Šest let vězení a 300 ran pro libanonského křesťana za to, že obrátil mladého Saúda na křesťanství

Saudskoarabská města jsou moderní pouze na první pohled.Saúd byl odsouzen společně s Libanoncem. Oba byli kolegové mladé ženy, která po své konverzi uprchla do Švédska. Dívka nyní žije pod ochranou nevládních organizací a už se nikdy nechce vrátit domů.

Soud v Al-Khobar, saúdském městě na východ od zálivu, odsoudil libanonského křesťana k trestu vězení a zbičování za to, že obrátil mladého Saúda na křesťanství a pomohl mladé ženě k útěku ze země. Libanonec je považován za organizátora a byl odsouzen k šesti letům vězení a 300 ranám bičem. Saúd byl jako spolupachatel odsouzen ke dvěma rokům vězení a 200 ranám. Oba společně s onou dívkou pracovali v pojišťovně. Odsouzení oznámili, že se proti rozsudku odvolají.

Případ, který začal loni koncem července, způsobil rozruch v Saúdské Arábii, ultrakonzervativním království, kde je státním náboženstvím přísná podoba islámu. Muslimové, kteří konvertují k jinému náboženství, riskují trest smrti.

Vyšetřovatelé zatím neprozradili totožnost mladé ženy, která se již několik měsíců skrývá ve Švédsku a odmítá se vrátit domů navzdory výzvám své rodiny a jednáním mezi saúdským velvyslanectvím ve Stockholmu a švédskými úřady o jejím vydání. V současné době je pod ochranou nevládních organizací a na videonahrávce, která se nedávno objevila, prohlašuje, že se svobodně a bez nátlaku rozhodla konvertovat ke křesťanství.

Zdroj: AsiaNews

-mk-