Dílo ikonopisce Andreje Rubljova čeká nový zásadní výzkum

Detail ikony Starozákonní Trojice Andreje RubljovaPřed několika dny ministerstvo kultury Ruské federace oznámilo, že vyčlenilo 600 tisíc rublů (cca 420 tisíc Kč) na projekt, jehož cílem je prozkoumat 80 děl nejslavnějšího ruského ikonopisce všech dob Andreje Rubljova (asi 1360–1370 – asi 1426–1430).

Podle agentury INTERFAX je cílem rozsáhlého projektu, který nemá v ruské kunsthistorii analogii, získat nové údaje o tom, které z děl patří skutečně Rubljovovi. Poznamenejme, že ruští experti odhalili řadu jeho prací poměrně „nedávno“, totiž na počátku 20. století. Od té doby již proběhl zásadní výzkum několikrát a ikony a fresky Andreje Rubljova se staly celosvětovým kulturním dědictvím mimořádného významu.

Veškeré dosud známé dílo věhlasného malíře ikon bude důkladně zmapováno, vyfotografováno a zpracováno v digitální podobě, částečně také za pomoci rentgenu a ultrafialového záření. Kromě toho rovněž proběhne vizuální výzkum a termická, mikrochemická a spektrální analýza pigmentů. Cíl je jasný – definitivně stanovit umělecký styl Andreje Rubljova, jeho individuální rysy a škálu využívaných barev.

Vposledku pak budou určena díla, jejichž autorství je nepochybné, a s nimi poté srovnány ikony a fresky, jejichž autorství vzbuzuje pochybnost.

„Tyto údaje nám mimo jiné konečně pomohou rozlišit práce samotného Rubljova od děl jeho „spolubratra“ a rádce Daniila Čorného“, prohlásil zástupce ministerstva.

„Je to tak: prohlašujeme, že je Rubljov hrdostí země, dokonce slavíme Rok Rubljova v Rusku, ale přitom nemůžeme přesně říci, která z jeho děl jsou autentická“, prohlásil restaurátor Alexandr Trezvov.

Zdroj: z materiálů informačních agentur

-mp-