Patriarcha Kirill odsoudil Západ za duchovní odzbrojování křesťanů

Patriarcha KirilNejvyšší představitel ruské pravoslavné církve, patriarcha Kirill, dnes (7.1. pozn.red.) odsoudil Západ, že přes vší obranu lidských práv a svobod porušuje právo otevřeně vyznávat křesťanskou víru. Komercionalizace a vytěsňování původního, náboženského smyslu Vánoc, které pravoslavní věřící slaví právě dnes, má podle preláta nebezpečné následky.

"Je to politická akce, cílevědomé vytěsňování křesťanských hodnot, včetně křesťanských svátků, ze života lidí. Je to duchovní odzbrojování mas. Je to neuvěřitelně nebezpečná tendence," prohlásil Kirill v rozhovoru pro ruskou státní televizi.

O tom, že se věřícím brání otevřeně se hlásit ke své víře, vypovídají podle něj případy ze západní Evropy, kdy se prý televizním moderátorkám či zdravotním sestrám zakazuje nosit křížek.

"Samozřejmě, křesťanské hodnoty se v Evropě nepochybně zachovávají v životě lidí (...). Ale obecná politická tendence, obecné počínání elit má bezpochyby protikřesťanský a protináboženský charakter," řekl podle agentury Interfax. "Zažili jsme éru ateismu, a tak se chce volat do celého světa: 'Lidé, vzpamatujte se!'," dodal.

Patriarcha kritizoval také závislost na internetu. "Není to nic jiného než zotročování vědomí a dokonce vůle. Znám lidi, kteří celé dny vysedávají před obrazovkou, před monitorem počítače či tabletu a propadají této realitě. Člověk začíná i virtuálně cítit. Navazují virtuální milostné vztahy, stávají se virtuální tragédie a konflikty. Noříme se do království křivých zrcadel," varoval. Tendence podle něj svědčí o duchovní krizi, protože internet je i "odrazem vnitřního duchovního světa lidské civilizace", a nad tím by měla přemýšlet především církev.

Po zhroucení komunistického režimu zažilo pravoslaví obrodu a k víře se nyní hlásí většina Rusů. Ale z více než deseti milionů Moskvanů podle policie zavítalo v noci na dnešek na vánoční bohoslužby okolo 230.000 lidí, v celé zemí asi dva miliony z více než 140 milionů obyvatel země. V Grozném, správním středisku převážně muslimského Čečenska na severním Kavkazu, se sešly dvě stovky pravoslavných věřících.

Ruská církev se nadále přidržuje juliánského kalendáře, a tak vánoční svátky slaví s přibližně dvoutýdenním zpožděním za středem a západem Evropy. Pro většinu Rusů ale hlavní svátek připadá na Nový rok, kdy se rovněž nadělují dárky.

Patriarcha se v interview podle serveru Newsru také svěřil, že se modlí za Ukrajinu a její lid, protože zemi hrozí "rozdělení národa" a "občanská konfrontace". Odsoudil přitom ty ukrajinské duchovní, kteří "burcují lid na barikády" při opozičních demonstracích v Kyjevě, ačkoli posláním církve je podle Kirilla sloužit klidu a jednotě. Varoval také, že v revolucích jde hlavně o "uvolnění vášní" a "výměnu elit" a hezké ideje končívají terorem a diktaturou.

Zdroj: christnet.cz

-mp-