K tahákům letošní Smetanovy Litomyšle patří mimo jiné i vystoupení Vojtěcha Dyka

Logo festivaluHudební festival Smetanova Litomyšl, která v letošním roce vstoupí do svého 55. ročníku, začíná již za pár dnů. Během osmnácti dní od 13. do 30. června přinese dvacet tři pořadů, navíc po skončení „litomyšlské“ části bude pokračovat až do 4. července pěti představeními na letní stagioně v Nových Hradech.

O začátek festivalu se postará Česká filharmonie s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem, který zámecké nádvoří rozezní tóny cyklu symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany. Hudební zážitek slibuje také závěrečný koncert. O ten se postarají dva spojené symfonické orchestry a smíšený sbor, kteří si pro tuto příležitost připravily Bernsteinovy Symfonické tance z West Side Story, Rózsovu suitu z hudby k historickému velkofilmu Ben Hur a impozantní skladbu Exodus polského skladatele zejména filmové hudby Wojciecha Kilara.

Návštěvníci, kteří si Smetanovu Litomyšl nenechají ani v letošním roce ujít, se mohou těšit také na barokní operu Henryho Purcella Královna víl, která v loňském roce sklidila obrovský úspěch. Po šesti letech se také vrátí do Litomyšle oblíbená Orffova Carmina Burana, tentokrát v kombinaci s poemou Zvony Sergeje V. Rachmaninova na slova Edgara Allana Poea.

Dramaturgové 55. ročníku věnovali mnoho prostoru na festivalu rovněž komorní hudbě. Legenda české klavírní školy Jan Novotný přednese výhradně skladby Bedřicha Smetany, Poctu Vaňhalovi složí varhanice Lucie Žáková spolu se Smíšeným pěveckým sborem KOS Litomyšl a Komorní filharmonií Pardubice. V Chrámovém matiné pro varhany a žestě se představí Aleš Bárta a Prague Brass Ensemble. Zahraničními hosty tentokrát budou orchestr Camerata Chicago a komorní sbor a capella Khorikos New York. V externím koncertu ve Svitavách Hommage a Čajkovskij nejlepšího českého violoncellistu Jiřího Bártu doplní jihokorejský houslový virtuos Edwin E. S. Kim.

Třešničkou na „festivalovém dortu“ bude speciální koncert dramaturga Vojtěcha Stříteského, který sám připravil k příležitosti 30 let své spolupráce s festivalem. Za zmínku určitě stojí také účast zpěváka Vojtěcha Dyka na festivalu, který vystoupí ve dvou Koncertech na přání společně s B-Side Bandem Josefa Buchty. Vedle jazzových evergreenů uvedou cover verze světových rockových hitů v energických swingových aranžmá, ale chybět nebudou ani některé novinky ze světa klasické hudby. Mimochodem, vstupenky na tento koncert byly vyprodány téměř hned po uvedení do předprodeje. A to letos cena vstupenek oproti předchozím rokům mírně vzrostla.

Jeden z nejstarších hudebních festivalů

Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl je po Pražském jaru druhým nejstarším hudebním festivalem v České republice a zároveň patří k největším pravidelným festivalům klasické hudby u nás.Centrem festivalového dění je areál Státního zámku Litomyšl, který byl v roce 1999 zapsán na seznam kulturního světového dědictví UNESCO. Hlavní pořady se konají zejména v akusticky dokonalém II. nádvoří s unikátním výsuvným zastřešením, ale také v audienčním sále zámku, jeho unikátním divadélku a kapli, v litomyšlských chrámech, ve Smetanově domě a pravidelně též ve vybraných místech Pardubického kraje. Kompletní program festivalu najdete na stránkách http://festival.smetanovalitomysl.cz/.

Zdroj: vasevec.cz

Matějková Markéta