Noc kostelů otevře přes 1600 chrámů, kaplí a modliteben

PRAHA - Více než 1600 kostelů bude dnes večer a v noci otevřeno, aby se zapojily do dalšího ročníku Noci kostelů. Připraveno je okolo 7700 programů, na návštěvníky čekají koncerty, workshopy, přednášky a komentované prohlídky bohoslužebných prostor.

Informace o programu i místech, která bude možné letos navštívit, jsou k dispozici na webu Noci kostelů. Loni bylo po celé České republice zaznamenáno více než půl milionu návštěvnických vstupů. Podle výzkumu agentury IBRS, který si nechala vypracovat Česká biskupská konference, je Noc kostelů mezi lidmi nejvíce reflektovanou církevní akcí.

Noc kostelů je i pro nejširší veřejnost příležitostí poznat kulturní hodnotu kostelů, ale také se seznámit s křesťanstvím prostřednictvím hudby, výtvarného umění, divadelního představení, rozhovoru či setkání. Lidé se mohou podívat do sakristií, klášterních zahrad, zvonic a krypt, vystoupat do věží nebo si zkusit zahrát na varhany.

V České republice se první Noc kostelů uskutečnila v roce 2009. Inspirací jí byla Vídeň, kde se akce koná od roku 2005. Akce vznikla náhodou, když o rok dříve nechal kostelník jednoho z vídeňských chrámů při úklidu otevřené dveře. Kolemjdoucí potom se zájmem do kostela vstupovali. Noc kostelů se koná také na Slovensku, v Estonsku a v roce 2016 se k ní připojilo Švýcarsko.

Zdroj: christnet.eu

-mk-