Ve Finsku byla vydána kniha o dětském GULAGu – juvenilních koncentračních táborech

Slavná finská právnička Leena Ikonen prezentuje svou knihu „Úplně tajně“. Kniha vypráví o realitě finského systému dětských koncentračních táborů a juvenilní justice: jak jsou odebírány děti od rodičů bez důvodu, bez soudu a vyšetřování. Sociální služby mohou kdykoli bez rozhodnutí soudu, bez důvodu a vysvětlení oznámit rodičům, že jejich dítě bude žít v soukromém dětském domově a bude navždy izolováno od svých rodičů.

Kniha popisuje, jak dětem mohou zakázat jakýkoli kontakt s rodiči, kteří se začnou proti tomuto gestapu stavět.

Autorka knihy – právnička Leena Ikonen - mnoho let pracovala s oběťmi juvenilní justice po celém Finsku. Teď shromáždila veškeré své zkušenosti v jednu rozsáhlou práci. Jejím výsledkem je kniha: finské „souostroví Gulag“ o dětských koncentračních táborech.

Kniha podává svědectví dětí odebraných juvenilní justicí. Zde je jedno z nich: „Musím sedět po dobu 2-3 hodin na dřevěném stolku, tváří k betonové stěně. Nemohu se setkat se svou rodinou, nesmím jim telefonovat. Mám se tu velmi špatně. Já z toho utrpení umřu. Prosil jsem Boha, aby se nade mnou smiloval. Dál už nemohu, nemám sílu. Toto není život dítěte. To je mučení. Nemohu přijít na to, co jsem udělal zlého, že tu musím sedět. Jsem obrán o všechno: o teplo domova, svobodu, rodinu, štěstí, radost, bezpečí a mnoho jiných věcí. Proč? Chci domů, kde jsem se cítil dobře a byl jsem šťastný.“

Zdroj: freeglobe.cz

-mp-