Huysmans Jan-Baptista

Jan-Baptista Huysmans (též Jean Baptiste Huysmans, 25. dubna 1826, Antverpy – květen 1906, Hove) byl belgický malíř, jenž proslul svými obrazy s tematikou Orientu.

Život

Jan-Baptista Huysmans se narodil v Antverpách, v letech 1843–1849 studoval na Královské akademii krásného umění (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten). Od roku 1856 se pravidelně vydával na cesty do Orientu – navštívil mimo jiné Řecko, Osmanskou říši, Sýrii, Palestinu, Egypt a Alžírsko. Fascinovaly ho především místní lidské typy, lokální exotický oděv i nezvyklé scenérie. Na cestách si vedl deníky a skicáře, z nichž se některé dochovaly.

Prakticky celý tvůrčí život působil v Paříži, na stáří se ovšem odstěhoval zpět do rodných Antverp.

Od roku 1853 pořádal výstavy, mimo jiné v Glasgow, Manchesteru či Paříži.

Dílo

Huysmansův odkaz se dnes soustředí především na jeho orientalistické kompozice, I když jeho výtvarná škála byla daleko širší. Kromě krajinných scenérií rovněž maloval náboženské motivy – rozměrná plátna si u něj objednávali kněží v Jeruzalémě i v belgických městech Gheel a Comines.  

Jako malíř Orientu byl Huysmans ovlivněn největším mistrem tohoto žánru Jeanem-Léonem Gérômem. Navazoval také na populárního britského malíře-orientalistu Johna Fredericka Lewise (1804–1876). Jeho styl měl komornější povahu, až na několik výjimek (např. obraz Příchod nevěsty k syrskému královskému dvoru) zachycoval spíše domácí každodenní scény.

Vydal také své ilustrované paměti Cesty do Itálie a Orientu v letech 1856–1857 (Voyages en Italie et en Orient en 1856-1857. Notes et Impressions 1857) a Ilustrované cesty do Španělska a Alžírska (Voyage illustré en Espagne & en Algérie, 1862).

Literatura:

Lynne Thornton, Les Orientalistes Peintres voyageurs, ACR Édition Poche Couleur, Courbevoie, 1994.

Díla autora