Křesťané v Mosulu mají na vybranou tři možnosti

Křesťanští uprchlíci z MosuluNeděle pro mnohé křesťany kromě jiného znamená návštěvu kostela. Neplatí to však pro křesťany v Iráku. Jak podrobně popisuje Svobodná Evropa, tamní křesťané nejen že nemají šanci navštívit své kostely, jsou dokonce vyháněni z vlastních domovů.

Rawan Jinan, 25letá křesťanka z iráckého města Mosul, řekla, že nevěřila vlastním uším, když dostala příkaz opustit své město do 24 hodin.

Příkaz dostala ve formě dopisu, který doručil do každé křesťanské domácnosti Islámský stát, původně známý jako „Islámský stát v Iráku a v Levantě“. Jde o radikální sunnitskou džihádistickou organizaci, napojenou na Al Kajdu.

Má pod kontrolou zmíněný Mosul, druhé největší irácké město. Dopis nabízel křesťanům tři možnosti: konvertovat na islámskou víru, začít platit měsíčně daň za praktikování jiné víry, nebo se dát popravit v případě, že se rozhodnou zůstat v Mosulu.

Jinan, která je v současnosti s manželem v uprchlickém táboře v Kurdské autonomní oblasti, na dopis zpočátku jenom nevěřícně koukala. Byli jsme připraveni na cokoliv, ale nečekali jsme, že budeme muset opustit za takových okolností naše město, říká. Když jsme poprvé slyšeli, že křesťané mají Mosul opustit, domnívali jsme se, že je to kvůli ostřelování. Ani ve snu nás nenapadlo, že nás vyženou.

Původně pochopili manželé dopis tak, že se v něm psalo o evakuaci, nikoliv o vyhoštění. Mají dvě malé děti, syny ve věku 4 roky a 18 měsíců. Nejdřív se šířily zvěsti, že Islámský stát náboženským menšinám zaručí ve městě bezpečnost.

Zpočátku se islámští ozbrojenci jevili jako slušní. Proto je křesťané v Mosulu nechtěli nijak provokovat. Křesťanské ženy dokonce nosily abáju – islámský oděv pro ženy. Křesťanští muži i ženy se vyhýbali konfliktům.

Harmonická atmosféra ve městě, ostře kontrastující se špatnou pověstí Islámského státu, známého krutostí vůči náboženským menšinám v oblastech Sýrie, neměla dlouhé trvání. Situace se radikálně změnila ve chvíli, kdy se islámské milice dostaly v Mosulu k moci. Ozbrojenci začali v kostelech zastrašovat kněží a dělali vše pro to, aby zabránili lidem do kostela vstoupit.

V polovině července se začaly objevovat na domech křesťanů namalované černé symboly – objevil se nápis v podobě písmene N. Zkratka pochází z arabského slova pro Nazaret, tedy místo původu Ježíše Krista. Islámští militanti na námitky křesťanů odpovídali, že označení je jenom kvůli jejich ochraně. Postupně však Islámský stát začal umisťovat na kostelní věže svoje černé džihádistické vlajky.

Po obdržení dopisu se třemi možnostmi pro křesťany bylo jasné, že Islámskému státu nelze důvěřovat. Náboženská daň měla být údajně 100 dolarů měsíčně. Křesťané se tedy rozhodli raději z Mosulu uprchnout a uchýlit se do Kurdské autonomní oblasti. Ta je nábožensky tolerantní, navíc disponuje silnými bezpečnostními složkami. Většina křesťanských uprchlíků však zanechala v Mosulu veškerý majetek.

Při útěku jim islámští bojovníci vzali všechny peníze, důkladně prohledali jejich zavazadla, ukradli jim oblečení, a dokonce i dětské pleny. Otevřeli nádobu s mlékem pro mimina a vysypali celý obsah na zem. Jinan s manželem je prosili, aby jim ponechali aspoň láhev s vodou, ale tu před nimi také demonstrativně vylili na zem.

Jinan s manželem neví, co dál. Můžou čekat, jestli se povede irácké vládě dostat Mosul zpátky pod svou kontrolu, což je podle ní ale vysoce nepravděpodobné. Druhou možností je emigrovat, o tom ale s manželem nikdy nepřemýšleli.

Jedinou jistotou je pro ně tvrdá realita, že do Mosulu se už nevrátí. „Žádný křesťan se už nevrátí do města, ve kterém jsme sice pracovali, ale byli jsme tam pronásledováni a nakonec nás z města Islámský stát vyhostil,“ řekla Janin pro irácké vysílání Svobodné Evropy.

Italský deník Avvenire v této souvislosti konstatuje, že Islámský stát ukazuje pravou tvář právě svým postojem ke křesťanům. Katolický deník vyzývá mezinárodní společenství, aby pohnalo militanty k odpovědnosti za jejich zločiny.

Někdo za tím musí stát. Lidé se podle listu chovají tak, jako kdyby fanatici z Islámského státu byli bez jakékoliv finanční podpory od mocných států Arabského poloostrova.

Právě s těmito zeměmi sdílí Islámský stát náboženskou ideologii, ze které vzniklo i teroristické hnutí Al Kajda. Islámský stát přispívá k růstu terorismu, z něhož se stává masový fenomén.

Intelektuálové muslimského světa se ale tváří, že nehrozí žádné nebezpečí. Západ zatím postupuje opatrně. Neobviňuje ze zodpovědnosti Saúdskou Arábii, která je jeho spojencem, strategickým partnerem a dodavatelem ropy.

Zdroj: christnet.cz

Budajová Anna