Bulharský lidový šperk

Bulharsky lidovy sperkOd 2. března do 22. července 2012 probíhá v Historickém muzeu (filiálka Národního muzea: Národopisné muzeum – Musaion, Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, Praha 5) výstava bulharských šperků a dalších jedinečných předmětů.

Výstava představuje unikátní předměty z oblasti Bulharska a přibližuje historický vývoj bulharského šperku v tradičním prostředí i jeho spojení s lidovým krojem.

Návštěvníci si mohou prohlédnout unikátní kolekci bulharských šperků Regionálního etnografického muzea Plovdiv a pět vzácných krojových celků z různých oblastí Bulharské republiky.

Vystavena je i sbírka bulharských lidových šperků Národního muzea a zajímavé krojové součástky – výšivky, textilie, obuv a další.

Bulharský lidový šperk disponuje vyváženou formou a výzdobou, které se utvářely po staletí. Ve šperkařské výrobě se projevují prvky středověkého a dokonce i antického vysokého umění, bulharský lid si ale v průběhu věků vytvořil i své vlastní tvary a specifické typy výzdoby. Šperky užívané v lidovém prostředí vyráběli školení řemeslníci ve městech a jsou pozoruhodné především díky svým archaickým a unikátním tvarům.

„Podle ženiných šperků, jejich materiálu, barvy a ozdob na šatech se soudilo na zámožnost domácnosti“.

Do šperků bulharské ženy ukládaly velkou část mincovního bohatství své rodiny. Výstava obdobně představí bohatství bulharského lidového šperku - náhrdelníky, čelenky, prsteny, náušnice, náramky, jehlice, ale i opasky a pásky zdobené vkládanými perleťovými a vyřezávanými destičkami s různými náboženskými i světskými motivy, včetně šperků využívaných jako magické amulety a talismany. Představeny budou nejen unikátní soubory šperků, ale i technologie jejich zpracování a využití v kontextu bulharské tradiční lidové kultury.

Výstavu připravilo Národní muzeum ve spolupráci s Regionálním etnografickým muzeem Plovdiv a Bulharským kulturním institutem. 

Zdroj: s využitím materiálů nm.cz

-mm-