Rusko: „Výmysly“ USA o ruských vojenských operacích ve Venezuele!

Rusko jasně uvedlo účel příchodu svých vojenských specialistů-instruktorů do Venezuely, o vojenských kontingentech není řeči.

„Spekulace o vojenských operacích jsou neopodstatněné,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová.

Maria Zacharovova„Příchod ruských odborníků v rámci vojensko-technické spolupráce do Venezuely stále vyvolává nervózní reakci ve Washingtonu. Dokonce prohlásili, že USA budou na území Venezuely vnímat zástupce ozbrojených sil zemí mimo západní polokouli jako provokativní akce, které ohrožují mír a bezpečnost v regionu,“ uvedla Zacharová v komentáři na internetových stránkách ruského ministerstva zahraničí.

Mluvčí se dále rétoricky zeptala: na jaké právním základě činí USA taková prohlášení?

Na základě mezinárodního práva?

Na základě vnitřních amerických zákonů?

Na základě jakýchkoliv právních norem, které nikdo nezná?

Dodala, že by ráda upozornila politiky Washingtonu na geografickou mapu. „Část území Ruské federace – poloostrov Čukotka – se nachází přesně na západní polokouli. Takže pro Rusko je americký kontinent blízkým sousedem,“ vysvětlila diplomatka.

Zacharová zdůraznila, že Rusko jasně uvedlo účel příchodu svých specialistů do Caracasu“ (jedná se o zaučování na ruské vojenské technice dodávané od roku 2005 v rámci uvedené dohody – kdy Venezuela pořídila množství dopravních a vojenských vrtulníků typu „Mi“, stíhačky Su-30 a další včetně tanků – pozn. red.).

„Nezle mluvit o žádných vojenských kontingentech. Proto spekulace o průběhu jakýchsi „vojenských operací“ Ruska ve Venezuele jsou naprosto neopodstatněné,“ uvedla Zacharová.

„Washington se snaží se připisovat Moskvě plány, které sám provádí ve vztahu k této zemi. Je opět arogantně ohlašováno, že na stole leží „všechny možnosti“. V této souvislosti by bylo hezké například zjistit, co dělají mnozí američtí vojenští instruktoři v Kolumbii, která s Venezuelou sousedí, a proč Bílý dům začal zvát svého druhého souseda, Brazílii, do NATO,  v protikladu k chartě a dokonce i názvu Severoatlantického bloku?“ poznamenala.

Připomněla také, že Washington stále považuje za relevantní „Monroeovu doktrínu“, která považuje Latinskou Ameriku za exkluzivní sféru vlivu Spojených států. 

„Jenže Venezuela, kde mají v úctě pravidla slavného bojovníka proti kolonialistům Simona Bolívara, opět odmítla poslouchat diktáty a nadále che nezávisle určovat, jak žít a s kým se přátelit. Stratégům Washingtonu je prostě líto, že nemají stroj času, aby Zemi vrátili do 19. století,“ dodala Zacharová.

„Z naší strany doporučujeme Spojeným státům, aby přestaly vyhrožovat Venezuele, škrtit její ekonomiku a netlačily ji do občanské války, čímž otevřeně porušují mezinárodní právo. Vyzýváme všechny venezuelské politické síly, aby vzaly v úvahu zájmy vlasti nad jejich vlastní ambice, tedy k dialogu. Jsme připraveni plně podpořit jeho provedení,“ dodala Zacharová.

Zdroj: prvnizpravy.czmid.ru

-mk-