Morisotová Berthe

Berthe Morisotová (14. ledna 1841, Bourges, Cher, Francie – 2. března 1895, Paříž, Francie) byla francouzská malířka, členka pařížské umělecké skupiny, která vešla ve známost jako impresionisté. Gustave Geffroy ji v roce 1894 zařadil mezi „tři nejvýznamnější impresionistické malířky“ po boku Marie Bracquenmondové a Mary Cassattové. V uznávaném pařížském Salonu poprvé vystavovala v roce 1864. Její dílo bylo vybráno pro šest následujících výstav této přední francouzské umělecké instituce. V roce 1874 se však přidala k zásadní výstavě impresionistů, již byli Salonem odmítáni.

Berthe Morisotová namalovala kolem 300 obrazů. Hlavními náměty byly ženy a děti – většinou sestry s rodinami nebo dcera Julie, kterou portrétovala pravidelně – od batolete na obraze „Kojná“ po dospívající dívku na obraze „Juliina vidina“.

Umělecký talent sester Berthe a Edme pomáhala rozvíjet jejich matka. Obě se učily u krajináře Corota, který je přiměl k malování v plenéru a podnikal s nimi malířské výpravy mimo Paříž. V létě roku 1862 cestovala Pyrenejemi celá rodina, neboť sestry nesměly zůstat bez doprovodu. Otec – velmi dobře situovaný vládní úředník – jim nechal postavit na zahradě ateliér, matka pak často zvala do domu malíře a hudebníky.

Berthe přitahovala zejména Edouarda Maneta. Zachytil ji dokonce v obraze „Balkon“, vystaveném na Salonu roku 1869, stal se jejím rádcem a nakonec i švagrem. Když se provdala za Eugéne Maneta, začala vytvářet obrazové cykly podle vlastních představ. V jejich novém domě v Bourgavilu se pravidelně pořádaly společenské večírky pro umělce a spisovatele, mezi nimiž nechyběli Degas, Caillebotte, Monet, Pissarro, Whistler, Puvis de Chavannes, Renoir a Mallarmé.

Není pochyb, že bohaté rodinné zázemí dávalo Berhe Morisotové větší šanci se prosadit než ženám méně privilegovaným. K tomu, aby se roku 1874 odvážně připojila k impresionistům, však nepotřebovala ani nápovědu ani protekci – a navzdory tomu, že někteří její kolegové se na ženy jako na umělkyně dívali svrchu, se dokázala stát (a zůstat) – skutečně profesionální malířkou.

Umělkyně se narodila v roce 1841 v Bourges jako dcera státního úředníka. To, že Berthe bude studovat umění, rozhoduje de facto její matka v roce 1858. V letech 1860 až 1862 studuje malířství u velkého umělce Corota a v roce 1864 poprvé vystavuje na Pařížském salonu.

V roce 1868 cestuje po Španělsku.

V roce 1874 uzavírá sňatek s Eugénem Manetem, bratrem Edouarda Maneta a v letech 1874 až 1886 vystavuje na všech výstavách impresionistů.

V roce 1878 přichází na svět dcera Julie. V následujících letech si spolu s manželem staví dům v Paříži, který se stává místem, kde se scházejí nejvýznamnější umělci té doby.

V roce 1892 umírá její manžel Eugéne. O tři roky později, v roce 1895, Berthe Morisotová umírá na chřipku v Paříži.

Literatura:

GEFFROY, Gustave. Histoire de lʼImpressionnisme, La vie artistique 268. Paris: Dentu, 1892–1903.

DENVIR, B. The Chronicle of Impressionism: An Intimate Diary of the Lives and World of the Great Artists. London: Thames & Hudson, 2000, s. 29–79.

CUNNINGHAM, Antonia. Impresionisté. Praha: Slovart, 2004.

TURNER, J. From Monet to Cézanne: Late 19th-century French Artists. Grove Art. New York: St Martinʼs Press, 2000, s. 319.

 

 

Díla autora