Tři mýty o Rusku, které je třeba napravit!

V článku pro OpEdNews americká spisovatelka Natylie Baldwinová důsledně vyvrací mýty o Rusku, která trvale přednášejí západní média.

Za prvé, že Rusové nesní o úprku ze země - naopak, tisíce cizinců směřuje do Ruska. Za druhé, ruská ekonomika nebyla zničena sankcemi, a za třetí, jeho obyvatelé se ani ve snu nechtějí stát Američany, tvrdí autorka, spisovatelka literatury faktu, žijící v San Franciscu.

První mýtem o Rusku je tvrzení, že přistěhovalci nejedou do Ruska, a lidé sami sní o opuštění země. Jak uvedl odborník na ruskou demografii Mark Adomanis v článku pro Forbes, počet přistěhovalců do Ruska je na druhém místě po Spojených státech.

Většina přistěhovalců do Ruska pochází z bývalých sovětských republik, a to zejména ze střední Asie, a „nápor“ se stal vážným politickým problémem. A každý, kdo si myslí, že Rusko neprovedlo vážnou debatu o tom, jak se vypořádat s přistěhovalectvím, neví, podle Adomanise, nic o této zemi.

Pokud jde o tvrzení, že Rusko je „zadní dvorek světa“, a nikdo se zdravým rozumem by zde nechtěl žít, tak průzkum provedený Levada Center dokazuje, že pouze 10% Rusů si myslí, že by mělo mít možnost žít v zahraničí a jen 5 % má opravdu v plánu opustit zemi.

Druhý mýtus o Rusku, který Natalie Baldwinová vyvrací, tvrdí, že země je na pokraji zhroucení. Ve skutečnosti je Rusko mnohem odolnější, než by chtěla západní média věřit. Drsné podnebí a historie opakovaných útoků z různých stran přinesly do ruské kultury vytrvalost a vynalézavost. Je mnohem pravděpodobnější, že Rusové mohou cítit pocit hrdosti a motivace, aby zůstali ve své vlastní zemi, než si umí představit průměrný Američan, uvádí ve svém článku.

Rusko nepochybně zažívá finanční, ale nikoliv ekonomickou krizi,“ konstatuje autorka. To, že k poklesu cen ropy došlo spolu s devalvací rublu ve skutečnosti chrání rozpočet a obchodní bilanci země. Dokonce i přední západní média, jako je Newsweek a Bloomberg, která obvykle kritizují Rusko, si začala uvědomovat, že ve skutečnosti ruská ekonomika není vyřazena, a západní sankce mohou být považovány za chybu.

Podle prosincového průzkumu AP/NORC je většina Rusů optimistická, pokud jde o jejich finanční budoucnost a věří, že jejich země kráčí správným směrem. Země vyvinula důležité obchodní a infrastrukturní projekty, včetně energetického mostu na Krym a tak dále. Kromě toho, pokračuje Natylie Baldwinová, Čína plánuje investovat 5 miliard dolarů do výstavby nové vysokorychlostní železnice z Moskvy do Kazaně. Na druhé straně, Rusko aktivně investovalo do modernizace svých železnic.

Třetí mýtus, který je aktivně udržován v západních médiích, vypadá následovně: Rusové chtějí být Američany, a sní o tom, aby jim v tom Putin nebránil. Rusko je známo svou bohatou historií a kulturou, která je čtyřikrát starší než ve Spojených státech, píše Natylie Baldwinová.

I při neomluvitelně hrozném stalinském režimu rychlost a míra industrializace země, podle občanů, jim pomohla rozbít nacistický válečný systém. Přes stagnaci, represe a brutalitu sovětského režimu, mnozí sovětští občané říkají, že jejich život byl mnohem pozitivnější, než si dovedou představit lidi ze Západu. Antropoložka Michelle Parsonsová ve své knize zkoumala pocit bezpečí kvůli stavu a dokonce omezené svobody, které kultivovaly sovětský stát.

Kolektiv se v Rusku oceňuje i po Sovětském svazu, jeho hodnota je založena na těžkých klimatických podmínkách a zranitelnosti v dané zeměpisné poloze, připomíná autorka. Přežít sám v tomto prostředí bylo téměř nemožné, takže je nepravděpodobné, že individualismus, kterým je Západ tak nadšený, se v Rusku ujme. Nelze očekávat, že politický vývoj Ruska bude mít za následek liberální formu demokracie jako ve Spojených státech. Podle průzkumů chce většina Rusů raději žít ve společnosti, která se snaží o dosažení sociální rovnosti, než v tom, kde se klade důraz na úspěch jednotlivců.

Lidé s dostatečným přehledem vidí Rusko jako zemi, která je v procesu vytváření postsovětské národní a kulturní identity. V tomto se má Rusko o co opírat, tj. o silné filozofické a kulturní tradice. Rusko si pravděpodobně bude vypůjčovat některé prvky ze západní kultury, ale země nikdy nebude přesná replika Spojených států - země s úplně jinou zeměpisnou polohou, historickými a kulturními zážitky, dodala Natylie Baldwinová.

(upraveno)

Zdroj: prvnizpravy.cz, opednews.com 

-mk-