Spojené státy nikdy nechápaly spojence jako sobě rovné (Rénmín Ribáo, Čína)

Nedávné odhalení špehování Spojenými státy Japonska, jednoho z nejoddanějších „spojenců“, opět potvrdilo, že se v jádru americké zahraniční politiky ukrývá jasný cíl. Amerika tak dokazuje nutnost kontroly druhých států nehledě na to, do jaké míry jsou jí „přátelské“.

Minulý pátek se na stránkách Wikileaks objevily výkazy Agentury pro vnitřní bezpečnost USA, v nichž byl seznam 35 japonských osobností, jejichž telefonní rozhovory byly odposlouchávány. Patří mezi ně vysoce postavení členové vlády, ministři financí a obchodu, pracovníci Banky Japonska, a také několik ředitelů nejvýznamnějších japonských obchodních domů.

Pro světové veřejné mínění se publikování o sledování japonské vlády americkými tajnými službami nestalo neočekávanou novinkou. Amerika je často kritizována za užívání dvojitých standardů, a to v řadě otázek. Tentokrát však „lídr svobodného světa“ prokázal svou důkladnost a principiálnost: špehování se týkalo a týká jak potenciálních protivníků (např. Rusko a Írán), tak „přátel“ (např. Francie a Německo). Proč by mělo být Japonsko výjimkou?

Spojené státy se snaží zachovat si prvenství v globální politice, ekonomice a vojenství. Základním cílem této špionáže je mít ostatní státy pod svou vlastní a úplnou kontrolu.

Odposlouchávání telefonních hovorů a prohlížení elektronické korespondence hlav jiných států lze považovat nejen za z podstaty nemorální, nýbrž také za porušení mezinárodního práva. Spojené státy však této praxe využívají i nadále, protože si uvědomují, že i když je někdo „vyzradí“, nikdo nesebere tolik odvahy, aby pohnal k zodpovědnosti jedinou světovou velmoc.

Tato nemravná špionáž svědčí znovu a zase o licoměrnosti, pokud jde o slova o obraně svobody a demokracie. Hořká pravda spočívá ve faktu, že se Spojené státy nikdy nechovaly ke „spojencům“ jako k sobě rovným a vždy byly přesvědčeny, že mají právo dělat si, co je napadne.

Aktivizace špionážní činnosti probíhá v době, kdy se objevují nové trhy a další sjednocování Evropy, která v očích USA hází rukavici jejich dominanci nejen v ekonomické sféře. Spojené státy se obávají ztráty statutu hlavního hegemona jednopolárního světa, neváhají tedy použít všechny prostředky, a to včetně špionáže.

Ať již přináší tato činnost jakýkoliv užitek, tomu, kdo ji provádí, se následky vrátí jako „bumerang“. Možná, že Spojené státy získají informace o mnoha tajemstvích cizích států, nicméně ve výsledku tento boj prohrají: vnesou pochybnosti a podezřívavost do mezinárodního společenství. To vidí, jak se USA chovají ke svým „spojencům“ a může si tak udělat představu o těch „hodnotách“, které se Amerika snaží chránit.

(překlad redakce)

Zdroj: russian.people.com.cn

-mp-