachatele mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM, Female Genital Mutilation), i když je tato praxe od roku 1985 zakázána. “Skutečnost, že již několik let shromažďujeme podrobné údaje o mrzačení ženských pohlavních orgánů a dosud jsme nedokázali jediný případ dovést k soudu, je hanbou a naprostým zneužíváním tisíců mladých dívek a žen, které podstoupili tuto strašlivou praxi,“ říká zpráva.

22. května. Náboženští poradci mešity Masjid Ramadan v Dalstonu ve východní části Londýna oznámili, že kryptoměna bitcoin je halal (je podle islámského práva přípustná) jako dar, pokud je “převod proveden zákonným způsobem“. Tato mešita, známá také jako mešita Shacklewell Lane Mosque, přijímá dary ve dvou různých kryptoměnách a to v bitcoinu a ethereu. Zayd al Khair, náboženský poradce mešity, uvedl: “Jakékoli peníze nebo měny nejsou ani halal, přípustné, ani haram, nepřípustné.“ Vodítkem je hodnota, kterou reprezentují. Pokud je převod peněz uskutečněn zákonným způsobem, pak jsou tyto peníze halal. “Neznáme vždy zdroj darů v hotovosti, ale přijímáme je v dobré víře.“

22. května. Farooq Rashid, 43 let, z Bradfordu, byl odsouzen na dva roky do vězení za to, že přechovával a sdílel na internetu materiály týkající se džihádu. “Teroristické skupiny, jako je Daeš [ISIS], velmi spoléhají na to, že jejich propaganda bude sdílená na internetu. Cílem propagandy je získat podporu, radikalizovat a vyprovokovat jednotlivce k útokům, jak v zahraničí, tak i ve Velké Británii,“ uvedl Martin Snowden, velitel protiteroristické policie na severovýchodě Anglie.

23. května. Matka, která donutila dceru, aby se provdala za téměř dvakrát tak starého příbuzného, byla odsouzena na čtyři a půl roku do vězení. Bylo to poprvé, kdy byl případ nuceného manželství úspěšně stíhán u anglického soudu. Vynucené manželství je v Británii trestným činem od roku 2014. Korunní soud v Birminghamu vyslechl, jak tato žena odvezla tehdy 17letou dívku do Pákistánu, aby si vzala muže o 16 let staršího. Již několik let před obřadem uzavřela dívka s tímto mužem “manželskou smlouvu“ a otěhotněla ve věku 13 let.

23. května. Deník The Daily Mail uvedl, že internetový prodejce Amazon prodával teroristické náborové materiály a příručky pro výrobu bomb: “Mnoho knih, které radikalizovaly tisíce mezinárodních teroristů, je k dispozici pro okamžité doručení. Některé z nich lze okamžitě stáhnout ve formátu Kindle kdekoli na světě. Problematické tituly jsou prodávány třetími stranami prostřednictvím Amazonu, který jim zajišťuje globální dosah a zapůjčuje jim auru legitimity.“ Poslanec parlamentu za Labouristickou stranu John Mann řekl: 

Amazon poskytuje teroristům pomoc a tím ohrožuje lidské životy. Právě jsme si připomněli výročí pumového útoku v Manchesteru. Amazon si musí být vědom své odpovědnosti. Amazon umožňuje šíření teroristických materiálů. Argumenty o svobodě slova neplatí, pokud jde o teroristy, kteří se snaží rekrutovat další potencionální zabijáky. Amazon musí být podroben detailnímu policejnímu vyšetřování.“

24. května. Baronka Cox a další členové Sněmovny lordů vyzvali britskou vládu, aby vypracováním zákona na ochranu zranitelných muslimských žen “urychleně reagovala“ na prověrku šariatských soudů z roku 2015. Lord Elton prohlásil, že problém soudů šaría “mu připadá větší a naléhavější, než kolik váhy tomuto problému přikládá vláda Jejího Veličenstva“. Baronka Flather obvinila Whitehall, britskou administrativu, že tuto záležitost nebere vážně. Baronka Cox se zeptala, zda bude vláda “příslušnou legislativu řešit prioritně“. V dubnu 2015 vydala baronka Cox 40stránkovou zprávu - “Paralelní svět: zlé zacházení s muslimskými ženami v dnešní Británii“ (A Parallel World: Confronting the Abuse of Many Muslim Women in Britain Today) - která dokumentuje, jak jsou muslimské ženy po celé Británii systematicky utlačovány, zneužívány a diskriminovány soudy šaría, které považují ženy za občany druhé kategorie. Zpráva varovala před lavinovitým šířením islámských tribunálů ve Spojeném království.

25. května. Tommy Robinson, 35letý antiislámský aktivista, byl zatčen a odsouzen za pohrdání soudem při pořizování záběrů účastníků soudního procesu před Korunním soudem v Leedsu. V soudním procesu byli souzeni členové muslimského pedofilního gangu obvinění ze sexuálního zneužívání mladých dívek. Poté, co soudce Geoffrey Marson zakázal médiím informovat o Robinsonově zatčení a uvěznění, následovalo v Británii všeobecné rozhořčení.

29. května. Studie neziskové organizace Pew Research zjistila, že 73 % Britů se považuje za křesťany, přičemž 18 % chodí do kostela. 45 % křesťanů, kteří ve Velké Británii navštěvují kostel tvrdí, že islám je zcela neslučitelný s britskými hodnotami a kulturou. Stejný názor má zhruba stejný podíl nepraktikujících křesťanů (47 %). 30 % nábožensky nezařazených dospělých rovněž tvrdí, že islám je zásadně neslučitelný s hodnotami jejich země. Průzkum dále zjistil, že 69 % těch, kteří se označují za křesťany, by souhlasilo se snížením úrovně přistěhovalectví, v porovnání s 32 % nábožensky nezařazených dospělých.

29. května. Manželský pár byl odsouzen za nucené manželství, protože vylákal svoji 19letou dceru do Bangladéše ve snaze ji donutit k tomu, aby se provdala za svého prvního bratrance, který by díky tomu získal britské vízum. Korunní soud v Leedsu vyslechl, jak rodiče dívce řekli, že pojedou na šestitýdenní dovolenou do Bangladéše, aby navštívili příbuzné. Jen pár dní po příjezdu jí její otec oznámil, že pro ni našel manžela. Oběť, která u soudu nebyla z právních důvodů jmenována, u soudu vypověděla: 

Řekl mi: Už jsem to plánoval roky, ten chlapec je pro Tebe skutečně vhodný, dal jsem mu peníze na univerzitu a je to fakt atraktivní kluk. Snažil se mě donutit, abych řekla ano, ale já v žádném okamžiku ano neřekla. Myslela jsem si, že je to odporné, protože to byl můj první bratranec a stála jsem na svém.“ 

Britské orgány ji před svatbou včas zachránily. Soudce řekl oběma obžalovaným, že až nad nimi bude 18. června vynesen rozsudek mohou očekávat “bezpodmínečné uvěznění“.

29. května. Začal soudní proces za provinění související s terorismem s Anthonym Smallem, 36letým bývalým boxerským šampionem, který v roce 2007 konvertoval na islám. Státní zástupkyně Karen Robinson prohlásila před soudem Old Bailey, že Small “zapřísahal muslimy, aby zahájili násilné akce proti Západu“. Na svém účtu na YouTube se Small označil za “bývalého profesionálního boxera, který nyní pracuje na tom, aby lidstvo vymanil z útlaku demokracie a osvobodil jej pomocí islámu a práva šaría“. Ve videu promluvil proti McDonald’s a Coca Cole a dalším symbolům západního světa. Řekl, že máme volbu buď “přijmout na plamenech grilovaný hamburger, nebo se nechat ožehnout plameny z nebe“.

30. května. Muslimská rada Británie (MCB, Muslim Council of Britain) vyzvala Konzervativní stranu, aby zahájila pečlivé vnitrostranické prošetření výskytu islamofobie. Nejméně pět parlamentních kandidátů Konzervativní strany bylo v posledních týdnech suspendováno a jejich kandidatura byla zrušena, kvůli tzv. islamofobním komentářům. Například 17. dubna byla pozastavena kandidatura Alexandera van Terheyden do místní rady v Hackney poté, co na sociálních sítích nazval islám, “násilnou politickou ideologií“ srovnatelnou s fašismem a komunismem. V reakci na obvinění z islamofobie van Terheyden vysvětlil: 

Prohlásil jsem, že islám je násilnou politickou ideologií. Všimněte si, že jsem použil slovo politickou a ne náboženskou. Všimněte si, že jsem nemluvil o muslimech, ale o politické ideologii. Moje názory byly vždy zcela otevřené. Pokud máte na mysli skutečnost, že často a velmi rád vyjadřuji nespokojenost s komunismem, fašismem, islámem a jinými extrémními politickými ideologiemi, pak to není žádné tajemství.“ 

V prosinci 2015 vládní zpráva zjistila, že MCB je “tajně propojená“ s Muslimským bratrstvem, islámskou fundamentalistickou skupinou, která se zavázala k “civilizačnímu džihádu“ zaměřenému na podkopání liberální demokracie na Západě.

31. května. Khurram Javed z Rotherhamu, 35 let, byl odsouzen na dva roky do vězení za sexuální útok na 16letou dívku. Soudní proces byl součástí operace “Stovewood“ Národní agentury pro zločinnost (NCA), v rámci které se vyšetřuje sexuální vykořisťování a zneužívání dětí v Rotherhamu v letech 1997 až 2013.

31. května. Husnain Rashid z hrabství Lancashire, 32 let, se u Korunního soudu ve Woolwichi přiznal ke třem teroristickým trestným činům, včetně jednoho, při kterém vyzýval k útoku na prince George, syna vévody a vévodkyně z Cambridge, třetího v linii následnictví na trůn. Rozsudek nad Rashidem za jeho trestné činy vykonané od října 2016 do dubna 2018 bude vynesen 28. června.

31. května. Mohammed Aslam Rabani, 61letý dvakrát ženatý bývalý imám mešity v Nottinghamu, byl odsouzen k pěti letům vězení za sexuální útoky na dospívajícího chlapce v podkroví mešity. Rabani chlapce opakovaně napadal v období od června 1990 do června 1993, kdy bylo oběti 12 let. Tento chlapec, který je dnes již ženatý a je otcem, řekl

Imám byl pro mě i pro všechny ostatní otcovská postava. Ani má vlastní rodina by nevěřila tomu, co mi dělal. Bál jsem se, protože bití doma i v mešitě bylo v naší komunitě samozřejmostí. Děti prostě dělaly to, co jim bylo řečeno, a dospělí měli vždy pravdu. Proto jsem o tom nikomu nic neřekl. Navíc jsem si myslel, že je to normální, protože jsem také věřil, že by se Rabanimu mělo důvěřovat. Domníval jsem se, že všechno, co dělal, bylo správné, protože byl imámem a protože byl nejblíže Bohu.“

ČERVEN 2018

1. června. Karam Majdi, 19letý neúspěšný žadatel o azyl, který zřejmě pochází z Egypta, byl odsouzen na sedm let do vězení za znásilnění 14leté dívky, se kterou se seznámil na internetu. Majdi se s dívkou a její kamarádkou sešel na vlakovém nádraží v East Croydonu v roce 2017 a znásilnil ji v nedaleké ubytovně pro mládež. Když Majdi přišel v roce 2016 do Velké Británie, tak o sobě prohlásil, že pochází ze Sýrie a je nezletilý bez doprovodu.

2. června. Skupina až pěti “Asiatů“ přejela autem dospívajícího ragbyového hráče a zbila ho golfovou holí během incidentu, který byl označen za trestný čin z nenávisti. Policie uvedla, že hráč ragbyového klubu Littleborough RUFC Matthew Hayden, 17 let, utrpěl v Rochdale frakturu lebky v důsledku nevyprovokovaného útoku. Ragbyový klub Littleborough RUFC oznámil, že do auta, ve kterém Hayden jel, narazilo jiné auto. Když Hayden z auta vystoupil, tak jej srazilo další auto. Následně byl udeřen do hlavy golfovou holí. Útočníci při útoku vykřikovali rasistické nadávky, které lze považovat za zločin z nenávisti. Detektiv Mark McDowall z vedení policie Velkého Manchesteru incident popsal jako “brutální“ a “nevyprovokovaný“ útok, v jehož důsledku Hayden utrpěl “smrtelně nebezpečné zranění“.

3. červen. Skotskému muslimskému spisovateli Paighamu Mustafovi bylo vyhrožováno smrtí poté, co na Facebooku napsal, že půst mezi svítáním a soumrakem během postního měsíce ramadánu není předepsán Koránem. V řadě výhružných vzkazů pod jeho příspěvkem jeden kritik napsal:

Drž hubu, nebo ti uřízneme hlavu... drž hubu, nebo přijdeš o hlavu... drž hubu, ty káfire, [nevěřící] pse... uřízneme ti hlavu... zabijeme tě káfire.“

Vzkaz napsaný jiným kritikem zněl: “Korán nabádá zabíjet lidi, jako jsi ty, zasloužíš si, abys byl zabit, a my tě zabijeme.“ Mustafa odpověděl:

Myslím, že je důležité zdůraznit, že to není islám, proti čemu jsem. Jednoduše bych chtěl pouze upozornit lidi na rituály, které nejsou součástí Koránu, netvrdím, že je špatné se postit, ale rituální půst tam není nařízen.“

Mustafovi a jeho rodině byla nabídnuta policejní ochrana.

3. června. Hospody po celé Británii odstranily saúdské vlajky během mistrovství světa ve fotbale poté, co si uražení muslimové stěžovali, že islám zakazuje pití alkoholu. Pivovarský gigant Greene King dodal na oslavu mistrovství světa dekorace s národními vlajkami všech 32 týmů, ale protože na saúdské vlajce jsou arabská slova z posvátného islámského textu, muslimové si stěžovali, že když tyto vlajky vlají před hospodou, uráží to jejich náboženství.

3. června. Londýnská katedrála Southwark pořádala “iftár“ večeři - jídlo po západu slunce během postního měsíce ramadánu - jako součást připomínky výročí útoku na London Bridge. Biskup katedrály Southwark, Christopher Chessun, hovořil o “městě míru“ a “společenství míru“ a poté vyzval ty, kteří se shromáždili v katedrále, aby si navzájem vyměnili znamení míru. Místní komunitní aktivista Amir Eden k tomu poznamenal:

Tato událost je další příležitostí jak přivést dohromady lidi různých náboženství a i ty bez vyznání, k oslavě naší vzájemné lásky a soucitu jeden k druhému.“

4. června Safaa Boular, 18letá žena z Vauxhallu v jihozápadním Londýně, byla shledána vinnou z osnování džihádistického spiknutí. V důsledku tohoto činu se stala jednou z nejmladších žen, která byla obviněna a odsouzena za teroristické trestné činy ve Velké Británii. Její starší sestra Rizlaine Boular, 22 let a jejich matka Mina Dich, 44 let, byly obě již předtím odsouzeny za plánování útoku nožem v Londýně. Byla to první plně ženská džihádistická buňka v Británii napojená na Islámský stát.

4. června. Ministr vnitra Sajid Javid řekl, že džihádisté “překroutili svou víru“. Javid uvedl, že po útoku na francouzský satirický časopis Charlie Hebdo v Paříži v roce 2015 měl se svou 11letou dcerou srdcervoucí debatu, když se jí snažil vysvětlit, co se stalo:

Musel jsem jí vysvětlit, že tito vrazi si říkali muslimové a že se dovolávali náboženství mých rodičů a mých prarodičů a nespočetných generací Javidů před nimi.“

Samozřejmě, vím, že to nejsou praví muslimové, ale musíme mít na zřeteli, že se tito lidé za muslimy prohlašují.“

6. června. Ministr vnitra Sajid Javid odmítl kritiky, kteří o něm tvrdí, že není“dostatečně muslimem“ poté, co odmítl tvrzení o rozšíření islamofobie v Konzervativní straně. Řekl, že byl označen za “kokosový ořech“ a “strýčka Toma“ a někteří lidé dokonce pochybovali o tom, zda je “skutečně muslimem“. Javid, “nepraktikující“ muslim, trval na tom, že “muslimové jsou všelijací a rozmanití“.

10. června. Šejk Mohammad Saeed Bahmanpour z Islámského centra Anglie poslal z Londýna z pochodu při příležitosti Dne al-Quds (Al-Quds Day) vzkaz “židovskému lidu Palestiny“: “Můžete si být jisti, že odpor přijde, osvobodí Palestinu a vymaže Izrael z mapy.“ A dodal:

Mé poselství sionistické bandě, která okupuje Palestinu - vaše dny jsou sečteny, ať už odejdete sami, nebo s naší pomocí, vyženeme vás pryč. Vykopneme vás z Palestiny, to vám slibujeme. Možná jsem již starý a možná se nedožiji toho dne, ale slibuji vám mladým lidem, kteří jste tady, že přijde den a vy vpochodujete do Al-Quds.“ (do Jeruzaléma - pozn. překladatele)

11. června. V Sheffieldu byl vydán příkaz na ochranu tří sester ve věku jeden, čtyři a šest let, které jsou ohroženy mrzačením ženských pohlavních orgánů (FGM). Detektivům v hrabství South Yorkshire z policejního útvaru vyšetřujícího zneužívání dětí byl udělen rozkaz ochránit tři dívky poté, co bylo zjištěno nebezpečí, že by mohly být odvezeny ze země za účelem provedení této procedury.

12. června. Charitativní organizace Oxford Against Cutting (Oxford proti obřízce) bojující v Oxfordu proti mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM), zahájila letní kampaň v hrabstvích Oxfordshire, Berkshire a Buckinghamshire, aby zvýšila povědomí u dívek, které mohou být FGM ohroženy. Plakáty byly vylepeny na autobusových zastávkách, školách, nemocnicích, komunitních centrech, billboardech a v autobusech. FGM je ve Spojeném království nezákonné od roku 1985; maximální sazba je až 14 let vězení, ale zatím nebyl nikdo pro tento trestný čin stíhán.

13. června. Členové anglikánské církve v děkanství Worcester East podpořiliambiciózní plán organizace Muslim Welfare Association ve Worcesteru na vybudování nové mešity v centru města, která bude stát kolem 3 milionů liber (3,4 milionu eur, 4 miliony dolarů). Nejvyšší představitelé kostelů sv. Mikuláše, sv. Barnabáše, Krista, sv. Martina, sv. Jana Křtitele v Claines a Všech svatých ve Worcesteru, projevili svou podporou výstavby nové mešity snahu budovat mezilidské vztahy mezi věřícími křesťany a muslimy.

14. června. Nemuslimští policisté se zúčastnili během ramadánu 18hodinového půstu, aby posílili své vztahy s islámskou komunitou. Policie z hrabství Northamptonshire vysvětlila, že cílem tohoto kroku bylo “ukázat jednotu“ a “lépe pochopit“ místní komunitu během muslimského svatého měsíce. Předsedkyně Asociace muslimských policistů v hrabství Northamptonshire Sophie Perveen řekla:

Při organizaci této akce jsem neočekávala, že by se policisté nebo zaměstnanci opravdu postili, protože by to pro ně mohl být docela velký šok, nicméně bylo opravdu povzbudivé, že to udělali.“

Umožnilo to poslat silný vzkaz místní komunitě, že policisté jsou ochotni vyzkoušet různé přístupy, aby lépe porozuměli různým komunitám, jejich potřebám a lépe pochopili, jak to ovlivňuje jejich životy.“

15. června. Omar Mohamad, 62letý muž z Readingu, který udeřil holí do tváře policistu na manifestaci na podporu Tommyho Robinsona v Hyde Parku, se vyhnulvězení. Seržant Guy Rooney byl při útoku silně pohmožděn. Soudce Richard Blake při vynesení podmíněného trestu vězení na 26 týdnů pronesl:

Vidím, že velmi potřebujete tuto hůl při své chůzi, ale vy jste ji použil jako zbraň. Popadl jste tuto hůl a udeřil s ní policistu do obličeje. A nepochybně jste mu touto holí způsobil značné zranění.

Je vám šedesát dva let a máte dobrou pověst a charakter.“ Prožil jste šedesát dva let, aniž byste se dopustil nějakého přestupku. Vzhledem k vašemu špatnému zdraví a předcházející dobré pověsti vás odsuzuji jen podmíněně.“

16. června. Bezpečnostní kamera v Southgate v severním Londýně zachytila řidiče rychlého občerstvení bangladéšské restaurace, jak vyrval křesťanský kříž z domovních dveří jedné ženy a hodil ho na zem, před tím, než jí doručil jídlo.

Georgia Savva, 48letá věřící Řecké pravoslavné církve a pracovnice v peněžnictví, se právě chystala odejít do práce, když si všimla, že kříž, který byl po celá léta umístěn na vstupních dveřích jejího bytu, je rozlámaný na kousky a je pohozený na rohožce. Řekla:

Nezáleží na tom, jaký je váš osobní názor, ale takhle se k lidem nesmíte chovat. Lidé si příliš dobře uvědomují věci, které jsou antimuslimské nebo antisemitské, ale dosud se nikdo ani nepokusil pojmenovat podobné incidenty jako antikřesťanské.“

18. června. Začal proces s Mohiussunnathem Chowdhurym, 27letým mužem z Lutonu, který v srpnu 2017 v Londýně najel svým autem do policejní dodávky. Soud si vyslechl, jak před Buckinghamským palácem z nenávisti ke královně napadl policii samurajským mečem. Když se s ním střetli dva policisté, Chowdhury vykřikoval “Alláhu Akbar“ („Alláh je největší“). Soud také vyslechl obsah zprávy, kterou poslal své sestře:

Řekni všem, že je mám rád a že by měli bojovat s nasazením svého života i majetku proti nepřátelům Alláha. Královna a její vojáci se budou všichni smažit v pekelném ohni. Pouští se do války s muslimy po celém světě a zabíjejí je bez milosti. Jsou to nepřátelé, a Alláh chce, abychom proti nim bojovali.“

18. června. Sikander Khan z Park Hillu v Rochdale byl odsouzen na čtyři roky do vězení poté, co ho porota shledala vinným z úmyslu spáchat sexuální trestný čin. Soud si vyslechl, jak jeho oběť spala ve svém domě se svými dětmi, Khan vnikl do domu bez povolení a vydal se po schodech nahoru s úmyslem sexuálně ji napadnout. Vstoupil do ložnice ženy, oběť se ale probudila a postavila se mu na odpor. Policie uvedla, že poté “vytvořil celou pavučinu lží“, aby se z toho dostal.

22. června. Khawla Barghouthi, 21letá dívka, která přišla do Británie z Tuniska před deseti lety, byla odsouzena na dva roky a čtyři měsíce do vězení za to, že neřekla policii, že první britská plně ženská džihádistická buňka plánuje v Londýně útok. Barghouthi byla přítelkyní Rizlaine Boular, 22 let, která plánovala v Londýně spáchat zvěrstvo se svojí mladší sestrou Safaou Boular, 18 let a matkou Minou Dich, 44 let. Soudce Mark Dennis QC k tomu poznamenal:

Vypadá to, že jste pečlivá a inteligentní osoba. Nejenže jste neoznámila tuto záležitost, nebo jste alespoň nevyvolala poplach ve dnech před svým zatčením, abyste tak pomohla ochránit ostatní, a to včetně vaší přítelkyně, před možnými škodami, vy jste ale udělala jen málo, pokud vůbec něco, abyste ji od jejího násilného činu odradila.“

Barghouthi bylo také řečeno, že jí po ukončení trestu odnětí svobody hrozí automatická deportace.

22. června. Mustafa Musa, ředitel islámské internátní školy zvané “muslimský Eton“, byl propuštěn poté, co policie našla zbraně a více než 400 000 liber (450 000 eur, 530 000 dolarů) v hotovosti v bytě jeho syna v areálu školy. Ozbrojení policisté byli povoláni do školy Darul Uloom, nezávislé islámské školy v Chislehurstu, v jihovýchodním Londýně 30. května, po hlášeních o muži mávajícím střelnou zbraní. Musa byl následně zatčen kvůli podezření z praní špinavých peněz. Ministerstvo školství podalo k soudu návrh na uzavření školy, přičemž vyjádřilo znepokojení nad bezpečností 155 žáků školy. Magistrátní soud ve Westminsteru rozhodl, že škola může pokračovat v činnosti, pokud Musa a jeho syn nebudou mít v budoucnu se školou “nic společného“.

23. června. Noviny The Mail on Sunday oznámily, že v letošním roce bude propuštěno z vězení až 80 ze 193 vězňů odsouzených za teroristické trestné činy spáchané v letech 2007 až 2016. Mezi nimi je i Anjem Choudary, který má být propuštěn v říjnu poté, co mu byla prominuta více než polovina z pěti a půl letého trestu za podporu Islámského státu. Choudary, 51 let, bude držen ve státním bezpečném domě v severním Londýně bez možnosti vycházek a nebude mu umožněno kázat, ani osobně ani na internetu.

25. června. Shamraize Bashir, 34letý muž z Bradfordu, se vyhýbal vězení poté, co při antisemitské tirádě obviňoval židy z kouření konopí během ramadánu. Bashir byl zatčen na letišti v Manchesteru po opuštění letadla z Tel Avivu. Své spolucestující dohnal k slzám přívalem antisemitských urážek. V probační zprávě přečtené u soudu bylo uvedeno:

Doporučoval užívání konopí před letem letadlem a zvláště během ramadánu, což mohlo mít vliv na jeho chování. Existuje však malé riziko vážné škody a malé nebezpečí opakování.“

26. června. Khalid Ali, 28letý instalatér z Edmontonu v severním Londýně, byl odsouzenza plánování teroristického útoku ve Westminsteru a sestrojení bomby pro Taliban. Prokurátoři řekli, že Ali zatčený v dubnu 2017, byl přistižen se třemi noži, určenými pro použití při “vražedném útoku“ na politiky a policii. Ali řekl, že chtěl pouze předat “vzkaz“ britským úřadům a přitom tvrdil, že nože měl na svou ochranu. Porota Old Bailey ho obvinila z přípravy teroristického činu ve Velké Británii a ze dvou případů úmyslné držby výbušné látky. Rozsudek nad Alim bude vynesen 20. července.

27. června. Sameena Ahmed, 47letá žena z Thornhill Lees, se u soudu přiznala k napadení a útoku spojenému s bitím. Řekla, že napadla svoji těhotnou sousedku, protože trpěla bolestmi hlavy kvůli půstu během ramadánu.

29. června. Charitativní komise, regulátor charitativních organizací, oznámila, že zahájila vyšetřování Fazal Ellahi, charitativního sdružení, které provozuje mešitu v Birminghamu. Imám mešity byl obviněn z toho, že v řadě kázání v mešitě, určených pro třídy dětí povzbuzoval v šesti případech k terorismu a ve dvou případech k podpoře zakázané organizace.

30. června. Mubarek Ali, 35letý vůdce gangu sexuálně zneužívajícího děti v Telfordu, byl propuštěn z vězení po odsezení méně než poloviny svého trestu. Ali byl v roce 2013 odsouzen na 22 let do vězení za to, že provozoval “hanebný“ gang sexuálně zneužívající bezbranné mladé dívky, někdy jen 13leté, a prodával je na sex po celé zemi. Lucy Allan, poslankyně parlamentu z Telfordu, vyjádřila nad tímto rozhodnutím rozhořčení:

Oběti a veřejnost očekávali 22letý trest, který by znamenal, že by komunita mohla mít dost času na uzdravení a oběti by mohly žít dál svůj život.“

V tomto případě vidíme, že jeden z hlavních pachatelů je propuštěn do společnosti jen pět let po soudním řízení.“

Nepřijatelné v tomto případě bylo, že soudní orgány se žádným způsobem nepokusily oslovit tyto mladé ženy a připravit je na tuto zcela neočekávanou událost.“

Ještě horší je vyhlídka, že tato osoba se může vrátit do Telfordu a přirozeně tak vyvolat v obětech obrovské obavy.“

(překlad původního textu: Multiculturalism and the Transformation of Britain in 2018: Part I – Josef Janeček, Libor Popovský)

Zdroj: cs.gatestoneinstitute.org

Kern Soeren